Kingdom Hearts (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kingdom Hearts
Kehittäjä Square Enix
Jupiter
h.a.n.d.
Julkaisija Square Enix
Suunnittelija Tetsuya Nomura
Shinji Hashimoto
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Portable, Xbox One, Game Boy Advance, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Microsoft Windows
Ensijulkaisu Kingdom Hearts (2002)
Viimeisin julkaisu Kingdom Hearts: Melody of Memory (2020)
Aiheesta muualla
Kotisivut
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Kingdom Hearts (jap. キングダムハーツ, Kingudamu Hātsu) on Square Enixin kehittämä ja julkaisema videopelisarja. Pelisarjan osat ovat japanilaistyylisiä fantasiamaisia toimintaroolipelejä. Peleissä seikkailee 14-vuotias (myöhemmin 15-vuotias tai 16-vuotias) keyblade-nimistä asetta käyttävä poika nimeltään Sora. Pelisarjan pelejä on yleensä julkaistu PlayStation 2:lle tai Nintendon käsikonsoleille. Vuonna 2021 niitä julkaistiin ensimmäistä kertaa myös Microsoft Windowsille yksinoikeudella Epic Games Storeen maaliskuussa 2021.[1]

Pelisarjan universumi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Universumi jakautuu useisiin eri maailmoihin, joihin kuuluu sekä alkuperäisiä maailmoja tai Disney-elokuviin perustuvia maailmoja. Alkuperäisten hahmojen ja Disney-hahmojen (myöhemmissä peleissä myös Pixar-hahmojen) lisäksi näissä maailmoissa asuu myös joitain Final Fantasy -pelisarjasta tai The World Ends with You -pelistä tuttuja hahmoja.[2] Jokainen näissä maailmoissa elävä olento koostuu yleensä ruumiista, sielusta ja sydämestä. Maailmojen välillä liikkuminen on mahdollista alkuperäisessä Kingdom Heartsissa sekä Kingdom Hearts II:ssa gummi-aluksen avulla, 358/2 Daysissä pimeyden käytävien avulla, Birth by Sleepissä keyblade-glidereiden avulla, tai Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance nukkuvien avaimenreikien kautta.[3]

On myös olemassa pimeyden maailma, johon muut maailmat voivat vajota, jos pimeys pääsee kyseisten maailmojen omiin sydäminä toimiviin avaimenreikiin (engl. Keyholes). Myös elävä olento voi menettää sydämensä pimeydelle ja siten hänen sydämestään tulee olento, jota kutsutaan sydämettömäksi. Kun taas jäljelle jääneestä ruumiista ja sielusta tulee olento, jota kutsutaan ei-keneksikään.

 • Sydämettömät (engl. the Heartless)[4]: Pimeyden turmelemia sydämiä, joilla ei ole ruumista tai sielua. Ne ovat tunteettomia eivätkä ajattele, joten ne toimivat pelkän vaiston varassa. Tästä ne ovat nimensäkin saaneet. Sydämettömiä on kahdenalaisia: puhdasverisiä (engl. Pureblood) ja keinotekoisia merkittyjä (engl. Emblem). Puhdasveriset olivat aluksi ainoita olemassa olevia sydämettömiä. Ne elävät lähinnä Pimeyden maailmassa ilmestyen valon maailmaan vain harvoin. Keinotekoiset sydämettömät syntyivät Ansem Viisaan ja Xehanortin tekemistä kokeista, jotka turmelivat elävien sydämiä.[5] Toisin kuin puhdasveriset, keinotekoiset jättävät jälkeensä sydämiä tuhoutuessaan. Mutta jos ne tuhotaan ilman keybladeä, ne katoavat pimeyden maailmaan, muuttuen taas sydämettömiksi. Tunteettomuudestaan huolimatta sydämettömät tottelevat ketä tahansa, jolla on vahva tahto.
 • Ei-ketkään (engl. Nobodies)[6]: Jos sydämettömäksi muuttuneella olennolla on tarpeeksi vahva tahto, hänen jälkeensä jättämät ruumis ja sielu voivat alkaa toimia omillaan synnyttäen olennon nimeltä "ei-kukaan" (engl. Nobody). Ilman sydämiä ei-ketkään eivät kuulu valoon eivätkä pimeyteen ja ovat pelkkää "tyhjyyttä". Organisaatio XIII:n jäsenet ovat harvoja tunnettuja ei-ketään, jotka ovat säilyttäneet puhekyvyn, ihmismäisen hahmon ja alkuperäisen minänsä muistot.[7] Tuhoutuessaan ei-kenenkään sielu ja ruumis katoavat pimeyteen, kunnes hänen alkuperäisen minänsä sydän on vapautettu, jolloin sekä sydämettömän että ei-kenenkään todellinen minä palautuu entiselleen.[8]
 • Bug Blox: Korruptoituneen datan ruumiillistumia, joista osa voi ottaa sydämettömien ulkomuodon. Ne ilmestyivät Samu Sirkan päiväkirjan digitaalizeen versioon, kun hän ja kuningas Mikki Hiiri yrittivät tutkia viestiä, jonka Naminé oli jättänyt päiväkirjaan.
 • Unversed: Nämä olennot ovat puhdasta pimeyttä omaavan henkilön sydämen negatiivisten tunteiden ruumiillistumia. Kun mestari Xehanort jakoi Ventuksen sydämen pimeän puolen erilliseksi hahmoksi nimeltä Vanitas, Unversed syntyivät Vanitaksen negatiivisista tunteista.[9]
 • Unensyöjät (engl. Dream Eaters): Unensyöjä on nimitys nukkuvissa maailmoissa eläville olennoille. Sydämettömien tavoin nekin ovat syntyneet pimeydestä, mutta unensyöjät elävät vain "syvään uneen" vaipuneissa maailmoissa. Niitä on kahdenlaisia: "painajaiset" (engl. Nightmares), jotka syövät hyviä unia ja istuttavat pahoja, sekä "henget" (engl. Spirits), jotka päinvastaisesti syövät pahoja unia ja toimivat myös Soran ja Rikun kumppaneina näiden matkatessa nukkuvissa maailmoissa.
 • Replika (engl. Replica): Keinotekoinen kopio ihmisruumiista, jotka Organisaatio XIII:n jäsen Vexen loi tutkimustensa pohjalta. Kenen tahansa sydän tai dataversio jonkun sydämestä voi asettua sen sisään. Elottomat replikat näyttävät pelkiltä valkoisilta mallinukeilta, mutta sydämen asettuessa niihin, ne muuttuvat sydämen omistajan edellisen ruumiin näköisiksi.
 • Keyblade: Avaimen muotoinen miekan tavoin käytettävä ase, jolla voi taistella pimeyttä vastaan. Ja vain niiden avulla voi vapauttaa pimeyden valtaamia sydämiä. Niillä on myös kyky avata ja sulkea ovia sekä sinetöidä maailmojen sydämiä niiden avaimenreikien kautta. Tarpeeksi korkea-arvoinen keybladen käyttäjä voi antaa toiselle kyvyn käyttää keybladeä antamalla tämän koskettaa keybladensä tai luomalla yhteyden tämän sydämeen.[9]
 • χ-blade (”χ” lausutaan ”khii”) on muinainen keyblade, jonka alkuperää ei tunneta. Toisin kuin tavalliset keybladet, χ-blade pystyy hallitsemaan Kingdom Heartsia toimien niiden vartijana. Keybladet luotiin sen kuvaksi, mutta useat niiden käyttäjät alkoivat himoita Kingdom Heartsin valoa itselleen, mistä alkoi Keyblade-sota. Sota käytiin paikassa, josta tuli Keyblade Graveyard, ja se päättyi χ-bladen tuhoon, jolloin se jakaantui seitsemäksi valoksi ja kolmeksitoista pimeydeksi. Seitsemästä valosta syntyivät Sydänten Prinsessojen sydämet.
 • Kingdom Hearts: Kaikkien maailmojen sydän, joka esiintyy valtavana sydämen muotoisena kuuna. Sen valo ajoi kuitenkin monet käymään taisteluita, jotka johtivat Keyblade-sotaan. χ-bladen tuhoutuessa Kingdom Hearts vajosivat pimeyteen ja maailmat jakaantuivat erilleen toisistaan. Mestari Xehanort on pyrkinyt tuomaan ne takaisin valoon, jotta voisi niiden voimalla hallita maailmoja mielensä mukaan.

Pimeyden etsijä -saaga

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat pelit muodostavat Pimeyden etsijä -saagan (engl. Dark Seeker Saga).

Kadonnut mestari -tarinakaari

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat pelit muodostavat Kadonnut mestari -tarinakaaren (engl. Lost Master Arc).

Uudelleenjulkaisut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 1. Farokhmanesh, Megan: The Kingdom Hearts series comes to PC as an Epic Store exclusive The Verge. Viitattu 12.2.2021. (englanniksi)
 2. Birlew, Dan: Kingdom Hearts Official Strategy Guide. BradyGames, 2003.
 3. Square Co.: Kingdom Hearts Instruction Booklet. Square Co., Limited, 2002.
 4. Kingdom Hearts #1. Luku 8: Salajuoni.
 5. Kingdom Hearts, Ansemin salainen raportti #5
 6. Kingdom Hearts: Chain of Memories #2. Card 09: Hyvästi, Vexen!
 7. Kingdom Hearts II, Yen Sid kertoo Soralle, Akulle ja Hessulle ei-keistäkään.
 8. Kingdom Hearts Re:coded, pelin salainen lopetus.
 9. a b Kingdom Hearts: Birth by Sleep
 10. Peters, Megan: Kingdom Hearts: Melody of Memory Officially Announced Comicbook.com. 16.6.2020. Viitattu 16.6.2020. (englanniksi)
 11. Wallace, Kimberly: [Update] Kingdom Hearts 2.8 Final Chapter Prologue Revealed For PS4 Game Informer. 15.9.2015. Viitattu 17.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]