Kapteeni Koukku

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tunnetuin versio Kapteeni Koukusta lienee Disneyn vuoden 1953 piirroselokuvassa Peter Pan.

Kapteeni Koukku (engl. Captain Hook) on Peter Pan -tarinoiden satuhahmo. Hän on Mikä-Mikä-Maan merirosvo ja Peter Panin arkkivihollinen. Hänen koko nimensä on Jaakko Koukku (James Hook).

”Koukku”-nimi tulee hänen toisesta kädestään, jossa on kämmenen tilalla iso koukku. Tarinan mukaan Peter Pan leikkasi Koukun käden irti ja syötti sen krokotiilille, joka pääsi näin makuun ja seuraa kapteeni Koukkua kaikkialle saadakseen loput Koukusta. Kapteeni Koukun tiedetään pelkäävän ainoastaan kyseistä krokotiilia, etenkin siksi että krokotiilille oli myös syötetty kello, jonka kovaääninen tikitys kaikuu aina Koukun korvissa, mistä johtuu myös Kapteeni Koukun erityinen viha kelloja kohtaan.

Kapteeni Koukku, hänen merirosvonsa ja perämies Smee (Disneyn Peter Panissa Simo) tekevät kaikkensa päästäkseen Peterin perään, mutta Peter päihittää heidät melkein leikiten. Vuoden 1991 elokuvassa Hook – Kapteeni Koukku Peter Pan on kasvanut aikuiseksi ja unohtanut kaiken. Kapteeni Koukku aikoo kostaa Peterille ja sieppaa tämän lapset. Peterin muisti kuitenkin palaa, ja hän saapuu pelastamaan lapsensa ja nujertamaan Koukun.

Kapteeni Koukku esiintyy myös piirrossarjassa Jake ja Mikä-Mikä-Maan merirosvot ja Olipa kerran -sarjan kausilla 2 - 7 yhtenä sarjan päähahmoista. Descendants-elokuvasarjassa paljastetaan, että Kapteeni koukku on miehistöineen vangittu Isle of the Lostille ja hänellä on kaksi tytärtä: Harriet, joka johtaa merirosvolasten ryhmää saaren pääkoulussa ja Calista Jane (CJ) sekä Harry-niminen poika, joka on Uman johtaman merirosvomiehistön perämies ja joka pitää samanlaista koukkukättä, kuin isänsä, vaikka hänellä on yhä kaksi kättä. Kapteeni Koukku pitää saarella Hook's Inlet-nimistä kalakauppaa ja hänen aluksensa sijaitsee kaupan vieressä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.