Yen Sid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yen Sid on Disneyn Fantasia-elokuvassa esiintyvä fiktiivinen hahmo. Yen Sid on voimakas velho, jolla on pitkä harmaa parta, siniset vaatteet ja sininen taikahattu, jossa on kuun ja tähtien kuvia ja joka on ilmeisesti hänen voimiensa lähde. Yen Sid esiintyi elokuvan tarinassa Noidan oppipoika, jossa hän toimi Mikki Hiiren opettajana ja oppi-isänä. Suoritettuaan loitsuja Yen Sid haukottelee ja laskee hattunsa pöydälle vetäytyen nukkumaan. Mikin kokeiltua hänen hattuaan ja luotuaan elävän luudan kantamaan vettä tornin kaivoon hän vahingossa aiheuttaa kaaoksen luotuaan useita luutia, jotka uhkaavat hukuttaa tornin veteen, mutta Yen Sid herää ja voimillaan peruuttaa tapahtuneen. Yen Sid on vihainen Mikille tämän tottelemattomuudesta, joka antaa hatun takaisin Yen Sidille joka virnistää Mikille ja laittaa Mikin takaisin työhönsä laittamalla luudan lyömään Mikkiä takamukselle merkiksi siitä, että Mikki oppi läksynsä. Yen Sid esiintyi myös Fantasia 2000 elokuvassa samassa roolissa. Yen Sid esiintyi myös Mikin klubi-sarjassa ja Kingdom Hearts-pelisarjassa.

Mykkäfilmien näyttelijä Nigel De Brulier oli hahmon esikuvana, mutta ilmeitä ja eleitä hän sai myös Disneyltä. Nimi "Yen Sid" on Disney takaperin.[1]

Descendants-elokuvatrilogiaan liittyvässä romaanissa Descendants: Isle of the Lost kerrotaan, että Kuningas Beast lähetti Yen Sidin Isle of the Lostille opettajaksi Dragon Hallin kouluun opettamaan saaren asukkaiden lapsia selviämään elämästä tieteen avulla eikä taikuuden. Myöhemmin romaanissa Return to the Isle of the Lost: A Descendants Novel Pahattaren kukistumisen jälkeen Yen Sid perusti valituista jälkeläisistä Anti Heroes Club-nimisen kerhon toimimaan Auradonin hyväksi. Yen Sid onnistui myös Freddie Facilierin avulla lähettämään viestin Malille, Evielle, Jaylle ja Carlosille palata saarelle ja etsiä käsiinsä neljä talismaania, jotka eivät saaneet joutua Pahan Kuningattaren, Jafarin ja Cruella de Vilin käsiin. Myöhemmin Tohtori Facilier lakkautti kerhon saatuaan tietää sen todellisen tarkoituksen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aaron Waggener: 9 THINGS YOU DIDN’T KNOW ABOUT FANTASIA Oh my Disney. Viitattu 16.6.2019.