Shrek ja ikuinen onni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shrek ja ikuinen onni
Shrek Forever After
Ohjaaja Mike Mitchell[1]
Käsikirjoittaja Josh Klausner
Darren Lemke
Tuottaja Gina Shay
Teresa Cheng
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Kuvaaja Yong Duk Jhun
Leikkaaja Nick Fletcher
Pääosat Mike Myers
Eddie Murphy
Cameron Diaz
Antonio Banderas
Julie Andrews
John Cleese
Walt Dohrn
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
DreamWorks Animation
Pacific Data Images
Levittäjä UIP-Dunafilm
Paramount Pictures
Microsoft Store
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 21. toukokuuta 2010
Australia 17. kesäkuuta 2010
Suomi 9. heinäkuuta 2010
Kesto 93 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, dubattu suomeksi
Budjetti 135–165 miljoonaa dollaria[2]
Tuotto 752 600 867 dollaria[2]
Edeltäjä Shrek kolmas
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Shrek ja ikuinen onni (Shrek Forever After, alk. nimi Shrek Goes Fourth)[3] on neljäs Shrek-elokuva. Se sai ensi-iltansa vuonna 2010. Elokuvan on tuottanut DreamWorks Animation.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa kuvataan, kuinka vuosia sitten kuningas Harold ja kuningatar Lillian tapaavat Tittelintuuren. Tittelintuure tarjoaa heille sopimusta, joka poistaisi prinsessa Fionan kirouksen, mutta vastalahjana antaisi Kaukaisen maan Tittelintuuren haltuun. Kauppa kuitenkin peruuntuu, kun heille saapuu tieto Fionan pelastumisesta. Nykyhetkessä Tittelintuuresta on tullut hylkiö, joka toivoo ettei Fionan pelastanut Shrek olisi koskaan syntynyt.

Samaan aikaan Shrek on kyllästynyt perhe-elämään ja julkisuuteen ja kaipaa aikoja, jolloin häntä pelättiin ja hänellä oli yksityisyyttä. Juhlistaessaan lastensa ensimmäistä syntymäpäivää Kaukaisessa maassa, sarja sattumuksia kolhii entisestään Shrekin egoa, mikä saa hänet häipymään vihastuneena ja loukkaamaan Fionaa. Tapahtumia todistanut Tittelintuure seuraa Shrekiä ja lavastaa onnettomuuden, joka saa Shrekin auttamaan häntä. Tämän jälkeen Tittelintuure kutsuu Shrekin vaunuunsa, missä Shrek valittaa, ettei hän ole enää "oikea jätti". Tittelintuure tarjoaa hänelle sopimusta: Shrek saa päivän "todellisena jättinä" vastalahjaksi päivästä lapsuudestaan. Shrek allekirjoittaa sopimuksen ja päätyy rinnakkaistodellisuuteen.

Shrek käyttää nyt tilaisuuden hyväkseen säikytelläkseen kyläläisiä, kunnes huomaa, että Fiona on pulassa ja hänen kotisuonsa on autio. Noidat vangitsevat Shrekin ja tämä viedään Tittelintuuren luo, joka on nyt Kaukaisen maan kuningas. Tittelintuure paljastaa Shrekille, että hän otti Shrekin lapsuudesta hänen syntymäpäivänsä, joten tässä vaihtoehtoisessa todellisuudessa Shrekiä ei koskaan ole ollut olemassa. Tästä syystä Shrek ei pelastanut Fionaa, joten Harold ja Lillian luovuttivat valtakuntansa Tittelintuurelle, mikä sai heidät katoamaan. Kun päivä päättyy, myös Shrekin lakkaa olemasta.

Shrek pakenee Tittelintuuren linnasta Aasin kanssa, joka on alun perin pelännyt Shrekiä, mutta ystävystyy hänen kanssaan nähtyään Shrekin itkevän hävinneen historiansa takia. Aasi auttaa Shrekiä löytämään piilotetun keinon purkaa Tittelintuuren kanssa solmittu sopimus; se voidaan mitätöidä "todellisen rakkauden suudelmalla". Pari kohtaa pian edelleen kirotun Fionan, joka johtaa jättien vastarintajoukkoa Tittelintuurea vastaan, ja laiskan ja ylipainoisen Saapasjalkakissan, jota pidetään Fionan lemmikkinä. Shrek yrittää hurmata Fionan, mutta epäonnistuu. Fiona on pettynyt todellisen rakkauden voimaan, koska häntä ei koskaan pelastettu, ja on liian kiireinen valmistautuessaan väijyttämään Tittelintuuren. Saapasjalkakissa kannustaa Shrekiä jatkamaan Fionan piirittämistä.

Väijytyksen aikana Pillipiipari vangitsee suuriman osa jäteistä, mutta Shrek ja Fiona pakenevat Saapasjalkakissan ja Aasin kanssa. Shrek vaatii Fionaa suutelemaan itseään ja vakuuttaa hänelle, että se korjaa kaiken. Fiona suostuu vastahakoisesti, mutta yllättäen mitään ei tapahdu. Toisaalla Tittelintuure tarjoaa toiveen kenelle tahansa, joka toisi hänelle Shrekin. Kuultuaan tästä Shrek antautuu itse. Tittelintuure joutuu suostumaan Shrekin toiveen täyttämiseen, ja Shrek käyttää sen muiden jättien vapauttamiseen. Vangittuaan Shrekin Tittelintuure paljastaa, että Fiona on edelleen vangittuna, koska hän on päivisin ihmishahmossa eikä jätti. Aasi, Saapasjalkakissa ja vapautetut jätit tekevät rynnäkön linnaan. He vangitsevat Tittelintuuren ja voittavat hänen noita-armeijansa, samaan aikaan kun Shrek ja Fiona voittavat lohikäärmeen.

Kun aurinko nousee, Shrek alkaa kadota, mutta lopultakin häneen rakastunut Fiona suutelee Shrekiä juuri ennen kuin hän katoaa. Nähdessään, että hän on edelleen jätti auringonvalosta huolimatta, Fiona tajuaa, että hänen kirouksensa oli poistunut ja että hän on omaksunut "rakkauden todellisen muodon". Samaan aikaan vaihtoehtoinen todellisuus repeytyy ja saa kaikki katoamaan. Shrek ja Tittelintuure palaavat takaisin alkuperäiseen aikaan, hetkeen ennen kuin Shrek menetti malttinsa juhlissa. Sen sijaan, että hän suuttuisi, Shrek syleilee perhettään ja ystäviään, osaten nyt arvostaa heitä uudella tavalla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen versio

 Mike Myers  Shrek  
 Cameron Diaz  Fiona  
 Eddie Murphy  Aasi  
 Antonio Banderas  Saapasjalkakissa  
 Walt Dohrn  Tittelintuure  
 Julie Andrews  Kuningatar Lillian  

Suomenkielinen versio

 Samuli Edelmann  Shrek  
 Tiina Isohanni  Fiona  
 Jukka Rasila  Aasi  
 Heikki Sankari  Saapasjalkakissa  
 Jani Alkio  Tittelintuure  
 Jarmo Koski  kuningas Harold  
 Eeva Eloranta  kuningatar Lillian  
 Paavo Kerosuo  Pipari  
 Sam Huber  Brogan  
 Ville Myllyrinne  Köksä  
 Antti Pääkkönen  Pinokkio  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi-lehdessä neljä kriitikkoa antoi elokuvalle pisteitä keskiarvona 2,75. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.comingsoon.net/films.php?id=8633 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b Shrek Forever After Box Office Mojo. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
  3. http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=38922 (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Toimituksen suosikit. Episodi, 2010, nro 8, s. 33.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.