Mike Myers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kanadalaisesta näyttelijästä. Kuvitteellisesta sarjamurhaajasta katso Michael Myers (Halloween).
Mike Myers
Mike Myers Shrek kolmannen Lontoon ensi-illassa.
Mike Myers Shrek kolmannen Lontoon ensi-illassa.
Henkilötiedot
Koko nimi Michael John Myers
Syntynyt25. toukokuuta 1963 (ikä 59)
Scarborough, Ontario, Kanada
Ammatti näyttelijä, koomikko, tuottaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1975-
Merkittävät roolit

Austin Powers

Shrek
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Michael John Myers (s. 25. toukokuuta 1963 Scarborough, Ontario, Kanada) on kanadalainen näyttelijä, koomikko ja tuottaja. Myers on asunut koko elämänsä Kanadassa, mutta on ylpeä englantilaisuudestaan. Hänellä on kolmen maan kansalaisuus: Kanadan, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen. Hänen molemmat vanhempansa ovat kotoisin Liverpoolista, Englannista, ja hänen veljensä Paul Myers on muusikko. Myers kuului vuosina 1989–1995 Saturday Night Live -huumorisarjan vakijäsenistöön ja esiintyi pääosassa Dana Carveyn kanssa ohjelman hahmojen pohjalta tehdyissä Wayne's World -elokuvissa.

Myersin ehkä tunnetuin rooli on Austin Powers. Powers teki ensiesiintymisensä Myersin itsensä käsikirjoittamassa agenttielokuvaparodiassa Austin Powers – kumma jätkä (1997). Myers näytteli elokuvassa sekä Austin Powersia että tämän arkivihollista Tohtori Pahaa (Dr. Evil). Elokuva sai vuonna 1999 jatko-osan Austin Powers – agentti joka tuuppasi minua. Tämä oli sarjan menestynein elokuva, ja Myers näytteli siinä Austinin ja Tohtorin lisäksi myös Paksu Paskiainen (Fat Bastard) -nimistä lihavaa skottia. Myersin seuraava menestyskomedia oli elokuva Shrek, jota tehtäessä Myers avoimesti puolusti elokuvan mautonta huumoria. Elokuvaan on tehty jo kolme jatko-osaa. Kolmas osa Austin Powers -trilogiasta Austin Powers ja kultamuna (2002) oli ensimmäinen Powers-elokuva, jossa Austin suuteli naispääosan esittäjää. Elokuvassa Myers näytteli edellisten rooliensa lisäksi nyt vielä Kultamunaa. Myers on esiintynyt myös elokuvissa Katti (The Cat In The Hat), 54 ja Huippunäkymät (View From The Top).

Vuonna 2010 Forbes julkaisi "Hollywood's Animation A-List" -listan, jossa lueteltiin kymmenen menestyksekkäintä Hollywood-näyttelijää animaatioiden parissa. Menestys mitattiin elokuvien lipputulojen perusteella, jonka myötä Myers oli listan ensimmäinen.[1]

Myers on naimisissa Kelly Tisdalen kanssa, ja pari sai esikoisensa vuonna 2011.[2]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hollywood's Animation A-List forbes.com 24.3.2010 Viitattu 9.4.2010 (englanniksi)
  2. Austin Powers -tähdestä isä! Ilta-Sanomat. 30.09.2011. Viitattu 30.09.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]