221B Baker Street

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kyltti entisen Abbey House HQ:n seinällä.
Baker Streetin alue 1890-luvun ja 2010-luvun kartoissa.
221b Baker Street Lontoossa.

221B Baker Street on Lontoossa sijaitseva, Sir Arthur Conan Doylen kirjoittamissa tarinoissa käytetty osoite, jossa fiktiivinen salapoliisietsivä Sherlock Holmes asui tarinoiden mukaan rouva Hudsonin vuokralaisena.[1] Yhdistyneen kuningaskunnan postiosoitteissa numero ja kirjain -yhdistelmä voi viitata erilliseen osoitteeseen suuremmassa, usein asuinkäyttöön varatussa rakennuksessa. Sherlock Holmes -tarinoiden Baker Streetillä kyseinen talo olisi ollut Yrjöjen ajan arkkitehtuurityyliin rakennettu kolmikerroksinen ja kellarihuoneistolla varustettu punatiilinen rivitalo.

Todellisuudessa tällaista osoitetta ei kuitenkaan ollut olemassa 1800-luvun lopulla, jolloin Sherlock Holmes -kirjat kirjoitettiin, sillä katu oli nykyistä lyhyempi. Osoitenumerot päättyivät numeroon 100, mikä oletettavasti oli syynä siihen, että Conan Doyle valitsi osoitteeksi suuremman numeron.

Myöhemmin 1930-luvulla kun katua pidennettiin liittämällä siihen sen jatkeena ollut Upper Baker Street, siirtyivät parittomat osoitenumerot 215–229 vuonna 1932 valmistuneelle Art Deco -rakennukselle. Sen rakennutti Abbey Road Building Society (myöhemmin Abbey National plc) minkä vuoksi uudisrakennusta alettiin kutsua nimellä Abbey House. Abbey National hallinnoi rakennusta vuoteen 2005 saakka ja vastasi tuolloin kaikkiin osoitteeseen 221b tuleviin postilähetyksiin. Tätä ennen kulmauksessa Upper Baker Street 45 (nykyinen Baker Steert 215) toimi posti ja muun muassa tupakkatuotteita myynyt siirtomaatavarakauppa.[2]

Sherlock Holmes -museo perustettiin osoitteeseen 239 Baker Street. Myöhemmin sen osoitteeksi kuitenkin on museon pyynnöstä muutettu 221B Baker Street, tosin täysin poiketen normaalista osoite­numerointi­käytännöstä, sillä rakennus sijaitsee osoitteiden 237 ja 241 Baker Street välissä. Westminsterin kaupunginvaltuuston johtaja Lady Shirley Porter paljasti tämän mukaisen osoitelaatan 27. maaliskuuta 1990. Hänet kutsuttiin uudelleennumeroimaan museon rakennus, koska tätä osoitetta ei ollut merkitty alkuperäiseen viralliseen asemakaavaan. Tästä seurasi kuitenkin Abbey Nationalin ja Sherlock Holmes -museon välinen pitkäaikainen kiista siitä, kummalla oli oikeus vastata tähän osoitteeseen lähetettyihin kirjeisiin. Kiista päättyi vasta vuonna 2005, kun Abbey National muutti alueelta pois.

221B Doylen tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conan Doyle kuvaa kirjoissaan hyvin vähän Baker Streetin osoitetta, mutta antaa eri tarinoissa satunnaisia yksityiskohtia huoneista ja huonejärjestyksestä. niiden perusteella voidaan ainakin päätellä jotain vastaanottohuoneena toimivan oleskeluhuoneen sisustuksesta.

Huoneen sydän on manttelireunuksinen takka, jonka edustalla olevan karhuntajamaton ympärille on ryhmitelty kaksi samettivuorattua nojatuolia ja punainen leposohva. Takan molemmin puolin on kirjahyllyt ja takkamanttelin päällä on pöytäkello, marokkolainen nahkakotelo, persialainen tohveli, jossa Holmes säilyttää tupakkaa ja avaamattomia kirjeitä, jotka tämä on naulinnut manttelin reunukseen kääntöveitsellä. Keskellä oleskeluhuonetta sijaitsee ruokailupöytä, jossa etsivä ja tohtori Watson nauttivat vieraineen rouva Hudsonin valmistamia aamiaisia ja illallisia. Muita huoneen kalusteita ovat Holmesin työpöytä, kemistinpöytä, senkki, keinutuoli, korituoli ja suuri kaappi.

Kahdesta suuresta syvennykseen upotetusta ikkunasta tulvii valoa pieneen oleskeluhuoneeseen ja sieltä on ovet portaikkoon, jossa on seitsemäntoista askelmaa, sekä Sherlock Holmesin makuuhuoneeseen, jossa on Holmesin sänky, yöpöytä, kramofooni ja suuri messinkinen arkku täynnä vanhoja asiakirjoja.

Rouva Hudsonin ja tohtori Watsonin huoneet ovat ylemmässä kerroksessa eikä Watsonin huoneesta ole näkymää talon takapihalle, missä kasvaa suuri lehtipuu.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. esimerkiksi Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes - Kootut kertomukset, s. 136, tarina Sininen kiiltokivi. Suomentanut Jaakko Anhava. Otava, 2010. ISBN 978-951-851-246-5.
  2. Upper Baker Street www.sherlock-holmes.co.uk. Viitattu 12.9.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.