Cruella de Vil

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cruella De Vil ("cruel" tarkoittaa "julmaa" ja "devil" "paholaista") on fiktiivinen hahmo Dodie Smithin lastenkirjassa Satayksi dalmatiankoiraa ja sen pohjalta tehdyissä Disneyn elokuvissa. Muotisuunnittelijana toimiva De Vil on konna, joka kidnappaa dalmatiankoiran pentuja saadakseen tehtyä niiden pehmeistä turkeista huippumuodikkaan turkiksen. Cruellan hiuksien toinen puoli on musta ja toinen valkoinen. Hän rakastaa turkiksia, tupakoi jatkuvasti, asuu Lontoossa ja on hyvin laiha.

Englanniksi Cruella tunnetaan myös nimellä Crudelia De Mon ("demon", demoni). Joskus Cruellan nimi on käännetty suomeksi "Julmia Juonioksi" tai kirjan vanhimmassa suomennoksessa muotoon "Julmia de Vil". Myös Ankkalinnan tarinoita -sarjan 17. kirjassa 101 dalmatialaista Cruella on nimeltään Siira Julmio.

Vuonna 2002 arvostettu talousjulkaisu Forbes nimesi Cruella De Vilin kolmanneksitoista rikkaimmaksi fiktiiviseksi hahmoksi.[1]. Forbesin mukaan 65-vuotiaan, naimattoman De Vilin omaisuus on noin 875 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.[1] Elokuvissa 101 dalmatialaista ja 102 dalmatialaista hänen omaisuutensa on tosin kuvattu pienemmäksi.

Moviefone listasi vuonna 2009 Cruella de Vilin 4 sijalle kaikkien aikojen 25. parhaasta animaatioelokuvien hahmosta.[2]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cruella De Vil esiintyi animoituna ensimmäistä kertaa vuonna 1961 Disneyn animaatiossa 101 dalmatialaista. Äänensä De Vilille antoi Betty Lou Gerson ja De Vilin piirsi Marc Davis. Huhujen mukaan Walt Disney ei itse pitänyt Cruella De Vilistä elokuvassa.

Tarinassa Cruella De Vil on Anitan (Perditan omistajan) vanha opiskelutoveri. Cruella tulee tapaamaan Anitaa ja alkaa haluta pilkullista turkista nähtyään Anitan ja Rogerin dalmatialaiskoirat. Kuultuaan, että perheeseen odotetaan koiranpentuja hän painostaa Anitaa lupaamaan pennut itselleen ja antaa tälle suurisummaisen sekin ennakkomaksuksi.

De Vil on myös esiintynyt 101 dalmatialaista- TV-sarjassa, jolloin hänen vuorosanansa lausui April Winchell. 1990-luvun lopussa esitetyssä TV-sarjassa Cruellan aikomuksena tosin oli ryöstää maatila, koska sillä hetkellä eläinten tappaminen muotia varten sai poliittista vastustusta. Cruella de Vilin suomenkielisinä ääninä ovat toimineet näyttelijät Hannele Lauri ja Irina Milan.

De Vil on myös esiintynyt Olipa kerran -sarjan neljännellä ja viidennellä kaudella sekä seitsemännellä kaudella. Sarjassa Cruellaa esitti Victoria Smurfit.

Elokuvaversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cruellaa esitti sekä elokuvassa 101 dalmatialaista (1996) että elokuvassa 102 dalmatialaista (2000) amerikkalainen Glenn Close. Vuoden 2000 elokuvassa Cruella halusi itseään kutsuttavan "Ella De Viliksi", koska "Cruella kuulostaa niin julmalta". Cruella esiintyy vuonna 2021 elokuvassa Cruella, jonka on tarkoitus kertoa Cruellan alkuperä eli kuinka hänestä tuli paha[3]. Elokuvassa Cruellaa näytteli Emma Stone.

Kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä tarinassa Cruella oli hemmoteltu lontoolainen perijätär. Lapsuudessaan hän oli pahamaineinen oppilas, jolla oli musta-valkoiset letit. Myöhemmin hänet erotetaan hänen juotuaan mustetta. Hän on sukunsa ainoa perijä ja naimisissa turkkurin kanssa, joka toteuttaa kaikki hänen toiveensa, kuten esimerkiksi Cruellan kalliin kokovalkoisen minkkiturkin.

Descendants[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Descendants-elokuvassa kerrotaan, että Cruella on tekojensa seurauksena apulaisineen vangittu Isle of the Lostille, ja että hänellä on Carlos-niminen poika. Cruella asuu saarella poikansa kanssa Hell Hall -nimisessä vanhassa Viktoriaanistyylisessä kartanossa, jonka ulkonäkö on rapistunut vuosien kuluessa. Cruellan entisten apulaisten Jasperin ja Horacen lapset Jace ja Harry ovat Cruellan vaatimuksesta Carlosin valeystäviä ja apulaisia. Cruella kohtelee poikaansa huonosti ja teettää hänellä kaikki työnsä. Cruella myös opetti poikansa pelkäämään koiria, mutta myöhemmin Carlos pääsi yli pelostaan. Tämä oli osasyynä siihen, miksi Carlos myöhemmin päätti olla hyvä eikä paha, kuten äitinsä. Elokuvassa Cruellaa näytteli Wendy Raquel Robinson[4]. Myös Cruellan veli Cecil B. De Vil, joka esiintyi 101 Dalmatialaista -animaatiosarjassa, on karkotettu saarelle ja hänellä on Diego-niminen poika, joka on Carlosin serkku ja joka on Yen Sidin perustaman Anti-Heroes Clubin jäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Best Animated Characters List Moviefone 20.7.2009 Viitattu 6.8.2009 (englanniksi)
  3. [2]
  4. [3]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]