Oliver ja kumppanit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oliver ja kumppanit
Oliver & Company
Elokuvan englanninkielinen juliste.
Elokuvan englanninkielinen juliste.
Ohjaaja George Scribner
Käsikirjoittaja Jim Cox
Tim Disney
James Mangold
Vance Gerry
Mike Gabriel
Joe Ranft
Jim Mitchell
Chris Bailey
Kirk Wise
Dave Michener
Roger Allers
Gary Trousdale
Kevin Lima
Michael Cedeno
Pete Young
Leon Joosen
Tuottaja Kathleen Gavin
Säveltäjä J. A. C. Redford
Barry Mann
Dan Hartman
Charlie Midnight
Tom Snow
Barry Manilow
Jack Feldman
Bruce Sussman
Ron Rocha
Rob Minkoff
Rubén Blades
Rocky Padilla
Michael Eckart
Jon St. James
Leikkaaja James Melton
Mark Hester
Tuotantosuunnittelija Guy Deel
Pääosat Joey Lawrence
Billy Joel
Natalie Gregory
Dom DeLuise
Cheech Marin
Bette Midler
Robert Loggia
Richard Mulligan
Roscoe Lee Browne
Sheryl Lee Ralph
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Buena Vista Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta 1988
Kesto 73 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Oliver ja kumppanit (engl. Oliver & Company) on Disneyn vuonna 1988 julkaisema animaatioelokuva. Eläinsaduksi muunnetun tarinan juoni perustuu löyhästi Charles Dickensin kirjaan Oliver Twist.

Elokuvan suomenkielisissä äänirooleissa ovat muun muassa Arto Koskelo, Matti Olavi Ranin, Matti Ranin, Irina Milan, Elli Kuneinen ja Esa Saario.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina kertoo New Yorkissa kadulla asuvasta pienestä oranssinvärisestä kissanpennusta Oliveristä. Kissapentueelle etsitään omistajia, mutta kun kukaan ei huoli Oliveria omakseen, omistaja hylkää hänet pahvilaatikossa kadulle. Ruokaa etsiessään Oliver sekaantuu kulkukoirien muodostamaan jengiin ja sisukkuudellaan lunastaa paikkansa porukassa. Jengi pitää Oliverin hengissä New Yorkin kaduilla ja opettaa tälle retostelevan ja varastelevan elämäntyylinsä. Oliver ei kuitenkaan koskaan sopeudu täysin kulkukoirien elämään, vaikka ystävystyykin heihin.

Sattuman kautta Oliver löytää itselleen rakastavan omistajan, Jenni-nimisen tytön, jolla on miljonäärivanhemmat. Jennillä on jo entuudestaan Rusetti-niminen koira, joka ei hyväksy Oliveriä perheeseen ja yrittää savustaa tämän ulos. Lopulta Rusetti pyytää kulkukoiria hakemaan Oliverin takaisin kaduille pois Jennin luota. Itsenäisyyteen tottuneet kulkukoirat pitävät kaikkia lemmikkien omistajia orjuuttajina ja luulevat tekevänsä Oliverille palveluksen pelastaessaan tämän takaisin vapauteen Jennin kynsistä. Yllättäen Oliver ei kuitenkaan ole teosta mielissään vaan jää kaipaamaan takaisin omistajansa luo. Myös Jenni alkaa etsiä kissaansa.

Kulkukoirilla on yhteinen koditon isäntä Pultsi joka on köyhä, eikä hänellä ole juurikaan rahaa mutta sitäkin enemmän velkaa. Sarjan pahis on Jysky, jolta Pultsi on lainannut rahansa. Tapahtumat kärjistyvät kun Jysky alkaa vaatia rahojaan takaisin Pultsilta. Rahan toivossa Pultsi ilmoittaa Jennille löytäneensä Oliverin ja pyytää tältä rahaa. Pultsi toivoo saavansa Oliverista löytöpalkkion, jolla voisi kuitata velkansa Jyskylle. Pultsin suunnitelma eteneekin odotetusti ja Jenni on aikeissa toimittaa tarvittavat rahat sovittuna aikana New Yorkin satamaan. Jysky on kuitenkin jo kyllästynyt velan odotteluun ja Jennin satamassa tavatessaan kidnappaa hänet tietäen saavansa miljonäärivanhempien lapsesta paremmat rahat kiristämällä kuin koskaan Pultsilta.

Oliver, Pultsi, kulkukoirat sekä Rusetti motivoituvat kaikki etsimään yhdessä kidnapattua Jenniä ja luovat yhdessä suunnitelman tämän pelastamiseksi. Yhteinen missio kärjistyy seikkailuksi, josta kukaan ei pääse helpolla. Vaarallisten käänteiden jälkeen Jenni saadaan kuitenkin palautettua vanhemmilleen ja hän saa Oliverin takaisin. Rusetti ei muista enää kantaa kaunaa Jennin huomiosta kissalle, sillä on ihastunut yhteen kulkukoirista, nokkelaan pikkukoiraan Titoon, ja päästää Oliverin perheeseen. Tito on ensin viehättynyt hurmaavan ja rikkaan Rusetin huomiosta, mutta toteaa nopeasti, ettei herraselämä ole häntä varten. Titon ja Rusetin suhde katkeaa Titon karatessa takaisin kaduille. Alkuperäinen kulkukoirien jengi jatkaa elämäänsä samanlaisena kuin ennenkin. Pultsi ei joudu koskaan maksamaan velkojaan takaisin, sillä ilmeisesti Jysky kuolee taistelun temmellyksessä junan törmätessä hänen autoonsa. Jyskyn koirat putoavat radalle joten mahdollisesti hekin menehtyivät.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä Rooli
Joey Lawrence Arto Koskelo Oliver
Billy Joel Matti Olavi Ranin (dialogi)
Kim Lönnholm (laulu)
Filuri
Cheech Marin Aaro Jaronen Tito
Richard Mulligan Matti Ranin Einstein
Roscoe Lee Browne Kauko Helovirta Francis
Sheryl Lee Ralph Miitta Sorvali Ritu
Dom DeLuise Martti Pennanen Pultsi
Taurean Blacque Jukka Puotila Rosso
Carl Weintraub Timo Toikka Desoto
Robert Loggia Esa Saario Jysky
Natalie Gregory Elli Kuneinen Jenni
William Glover Matti Ranin Winston
Bette Midler Irina Milan Rusetti
Frank Welker Keijo Komppa Louis

Kirka Babitzin lauloi elokuvan alussa soivan kappaleen "Olipa kerran New Yorkissa". Alkuperäisen version kappaleesta lauloi Huey Lewis.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elokuvan lopputekstit