Tony Anselmo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tony Anselmo
Tony Anselmo and Clarence Nash.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt Yhdysvallat Salt Lake City, Utah
18. helmikuuta 1960 (ikä 60)
Näyttelijä
Aktiivisena 1986–
Merkittävät roolit Aku Ankka
Aiheesta muualla
IMDb

Tony Anselmo (s. 18. helmikuuta 1960 Salt Lake City, Utah[1]) on yhdysvaltalainen animaattori ja ääninäyttelijä, joka tunnetaan Aku Ankan ääniroolista.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anselmo kiinnoistui jo nuorena piirtämisestä. 16-vuotiaana hän esitteli portfolionsa Ollie Johnstonille ja Jack Hannahille, jotka lähettivät hänet opiskelemaan California Institute of the Artsiin kolmeksi vuodeksi.[2] Tämän jälkeen Anselmo työskenteli aluksi harjoittelijana ja myöhemmin animaattorina Disneyllä 1980-luvulla. Tuolloin hän ystävystyi alkuperäisen Aku Ankan ääninäyttelijän Clarence Nashin kanssa.

Animaattorina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaattorina Anselmo on ollut tekemisissä Disneyn tuottamien elokuvien parissa 1980-luvulta lähtien. Hän on työskennellyt muun muassa elokuvissa Basil Hiiri, mestarietsivä; Oliver ja kumppanit; Leijonakuningas; Mulan sekä Nalle Puh ja möhköfantti. Hän oli myös 1990-luvulla mukana tekemässä Simpsoneihin hahmojen sommittelua. Saadessaan Aku Ankan roolin Anselmo on tehnyt aikaisempaa vähemmän töitä piirtämisen parissa.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anselmo ja Nash viettivät usein aikaa yhdessä työpaikalla. Nash opettikin Anselmolle käyttämiään tekniikoita Akun äänen tuottamiseksi. Vasta pitkän harjoittelun tuloksena Anselmo oppi imitoimaan Akun ääntä.[2] Nashin joutuessa sairaalaan vuonna 1985 leukemian vuoksi, Anselmo vieraili hänen luonaan. Samassa yhteydessä Nash kertoi haluavansa Anselmon jatkavan Akun roolissa.[2] Myöhemmin samana vuonna Nashin kuollessa Anselmo on toiminut Akun äänenä vuodesta 1986 lähtien muun muassa Ankronikassa, Mikin juhlashow'ssa, Hopon poppoossa, Nokkapokassa, Akun tehtaassa ja Mikin klubissa sekä muutamissa videopeleissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tony Anselmo (Animation-Voice) Disney Legends Viitattu 24.1.2011 (englanniksi)
  2. a b c Määritä osoite! 6.12.2005. Viitattu 12.1.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.