ACME

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ACME (englannin kielen sana merkityksessä huippu, huipentuma) tarkoittaa kuvitteellista valmistajaa, joka tuottaa käytännössä mitä tahansa tuotteita. Yhtiö on erityisen tuttu Kelju K. Kojootti ja Maantiekiitäjä -piirroselokuvista, joissa se toimitti Kelju K. Kojootille kaikkea mahdollista räjähtävistä tennispalloista jättimäisiin sähkömagneetteihin. Koska mikään ei koskaan toiminut kunnolla Maantiekiitäjän pään menoksi, Kojootin ja Acme-yhtiön välisestä oletetusta oikeustaistelusta on tehty muutakin huumoria, kuten Ian Frazierin alun perin The New Yorker -aikakauslehdessä helmikuussa 1990 julkaistu pakina Coyote v. Acme,[1] josta tuli myös Frazierin pakinakokoelman nimi.[2]

ACME on tuttu yhtiö myös Väiski Vemmelsääri -lehdessä, jossa yritys valmistaa mm. räjähtäviä lihapullia ja uuneja. Clint Eastwoodin elokuvassa Hyvät, pahat ja rumat näkyy ACME- ruutilaatikoita. ACME esiintyy myös Arnold Schwarzeneggerin tähdittämän elokuvan Last Action Hero kohtauksessa, jossa pahikset pommittavat Arnoldin hahmon autoa. Elokuvassa Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? esiintyy Marvin Acme -niminen hahmo, joka valmistaa pilailutuotteita lähellä Toon Townia.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Acme-alasimen ilmoitus

Tosielämässä Acme oli hyvin suosittu yritysnimien osana 1920-luvulla, jolloin erilaiset aakkosjärjestykseen pohjautuvat yrityshakemistot alkoivat levitä laajaan käyttöön. Aivan aakkostetun luettelon alkuun sijoittuva iskevä nimi erottui. Varhaiset Sears-yhtiön postimyyntiluettelot sisälsivät lukemattomia Acme-merkkisiä tavaroita, kuten esimerkiksi Acme-alasimia, joista idea piirretyissä usein käytettyihin raskaisiin ja yleensä putoaviin alasimiin lienee saatu. Joitakin Acme-nimisiä yrityksiä on säilynyt näihin päiviin asti, kuten Acme-tiilitehdas, -jalkinetehdas ja -supermarketketju.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]