Samu Sirkka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samu Sirkka elokuvassa Pinocchio (1940).

Samu Sirkka (engl. Jiminy Cricket) on Disneyn eläinmaailman hahmo, jonka ensiesiintyminen tapahtui Walt Disney Picturesin animaatioelokuvassa Pinocchio vuonna 1940. Samu Sirkka on puhuva sirkka, joka on pukeutunut silinterihattuun ja hännystakkiin ja kulkee pienen sateenvarjon kanssa. Elokuvassa hän esiintyi puunukke Pinocchion omatuntona, joka myös kulki tämän rinnalla tapahtumista toiseen. Samassa elokuvassa hän lauloi tunnetuimman kappaleensa "Tähti toiveen toteuttaa" ("When You Wish Upon a Star").

Moviefone sijoitti Samu Sirkan sijalle 17 listallaan kaikkien aikojen 25 parhaasta animaatiohahmosta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samu Sirkan hahmon loi animaattori Ward Kimball, joka oli jo eroamassa Disneyn studiolta, koska suuri osa hänen piirrostyöstään elokuvaan Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937) leikattiin pois lopullisesta versiosta. Walt Disney suostutteli hänet jäämään studiolle ja antoi hänelle Samu Sirkan suunnittelun kokonaan.

Samu Sirkan alkuperäinen ääninäyttelijä oli laulaja Cliff Edwards, joka esitti hahmoa 1960-luvulle asti. Edwardsin kuoleman jälkeen hahmoa ääninäytteli Eddie Carroll 1970-luvulta 2010-luvulle ja samalla kuolemaansa asti. Sittemmin Samu Sirkkaa on ääninäytellyt Phil Snyder ja Joseph Gordon-Levitt.

Samu Sirkan suomenkielisinä ääninäyttelijöinä ovat olleet Seppo Mäki ja Markus Blom.

Pinocchion jälkeen Samu Sirkka esiintyi elokuvassa Pennitön ja suruton (1947) ja on toiminut useissa Disneyn televisio-ohjelmissa juontajana, esimerkiksi Samu Sirkan joulutervehdyksessä. Samu Sirkka on esiintynyt myös Mikin klubi -sarjassa useissa jaksoissa, joista merkittävin esiintyminen tapahtui jaksossa "Timon & Pumba", "Jiminy Cricket", "Dining Goofy" ja "Mikki Hiiren taikajoulu – Lumisia tarinoita (2002)", jossa hän halusi lopettaa työnsä Pinokkion omatuntona ja hän siirtyi Mikin omaksitunnoksi, kunnes hän jakson lopussa palasi takaisin Pinokkion omatunnoksi.

Olipa kerran[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samu Sirkka esiintyy Olipa kerran -sarjassa yhtenä sarjan päähahmoista. Sarjassa paljastetaan hänen olevan Martin- ja Myrna-nimisten pikkurikollisten poika. Pettyneenä vanhempiinsa, Samu pyytää Tittelintuurelta taikajuomaa, jolla hän pääsee irti heistä. Samu antaa myöhemmin juoman vahingossa nuorelle pariskunnalle, jotka muuttuvat juoman vaikutuksesta nukeiksi. Rukoiltuaan tähdeltä kykyä peruuttaa tapahtuneen, Sininen haltija ilmestyy Samun luokse ja muuttaa tämän sirkaksi, jotta hän pääsee irti vanhemmistaan ja voi elää hyvää elämää. Samu ryhtyy nuoren pariskunnan Geppetto-nimisen pojan suojelijaksi. Myöhemmin Samu auttaa kääpiöitä kohtaamaan pahaksi muuttuneen Lumikin ja neuvoo Lumotun metsän asukkaita valmistautumaan tulevaan sotaan. Myöhemmin Pahan Kuningattaren kirouksen seurauksena Samu Sirkka siirtyy muiden Lumotun metsän asukkaiden mukana Storybrooke-nimiseen kaupunkiin muistinsa menettäneenä ja hänestä tulee Tri Archie Hopper -niminen psykoterapeutti, jolla on Pongo-niminen dalmatiankoira ja hän on Marco-nimisen pojan hyvä ystävä, joka on todellisuudessa Geppetto. Myöhemmin saatuaan muistinsa takaisin Samu auttaa muita sarjan hahmoja erilaisissa ongelmissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Best Animated Characters List Moviefone 20.7.2009 Viitattu 6.8.2009 (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.