Hyvä Haltiakummi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuhkimon Hyvä Haltiakummi Disneyland Parisissa.

Hyvä Haltiakummi (engl. Fairy Godmother) on saduissa esiintyvä keiju, jolla on taikavoimia ja joka toimii jonkun mentorina tai oppivanhempana. Hyvä Haltiakummi voi tarkoittaa myös Hyvää Haltijatarta, kuten Prinsessa Ruusunen -sadussa esiintyvät kolme haltiatarta ja Grimmin veljesten tarinassa Little Briar Rose esiintyvät 13 viisasta naista. Tunnetuin Hyvä Haltiakummi on Tuhkimo-sadussa esiintyvä hahmo, joka kuvataan iäkkäänä valkohiuksisena naisena, jolla on sininen kaapu, violetti rusetti ja valkoinen taikasauva ja hänen tunnetuin repliikkinsä loitsiessaan on "Bibbidi bobbidi boo!".

Disneyn tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Disneyn vuoden 1950 Tuhkimo-elokuvassa Hyvä Haltiakummi ilmestyi Tuhkimon luokse tämän itkiessä puutarhassa ja lohdutti häntä. Hyvä Haltiakummi loitsii Tuhkimolle uuden puvun ja lasikengät ja muuttaa kurpitsan vaunuiksi, Tuhkimon hiiriystävät hevosiksi ja koiran ajuriksi, jotta Tuhkimo pystyisi osallistumaan Prinssi Uljaan järjestämiin tanssiaisiin. Hyvä Haltiakummi varoitti Tuhkimoa, että keskiyön koittaessa taika raukeaisi ja kaikki palaisivat ennalleen. Tuhkimon lähtiessä Hyvä Haltiakummi vilkutti tälle hyvästiksi ja katosi. Elokuvan jatko-osassa Tuhkimo II – Unelmien prinsessa Hyvä Haltiakummi on lukemassa Tuhkimo-satua tämän hiiriystäville, jotka aikovat yhdessä kertoa uuden kolmiosaisen tarinan mitä Tuhkimolle tapahtui ensimmäisen elokuvan tapahtumien jälkeen. Yhdessä tarinoista Hyvä Haltiakummi muutti yhden hiiristä pitkäksi ihmiseksi auttamaan Tuhkimoa tämän linnassa. Tuhkimo III – Taikansa kutakin -elokuvassa Hyvä Haltiakummi vahingossa kadotti taikasauvansa, joka päätyi Anastasian käsiin. Mennessään hänen luokseen pyytämään sauvaansa takaisin, Anastasia vahingossa muutti Hyvän Haltiakummin kiveksi loitsulla. Tämän jälkeen Lady Tremaine käytti taikasauvaa muuttaakseen aikaa ja peruuttaakseen Tuhkimon onnen. Myöhemmin kun Lady Tremaine ja Drizella oli kukistettu, Hyvä Haltiakummi palasi normaaliksi ja peruutti loitsullaan tapahtuneen, jotta Tuhkimo ja Prinssi Uljas voisivat jälleen elää onnellisena elämänsä loppuun asti.
  • Vuoden 2015 Tuhkimo-elokuvassa Hyvää Haltiakummia esitti Helena Bonham Carter.
  • Hyvä Haltiakummi esiintyi myös Mikin klubi-sarjassa.
  • Romaanissa Descendants: Isle of the Lost kerrotaan, että Hyvä Haltiakummi oli herättänyt henkiin kaikki edesmenneet Disneyn pahikset ja karkoittanut heidät Isle of the Lostille ja luonut saaren ympärille taikamuurin, joka esti heitä pakenemasta saarelta. Hyvä Haltiakummi toimii myös Auradonin koulun rehtorina ja hänellä on Jane-niminen tytär. Hyvä Haltiakummi säilyttää taikasauvaansa Auradonin museossa. Descendants-elokuvatrilogiassa Hyvää Haltiakummia esittää Melanie Paxson ja hän on elokuvassa nuorekkaan ja kauniin näköinen, vaikka Cruella de Vil kutsuu häntä "vanhaksi lepakoksi". Romaanissa Rise of the Isle of the Lost: A Descendants Novel Hyvä Haltiakummi tuhosi neljä pahuuden talismaania, jotka Mal, Evie, Jay ja Carlos olivat tuoneet hänelle. Myöhemmin Hyvä Haltiakummi esti nelikkoa viemästä pikavenettä satamasta ja ennen kuin hän ehti rangaista heitä, kuningas Ben ilmestyi paikalle ja kertoi lähettäneensä heidät salaiselle tehtävälle, jolloin Hyvä Haltiakummi pyysi heiltä anteeksi. Romaanissa Escape from the Isle of the Lost: A Descendants Novel kerrotaan, että Hyvällä Haltiakummilla on sisar, jonka nimeä ei mainittu.

Muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hyvä Haltiakummi esiintyy elokuvassa Shrek 2. Hän on elokuvan antagonisti eikä näin ollen "hyvä". Elokuvassa hän yrittää saada poikansa Prinssi Uljaan prinsessa Fionan mieheksi kiristämällä tämän isää kuningas Haroldia. Elokuvan lopussa Haltiakummi tekee taikajuoman, jonka juoja rakastuisi ensimmäiseen suutelemaansa henkilön. Hän käskee kuningasta laitamaan sitä Fionan teehen. Kun Fiona on juonut teen, Shrek tulee yrittämään estämään Fionan ja Uljaan välistä suudelmaa, mutta epäonnistuu. Kuitenkaan mitään ei tapahdu, jolloin kuningas Harold paljasta antaneensa Fionalle "vahingossa" väärän teen, jolloin Haltiakummi suuttuu, ja hyökkää Shrekin kimppuun loitsullaan. Kuningas kuitenkin hyppää Shrekin eteen jolloin loitsu kimpoaa hänen haarniskastaan Keijukummiin, joka muuttuu kupliksi. Kuningas selviää, mutta muuttui sammakoksi. Seuraavassa elokuvassa Shrek kolmas Prinssi Uljas yrittää muiden satupahisten kanssa vallata valtakunnan ja tappaa Shrekin.
  • Hyvä Haltiakummi esiintyi myös Olipa kerran -sarjan ensimmäisen kauden neljännessä jaksossa ja seitsemännen kauden avausjaksossa.