Veren vangit (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veren vangit
Interview with the Vampire
Elokuvan blu-ray -julkaisun kansikuva.
Elokuvan blu-ray -julkaisun kansikuva.
Ohjaaja Neil Jordan
Käsikirjoittaja Anne Rice
Tuottaja
Säveltäjä Elliot Goldenthal
Kuvaaja Philippe Rousselot
Leikkaaja Mick Audsley
Tuotantosuunnittelija Dante Ferretti
Pukusuunnittelija Sandy Powell
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä InterCom
Ensi-ilta Yhdysvallat 11. marraskuuta 1994
Kesto 123 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 60 000 000 $[1]
Tuotto 223 664 608 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Veren vangit (engl. Interview with the Vampire) on Anne Ricen samannimiseen romaaniin perustuva elokuva, joka sai ensi-iltansa 1994. Anne Rice käsikirjoitti itse elokuvan ja sen ohjasi Neil Jordan. Elokuvan pääosissa esiintyivät Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst ja Antonio Banderas.

Elokuva perustuu pohjimmiltaankin Anne Ricen romaaniin, joka on osa vampyyrikronikoita.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa nykypäivän San Franciscosta, jossa reportteri Daniel Malloy (Christian Slater) haastattelee Louis-nimistä (Brad Pitt) miestä, joka väittää olevansa vampyyri. Malloy vakuuttuu Louisin vampyyriudesta ja suostuu haastatteluun.

Louis aloittaa kertomuksen New Orleansista 1700-luvulla. Tuolloin hän ei vielä ollut vampyyri, vaan rikas plantaasin omistaja. Hän käy kuitenkin rajua sisäistä taistelua siitä, kannattaako hänen elää, sillä hänen vaimonsa ja lapsensa ovat juuri kuolleet. Silloin vampyyri Lestat (Tom Cruise) astuu hänen elämäänsä. Lestat tarjoaa Louisille mahdollisuutta elää ikuisesti ja aloittaa kaikki alusta. Louis suostuu, ja Lestat muuttaa hänet vampyyriksi.

Louisilla on alusta alkaen vaikeuksia tappaa ihmisiä tyydyttääkseen veren janonsa, mitä tunteeton Lestat ei ymmärrä, ja siksi hän ravitsee itseään rotan verellä. Louis kuitenkin lankeaa ja tappaa yhden plantaasillaan työskentelevistä orjista. Tämän jälkeen hän ja Lestat joutuvat pakenemaan.

Myöhemmin Louis löytää kulkutaudin tyhjentämästä kylästä äitinsä ruumiin vierellä itkevän tytön, Claudian (Kirsten Dunst) ja tämän pyynnöstä puree häntä. Lestat saapuu paikalle ja muuttaa Claudian vampyyriksi. He kulkevat ryhmässä ympäri Yhdysvaltoja vuosikymmeniä ennen kuin Claudia tajuaa, ettei hän vanhene lainkaan, koska vampyyrit eivät ikäänny. Claudia haluaa kostaa Lestatille ja saa Louisinkin mukaan juoneen. Yhdessä he tappavat Lestatin juottamalla hänelle kuolleen ihmisen verta, joka on vampyyreille myrkyllistä, ja heittävät hänen ruumiinsa suohon. Lestat kuitenkin palaa myöhemmin kostamaan selvittyään suon pohjassa erilaisten veden elävien verellä. Claudia ja Louis pakenevat Eurooppaan, jossa he alkavat etsiä muita vampyyreja.

Pariisista Claudia ja Louis lopulta löytävät vampyyrien yhteiskunnan, jonka johtaja on Armand (Antonio Banderas). Vampyyrit pitävät rikoksena sitä, että Claudiasta on tehty vampyyri lapsena, ja tappavat hänet auringonvalolla. Louis muurataan seinän sisään, mutta Armand pelastaa hänet. Myöhemmin Louis kostaa vampyyreille Claudian tappamisen ja polttaa heidän kotinsa.

Sen jälkeen Louis palaa Amerikkaan ja elää vuosikausia rauhallista elämää, mutta palattuaan New Orleansiin 1980-luvulla hän tapaa jälleen Lestatin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oprah Winfrey lähti kesken elokuvan ensi-illan pois järkytyttyään sen väkivaltaisuudesta[2]. Elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton sisältämänsä väkivallan vuoksi. Kriitikoiden linjat vaihtelivat suuresti.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Interview with the Vampire (1994) Box Office Mojo. Viitattu 2.4.2018.
  2. Seattletimes

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.