Bernardo (kuvitteellinen hahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernardo
Luoja(t) Johnston McCulley
Ensi-
esiintyminen
All-Story Weekly: The Curse of Capistrano (elokuu 1919)
Henkilötiedot
Koko nimi Bernardo
Ammatti Palvelija
Asuinpaikka Pueblo de Los Ángeles
Suhteet
Tutut Alejandro de la Vega, Diego de la Vega

Bernardo on kuvitteellinen de la Vega perheen palvelija ja Zorron apuri. Johnston McCulleyn luoma Zorro esiintyi ensimmäisen kerran vuoden 1919 elokuussa All-Story Weekly taskukirjan tarinassa The Curse of Capistrano. Hahmo oli alun perin intiaani, mutta sittemmin eri televisiosarjoissa hahmo on esiintynyt valkoihoisena.

The Curse of Capistrano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä tarinassa Bernardo esiintyy kuuromykkänä ja tyhmänä intiaanina, joka ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Hän on de la Vega perheen palvelija.[1] Hän nyökkäsi aina Diegolle nähdessään miehen huulet liikkuvan ja toivoi vain ymmärtävänsä mitä ihmiset puhuivat hänen ympärillään. Bernardo liikkui Diegon mukana, joka oli matkalla takaisin kotitilalleen pois Los Angelesista kertoakseen isälleen ettei hän onnistunut kosinnassaan. Bernardo kantoi muulinsa kanssa Diegon matkalaukkuja. Bernardon rooli oli hyvin pieni ensimmäisessä tarinassa ja vasta myöhemmissä tarinoissa hänen roolinsa muuttui merkittävämmäksi.

Zorron tarina (2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Curse of Capistrano edeltävään aikaan sijoittuvassa Zorron tarinassa Bernardo oli Diego de la Vegan lapsuuden intiaaniystävä, joka syntyi muutaman päivän erolla toukokuussa 1795.[2] Hän oli äitinsä kanssa de la Vega perheen palvelijoita. Bernardo osasi normaalisti puhua, mutta eräänä päivänä merirosvot ryöstivät ja hajottivat de la Vegan savitiilitalon. He raiskasivat ja tappoivat hänen äidin silmiensä edessä, josta järkyttyneenä Bernardo ei sen jälkeen enää koskaan puhunut sanaakaan. Hän oli Diegon kanssa suorittamassa intiaanirituaalia ollessaan 16-vuotias, jossa hänen eläimeksi ilmestyi hevonen. Bernardon oli määrä kehittää eläimen kuvaavia vahvuuksia, uskollisuutta, vahvuutta ja kestävyyttä. Hän matkasi Diegon kanssa tämän jälkeen Espanjaan, jossa kaksikko näki paljon erilaisia ihmisiä, joilta he oppivat uusia asioita, kuten sirkustaiteilijoilta temppuja. Bernardo palasi nopeammin takaisin Kaliforniaan saadessaan kirjeen, että hänen ihastuksen kohteensa odotti hänen lastaan. Kaksikko meni naimisiin ja odotti Diegon paluuta. Hän antoi ystävälleen lahjaksi mustan hevosen, joka oli ilmestynyt hänen toteemieläimeksi.[2]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bernardo esiintyi Disneyn Zorro-sarjassa, jota esitettiin vuosien 1957–1959 välisenä aikana. Häntä esitti miimikko Gene Sheldon. Bernardo on tällä kertaa de la Vega perheen valkoihoinen vanhempi miespalvelija ja ainoa henkilö joka tietää Zorron salaisen henkilöllisyyden. Hän esittää ettei kykene puhumaan tai kuulemaan, kommunoiden viittomakielellä. Bernardo esiintyy sarjassa kersantti Garcian kanssa koomisina hahmoina, jossa hänen harmittomalta näyttävät tekemiset aiheuttavat koomisia tilanteita. Bernardo auttaa Zorroa tarpeen tullen pukemalla myös itse naamion ylleen hämätäkseen muun muassa kapteeni Monastariota. Bernardo auttaa Zorroa myös suunnittelemaan eri tehtäviä ja auttamaan häntä estämään korruptoituneita virkamiehiä vastaan käydyissä taisteluissa.

Animaatioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vuoden 2002 animaatioelokuvassa The Amazing Zorro Bernardo oli vanha valkoihoinen palvelija, joka auttoi Zorroa muun muassa miekkaharjoittelussa ja hoiti hänen hevostaan ja varustuksiaan. Elokuvassa hänellä oli puinen tekojalka, jonka alkuperää ei selitetty.
  • Bernardo esiintyi 2015 ranskalaisten tuottamassa Zorro: The Chronicles -tietokoneanimaatiossa, jossa hän on ollut Diegon paras ystävä lapsuudesta saakka ja auttaa nyt Diegoa Zorrona olemisessa. Bernardo antaa muiden ymmärtää olevansa kuuro ja mykkä, vaikka hän ei todellisuudessa ole kumpaakaan. Tällä tavoin Bernardo auttaa Zorroa saamalla selville vihollisten aikeet.[3]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat
1920 Tote Du Crow Zorron merkki
1940 Rafael Alcayde Zorron merkki (1940)
1957–59 Gene Sheldon Zorro (1957)
2007 Ricardo González Zorro – miekka ja ruusu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Curse of Capistrano kappale 21
  2. a b Kirjaviite Zorron tarina 2005 Viitattu 14.10.2020
  3. Zorro: The Chronicles jakso 1