Shrek kolmas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shrek kolmas
Shrek the Third
Ohjaaja Chris Miller
Käsikirjoittaja J. David Stem
Joe Stillman
David N. Weiss
Tuottaja DreamWorks Animation
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Leikkaaja Michael Andrews
Joyce Arrastia
Pääosat Mike Myers
Cameron Diaz
Eddie Murphy
Antonio Banderas
Julie Andrews
John Cleese
Rupert Everett
Justin Timberlake
Regis Philbin
Eric Idle
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks Animation
Levittäjä UIP-Dunafilm
Paramount Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 18. toukokuuta 2007
Australia 7. kesäkuuta 2007
Yhdistynyt kuningaskunta 29. kesäkuuta 2007
Hongkong 28. kesäkuuta 2007
Suomi 31. elokuuta 2007
Kesto 89 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 160 000 000 dollaria[1]
Tuotto 798 958 162 dollaria[1]
Edeltäjä Shrek 2
Seuraaja Shrek ja ikuinen onni
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Shrek kolmas (Shrek the Third) on Shrek-elokuva, joka sai ensi-iltansa 18. toukokuuta 2007. Elokuva on jatkoa aiemmille elokuville Shrek ja Shrek 2. Elokuvan pohjalta on tehty myös samanniminen videopeli.

Kun Shrek meni naimisiin Fionan kanssa, viimeinen asia mitä hän halusi, oli tulla kuninkaaksi. Hän kuitenkin löytää itsensä juuri siitä tilanteesta kun appiukko yllättäen kuolee. Ellei Shrek yhdessä uskollisten ystäviensä Aasin ja Saapasjalkakissan kanssa löydä sopivaa kuningasta Kaukaiselle maalle, saattaa tämä vihreä jätti periä valtikan. Lupaavin kandidaatti kruununperijäksi on Fionan serkku Arthur, joka on alisuorittava keskiaikainen lukiolaislintsari. Sillä välin Uljas on päättänyt kostaa äitinsä kuoleman ja ryhtyvänsä kuninkaaksi. Uljas menee Myrkkyomena -baariin ja suostuttelee satupahikset taistelemaan "Ikuisen onnen" puolesta.

Kun Shrek, Aasi ja Saapasjalkakissa lähtevät noutamaan Arthurin, Fiona paljastaa Shrekille olevansa raskaana. Shrek uskoo olevansa kyvytön kasvattamaan lapsia. Kolmikko matkaa Worcestershire Academiaan, eliitin maagiseen sisäoppilaitokseen, jossa he huomaavat, että Arthur on raadollinen, 16-vuotias hylkiö. Koulun piristysrallissa Shrek kertoo Arthurille, että hänet on valittu Kaukaisen maan uudeksi kuninkaaksi. Arthur on innoissaan, kunnes Aasi ja Saapasjalkakissa vahingossa pelottavat hänet keskustelemalla kuninkaan velvollisuuksista. Menetettyään luottamuksensa, Arthur yrittää ottaa aluksen hallintaansa ja ohjata sen takaisin Worcestershireen; Shrekin kanssa käydyn tappelun jälkeen alus kaatuu syrjäiselle saarelle, jossa he kohtaavat Arthurin eläkkeellä olevan velho-opettajan Merlinin.

Fiona ja kuningatar Lillian juhlivat Tuhkimon, Lumikin, prinsessa Ruususen, Tähkäpään ja Tuhkimon toisen sisarpuolen kanssa vauvajuhlaa, kun Uljas ja muut roistot hyökkäävät linnaan. Pipari, Pinokkio, Iso paha susi ja Kolme pientä porsasta pitävät Uljaan ryhmää tarpeeksi kaukana, jotta naiset pääsevät pakoon. Kun yksi sioista vahingossa paljastaa, että Shrek on mennyt hakemaan Arthuria, Uljas lähettää kapteeni Koukun ja hänen merirosvonsa jäljittämään heidät. Tähkäpää, joka on rakastunut Uljaaseen, pettää Fionan, ja naiset lukitaan torniin.

Koukku ja hänen merirosvonsa saavuttavat Shrekin Merlinin saarella. Shrek välttelee vangitsemista, ja Koukku paljastaa Uljaan vallanneen Kaukaisen maan. Shrek kehottaa Arthuria palaamaan Worcestershireen. Sen sijaan Arthur huijaa Merlinin käyttämään taikuuttaan lähettääkseen heidät Kaukaiseen maahan. Loitsu saa Saapasjalkakissan ja Aasin vahingossa vaihtamaan ruumista. He löytävät Pinokkion ja saavat tietää, että Uljas aikoo tappaa Shrekin osana näytelmää. Murtauduttuaan linnaan heidät otetaan kiinni ja vangitaan.

Uljas valmistautuu tappamaan Arthurin. Pelastaakseen Arthurin hengen Shrek valehtelee väittäen, että hän vain käytti Arthuria korvatakseen hänet seuraavana kuninkaana. Arthur uskoo Shrekiin ja antaa masentuneen Arthurin lähteä. Aasi ja Saapasjalkakissa joutuvat Fionan ja naisten kanssa vankilaan, jossa Fiona turhautuu heidän aloitekyvyttömyytensä. Lillian murskaa vankilan kivimuurissa olevan aukon päällään. Kun prinsessat käynnistävät pelastustehtävän Shrekin, Aasin ja Saapasjalkakissan hyväksi, he vapauttavat Piparin, Pinokkion ja muut sekä lohikäärmeen ja tämän ja Aasin lapset. Saapasjalkakissa ja Aasi selittävät Arthurille, että Shrek valehteli Uljaalle pelastaakseen Arthurin hengen.

Uljas järjestää välienselvittelyn musiikkiteatterissa valtakunnan edessä. Aivan kuten Uljas aikoo tappaa Shrekin, Fiona, Saapasjalkakissa ja Aasi, prinsessat ja muut satuhahmot kohtaavat roistot, mutta heidät alistetaan nopeasti. Arthur ilmestyy paikalle ja pitää puheen roistoille vakuuttaen heidät siitä, että heidät voidaan hyväksyä yhteiskuntaan sen sijaan, että he olisivat syrjäytyneitä. Arthurin puheen innoittamana roistot kääntyivät hyvien puolelle, kun taas Uljas kieltäytyy kuuntelemasta ja syöksyy miekkallaan Arthurin kimppuun. Shrek estää iskun ja näyttää siltä, ​​että häntä on puukotettu. Uljas määrää itsensä uudeksi kuninkaaksi, mutta Shrek paljastaa, että miekka meni ohi ja työntää Uljaan sivuun, kun taas Lohikäärme kaataa tornin Uljaan päälle.

Arthur kruunataan Kaukaisen maan uudeksi kuninkaaksi. Kun valtakunta juhlii, Merlin ilmestyy ja kumoaa Saapasjalkakissan ja Aasin ruumiinvaihdon. Sillä välin suolla Shrek ja Fiona alkavat kasvattaa uusia kolmosia ja selviytyä vanhemmuudesta Aasin, Saapasjalkakissan, Lillianin ja Lohikäärmeen avulla.

Suomenkieliset ääniroolit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Samuli Edelmann  Shrek  
 Tiina Isohanni  Fiona  
 Antti Tuisku  Arthur  
 Mats Långbacka (puhe) Paavo Kerosuo (laulu)  Prinssi Uljas  
 Jukka Rasila  Aasi  
 Jarmo Koski  Kuningas Harold  
 Eeva Eloranta  Kuningatar Lillian  
 Heikki Sankari  Saapasjalkakissa  
 Krisse Salminen  Lumikki  
 Teuvo Matala  Merlin  
 Sanna Majuri  Tähkäpää  

Englanninkieliset äänet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Mike Myers  Shrek  
 Eddie Murphy  Aasi  
 Cameron Diaz  Fiona  
 Antonio Banderas  Saapasjalkakissa  
 Justin Timberlake  Kuningas Arthur "Artie" Pendragon (Artsi)  
 Rupert Everett  Prinssi Uljas  
 Julie Andrews  Kuningatar Lillian  
 Eric Idle  Merlin  
  1. a b Shrek the Third Box Office Mojo. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]