Antonio Banderas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Antonio Banderas
Antonio Banderas vuonna 2014.
Antonio Banderas vuonna 2014.
Syntymäaika 10. elokuuta 1960 (ikä 56)
Syntymäpaikka Benalmádena, Málaga, Espanja
Aktiivisena 1982–
Oikea nimi José Antonio Domínguez Bandera
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Desperado
Once Upon a Time in Mexico
Iho jossa elän
Saapasjalkakissa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Antonio Banderas (Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?, alk. José Antonio Domínguez Bandera, s. 10. elokuuta 1960 Benalmádena, Málagan maakunta, Espanja) on espanjalainen näyttelijä, joka on saavuttanut mainetta myös Hollywoodissa.[1] Banderas on Penélope Cruzin ohella yksi Espanjan ja koko espanjankielisen maailman tunnetuimpia näyttelijöitä ulkomailla.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antonio Banderas syntyi Benalmádenassa andalusialaisperheeseen. Hänen isänsä oli poliisi, ja äitinsä toimi opettajana. Banderasilla on yksi veli, Francisco. Banderasin alkuperäinen haave oli tulla ammattijalkapalloilijaksi, mutta joutui hylkäämään haaveensa vakavan polvivamman takia. Nuorena Banderas opiskeli näyttämötaiteita Málagassa ja aloitti näyttelemisen 19-vuotiaana Madridin pikkuteattereissa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banderasin elokuvaura lähti nousuun paljolti maanmiehensä ohjaaja Pedro Almodóvarin ansiosta, sillä heidän yhdessä 1980-luvulla tekemänsä elokuvat toivat Banderasin entistä suuremman yleisön tietoisuuteen. Hänen tämän ajan läpimurtoelokuvansa oli vuonna 1990 valmistunut ¡Átame!, jonka Almodóvar ohjasi. Elokuva sai pientä suosiota myös Yhdysvalloissa.

Banderas muutti Yhdysvaltoihin ja sai muutamia pieniä rooleja elokuvista. Vuonna 1992 hän esiintyi elokuvassa Mambo Kings ja seuraavana vuonna Tom Hanksin kanssa elokuvassa Philadelphia. Vuonna 1995 Banderas esiintyi pääroolissa Salma Hayekin kanssa elokuvassa Desperado, ja vuonna 1996 hän oli kertojan roolissa samannimiseen musikaaliin perustuvassa elokuvassa Evita. Jälkimmäisessä elokuvassa Banderas myös lauloi.

Vuonna 1998 Banderas esitti Zorroa elokuvassa Zorron naamio, jonka päärooleissa esiintyivät lisäksi Catherine Zeta-Jones ja Anthony Hopkins. Vuodesta 2001 vuoteen 2003 Banderas esiintyi elokuvatrilogiassa Spy Kids. Vuonna 2003 hän myös näytteli Desperadon jatko-osassa Once Upon a Time in Mexico ja kaksi vuotta myöhemmin hän esiintyi elokuvassa Zorron legenda. Banderas on lisäksi antanut äänensä Saapasjalkakissalle elokuvassa Shrek 2 (2004), Shrek 3 (2007) ja Shrek ja ikuinen onni (2010).

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banderasin ensimmäinen, vuonna 1988 solmittu avioliitto Ana Lezan kanssa päättyi vuonna 1996. Hieman eronsa jälkeen Banderas solmi toisen avioliittonsa Hollywood-näyttelijä Melanie Griffithin kanssa. Banderas ja Griffith asuvat tyttärensä Estela del Carmenin kanssa Hollywoodissa.

Menestyksensä myötä Banderas on ryhtynyt myös ohjaamaan elokuvia (Crazy in Alabama, 1999) ja lisäksi hän on sijoittanut useisiin kotimaakuntansa Andalusian yrityksiin. Hänellä on Andalusian alueella muun muassa oma ravintolaketjunsa nimeltään Antonio.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antonio Banderas Encyclopedia Britannica. Viitattu 6.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]