Llano de Chajnantorin observatorio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Llano de Chajnantorin observatorio
Cerro Toco'dan Llano de Chajnantor. APEX (solda) ve CBI (uzakta merkezde) görülebilir.
Cerro Toco'dan Llano de Chajnantor. APEX (solda) ve CBI (uzakta merkezde) görülebilir.
Sijainti Antofagastan alue, Chile
Koordinaatit 23°01′22″S 67°45′18″W / 23.0228°S 67.755°W / -23.0228; -67.755
Korkeus merenpinnasta 4 800 m
Tyyppi tähtitorni (en)
Teleskoopit Atacama Large Millimeter Array, Atacama Pathfinder Experiment (en), Atacama Submillimeter Telescope Experiment (en), NANTEN2 -observatorio (en), Atacama Cosmology Telescope (en), QUIET (en), POLARBEAR (en) ja University of Tokyo Atacama Observatory (en) (käännä suomeksi)
Perustettu
Eräs ALMA-teleskoopin antenneista.

Llano de Chajnantorin observatorio on rakenteilla oleva kansainvälinen observatorioalue Pohjois-Chilessä. Eurooppalaiset ovat mukana Chajnantorin rakentamisessa ja havaintotoiminnassa Euroopan eteläisen observatorion (ESO) kautta.

Chajnantorin tasanko sijaitsee noin 40 kilometriä itään San Pedro de Atacaman kaupungista.[1] Tasanko sijaitsee 5 104 metriä merenpinnan yläpuolella, mikä tekee siitä maailman korkeimmalla sijaitsevan maanpäälisen observatorioalueen. Seudun ohut ja äärimmäisen kuiva ilma tekevät alueesta ihmiselle vihamielisen, mutta tarjoavat ainutlaatuisen hyvät edellytykset etenkin vaikealla alimillimetrialueella tehtävälle tähtitieteelliselle havaintotoiminnalle. Alueen teleskoopit muodostavat fyysiseltä sijainniltaan kaksi ryhmää: Atacama Large Millimeter Array (ALMA), APEX ja CBI on rakennettu varsinaiselle tasangolle kun taas ASTE ja NANTEN2 sijaitsevat seitsemän kilometrin päässä hiukan alemmalla Pampa La Bolan alueella.[2]

Chajnantor on omistettu lähinnä radio- ja alimillimetrialueen havaintotoiminnalle. Siellä tulevat toimimaan seuraavat teleskoopit.

Teleskoopit Chajnantorissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teleskoopit Pampa La Bolassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Chajnantor Observatory: The Site 2008 California Institute of Technology
  2. Atacama Large Millimeter Array (ALMA) Living Moon

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]