Jafar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jafar muuttui voimakkaimmaksi noidaksi saadessaan Hengeltä toisen toiveensa.

Jafar (arab: جعفر [Ja'far]) on Aladdin-piirroselokuvissa esiintyvä pahantahtoinen hahmo. Jafar esiintyy ainakin elokuvissa Aladdin ja Jafarin paluu. Lisäksi hahmo esiintyy The Walt Disney Companyn Mikki Hiiren taikajoulu ja Mikin ketkuteatteri -piirroselokuvassa sekä Herkuleksesta tehdyssä animaatiosarjassa jaksossa "The Arabian Night" sekä Olipa kerran -sarjan spin off-kaudella ja kuudennella kaudella. Jafar nähdään myös vuonna 2000 ilmestyneessä Aladdin: Nasiran kosto -pelissä jossa Jafarin sisko Nasira yrittää herättää häntä henkiin. Jafar toimi sulttaanin visiirinä eli luotetuimpana neuvonantajana, sillä hän oli toiminut virassaan jo monta vuotta. Aladdin-elokuvassa Jafar havitteli sulttaanin tytärtä Jasminea ja samalla sulttaanin paikkaa itselleen. Jafar saatuaan Hengen sisältävän taikalampun itselleen hän käytti ensimmäisen toiveensa tullakseen sulttaaniksi ja toisen toiveensa muuttuakseen vahvaksi noidaksi.

Jafar muutti itsensä noitavoimillaan jättiläiskobraksi taistellessaan Aladdinia vastaan ja saadessaan Hengeltä kolmannen toiveensa hän muuttui punaiseksi, kaikkein voimakkaimmaksi hengeksi Ifritiksi, joka muistuttaa ulkonäöltään paholaista. Jafarilla on apuri, papukaija Jago, mutta tämä kuitenkin menee myöhemmin Aladdinin ja tämän ystävien puolelle. Elokuvassa Jafarin paluu Jafarilla on toinen ystävä, rosvopäällikkö Abis Mal. Hänkin halusi satuttaa Aladdinia, koska tämä oli ottanut hänen rosvojoukoltaan pois näiden ryöstämät aarteet.

Jafar henkiolentona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jafar käytti kolmannen toiveensa tullakseen hengeksi, koska Aladdin oli sanonut hänelle, että Hengellä on suuremmat voimat kuin Jafarilla on koskaan ollut. Jafarista tuli suuri, lihaksikas ja paholaista muistuttava olento, jolla on punainen iho, keltaiset silmät sekä musta, lyhyt parta ja mustat, letiksi laitetut hiukset. Jafarista tuli paljon voimakkaampi kuin Hengestä, mutta hän huomasi liian myöhään, että henkien on elettävä vankina taikalampun sisällä. Hengen voi kuitenkin vapauttaa, jos lampun herra toivoo niille vapautta. Jos lamppu tuhoutuu, tuhoutuu henkikin ja näin kävi elokuvan Jafarin paluu lopussa, kun Jafarin lemmikkipapukaija Jago kääntyi Jafaria vastaan ja potkaisi haavoittuneena Jafarin lampun sulaan laavaan.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jafar on pitkäsorminen, laiha, pitkä ja synkkä mies. Jafarin iho on kelmeä ja kellertävä. Hänen päänsä muistuttaa pääkalloa. Hänellä on lyhyt, musta parta ja hän pitää usein suurta koristeellista turbaania jonka otsan keskellä on punainen rubiini ja se yläpäässä punainen suoraksi laitettu höyhen. Jafarin paluu-elokuvassa hänen pukunsa on punainen ja hänen turbaanissaan on liekkiä muistuttava kuvio. Hänellä on usein mukanaan käärmesauva, jolla hän pystyy hypnotisoimaan uhrinsa.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jafar on omahyväinen, hedonistinen ja vallanhimoinen. Piirroselokuvissa hän halusi tulla maailman mahtavimmaksi noidaksi ja sulttaaniksi hallitsemaan Agrabaa. Jafar on muista piittaamaton, ja tekee mitä tahansa päästäkseen valtaan.

Televisiosarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herkules-animaatiosarjan jaksossa "The Arabian Night" Hades herättää Jafarin uudelleen henkiin tuomalla hänen sielunsa takaisin. Jafar on kuolemansa myötä menettänyt voimansa, jotka hänellä oli henkenä ollessaan, mutta Hades antaa hänelle uuden käärmesauvan, joka tekee Jafarista jälleen ihmisen antaen hänelle samat noitavoimat kuten hänellä aiemmin oli. Hades liittoutuu Jafarin kanssa kukistaakseen Herkulesin, mutta Aladdinin ja Herkulesin yhteistyön avulla Jafar ja Hades kukistuvat ja Jafarin sielu joutuu ikuisiksi ajoiksi kuoleman jokeen manalassa.

Olipa kerran -televisiosarjan spin off-kaudella Once Upon a Time in Wonderland Jafar esiintyi Sulttaanin aviottomana lapsena ja hänellä oli Amara-niminen naisystävä ja opettaja, joka herätti Jafarin kiinnostuksen henkiin ja kertoi hänelle voivansa uudelleenkirjoittaa taikuuden lait kolmen hengen ja kahden noidan avulla. Jafar myöhemmin petti Amaran ja muutti hänet käärmesauvaksi saadakseen hänen voimat itselleen. Jafar esiintyi myös Olipa kerran -sarjan kuudennella kaudella.

Descendants[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Descendants-elokuvasarjassa paljastetaan, että Jafar on herätetty uudelleen henkiin ja vangittu Isle of the Lostille yhdessä Jagon kanssa ja hänellä on Jay-niminen poika. Jafar pitää saarella pientä kauppaa, joka myy erilaisia esineitä ja varastettua kauppatavaraa. Jafarin koti on kaupan takaosassa ja huomattava rahakokoelma, jota hän laskee säännöllisesti rauhoittaakseen mieltään. Jafarin papukaijalla Jagolla on Othello-niminen jälkeläinen, joka on annetty lemmikiksi Pahan Kuningattaren tyttärelle Evielle. Lisäksi Jafarin entinen liittolainen Agrabahin kuninkaallinen tähtitieteilijä, joka teki ensiesiintymisensä romaanissa Descendants: Isle of the Lost, on myös karkoitettu saarelle. Hänellä on Reza-niminen poika, joka on Carlosin kilpailija Dragon Hallin koulussa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]