Pahatar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pahatar (engl. Maleficent) on Disneyn Prinsessa Ruusunen -elokuvassa esiintyvä paha musta keiju ja elokuvan roisto.

Alkuperäinen elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disneyn vuoden 1959 animaatioelokuvassa Prinsessa Ruusunen Pahatar kuvataan keijuolentona, jolla on vihertävä iho, kaksi mustaa sarvea päässään ja musta kaapu, jossa on violetteja raitoja ja hän kantaa kullanväristä sauvaa kädessään. Pahattarella on myös Diablo-niminen lemmikkikorppi, joka toimii Pahattaren apulaisena. Pahatar asuu Forbidden Fortress -nimisessä linnoituksessa ja hänellä on useita örkkiapulaisia palvelijoinaan. Pahatar on myös julistanut itsensä pahuuden ruhtinattareksi. Tässä elokuvassa hahmo on Marc Davisin piirtämä.[1]

Pahatar ilmestyy elokuvassa prinsessa Auroran kastetilaisuuteen ja asettaa häneen kirouksen, jonka mukaan hän tulee 16-vuotissyntymäpäivänään pistämään sormensa rukin värttinään ja kuolemaan, minkä jälkeen Pahatar pakenee paikalta. Tähdetär onnistuu lieventämään kiroksen syväksi unitilaksi, josta tosirakkauden suudelma voi herättää Auroran. Myöhemmin, kun Pahatar saa selville minne Päivätär, Valotar ja Tähdetär ovat piilottaneet Auroran, hän menee tämän luokse ja huijaa tämän koskemaan värttinää varmistaen kirouksen toteutuksen. Myöhemmin Pahatar vangitsee Prinssi Phillipin linnoitukseensa estääkseen tätä herättämästä Auroraa. Päivätär, Valotar ja Tähdetär kuitenkin vapauttavat Phillipin ja muuttavat Pahattaren korpin Diablon kiveksi. Pahatar taistelee Phillipiä vastaan ja muuntautuu lohikäärmeeksi, mutta Phillip tappaa Pahattaren heittämällä Totuuden miekan tämän sydämeen, minkä jälkeen Pahatar putoaa alas kallionkielekkeeltä omaan kuolemaansa.

Maleficent’s Revenge[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanissa Maleficent’s Revenge kaksi vuotta tapahtumien jälkeen auringonpimennyksen seurauksena Päivättären, Valottaren ja Tähdettären taikavoimat heikentyvät, mikä saa Diablon palaamaan takaisin normaaliksi, joka lentää Pahattaren jäännösten luo ja saa herätettyä tämän henkiin Pahattaren sauvan avulla. Pahatar hyökkää Auroran linnaan ja muuttaa kaikki ihmiset kiveksi Auroraa lukuun ottamatta, koska Päivättären, Valottaren ja Tähdettären suojaloitsu suojelee Auroraa. Pahatar antaa Auroralle mahdollisuuden uhrautua rakastamiensa ihmisten puolesta, jolloin Aurora vaipuu taas syvään unitilaan, mikä palauttaa kaikki ihmiset normaaleiksi. Phillip taistelee jälleen Pahatarta vastaan tämän linnoituksessa ja saa Pahattaren lohikäärmemuodossaan puremaan myrkkyhampaillaan vahingossa omaa häntäänsä, jolloin Pahatar kuolee lopullisesti, minkä jälkeen Phillip herättää Auroran suudelmalla.

Maleficent-elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2014 elokuvassa Maleficent – Pahatar kerrotaan Pahattaren alkuperä. Elokuvassa hän on nuori, musta ja siivekäs keiju, joka rakastuu Stefanus-nimiseen mieheen, joka pettää hänet ja varastaa hänen siipensä. Stefanuksesta tulee kuningas, ja hän saa Aurora-nimisen tyttären. Pahatar ilmestyy kastetilaisuuteen ja kostaa kiroamalla Auroran, mutta myöhemmin itse lieventää omaa kiroustaan. Pahatar kuitenkin tutustuu varttuneeseen Auroraan, ja heidän välille syntyy ystävyyssuhde. Kun Aurora lopulta vaipuu kirouksen seurauksena unitilaan, Pahatar itse omalla rakkaudellaan Auroraa kohtaan saa kumottua oman kirouksensa. Aurora palauttaa Pahattarelle tämän siipensä, ja he yhdessä kukistivat kuninkaan, joka putoaa kuolemaansa. Pahatar kruunaa Auroran hallitsijaksi. Pahatar ja Aurora esiintyvät myös jatko-osassa Maleficent 2: Pahan valtiatar.

Muut kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pahatar esiintyy Olipa kerran -sarjassa, jossa hänet kuvataan noitana, joka pystyy muuntautumaan lohikäärmeeksi. Sarjassa häntä esittää Kristin Bauer van Straten.

Descendants-elokuvasarjassa paljastuu, että Pahatar on herätetty henkiin ja vangittu Isle of the Lostille voimansa menettäneenä. Hänellä on myös Mal-niminen tytär. Pahatar asui saarella linnassaan ja hän myös muodollisesti hallitsi saarta ja komensi sen asukkaita. Kun Mal kutsuttiin Auradoniin yhdessä Evien, Jayn ja Carlosin kanssa, Pahatar antoi Malille tehtäväksi varastaa Hyvän Haltiakummin taikasauvan ja tuoda sen hänelle, jotta hän voisi poistaa saaren suojamuurin ja paeta saarelta. Myöhemmin Pahatar onnistuikin pakenemaan saarelta, kun Hyvän Haltiakummin tytär Jane teki vahingossa loitsullaan aukon suojamuuriin, jolloin Pahatar sai taikavoimansa takaisin. Pahatar hyökkäsi kuningas Benin kruunajaistilaisuuteen ja kukisti kaksinkamppailussa Hyvän Haltiakummin ja muutti läsnäolijat kiviksi. Mal kääntyi äitiään vastaan ja onnistui kukistamaan tämän muuttamalla hänet liskonkokoiseksi olennoksi, jolloin muut vapautuivat loitsusta. Tämän jälkeen Pahatar vangittiin pienikokoiseen selliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. In memoriam. Aku Ankka 15/2000.