Michael Myers (Halloween)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kuvitteellisesta sarjamurhaajasta. Michael ”Mike” Myers on myös kanadalainen näyttelijä.
Michael Myers
Michael Myers vuoden 2007 Halloween-elokuvassa.
Michael Myers vuoden 2007 Halloween-elokuvassa.
Luoja(t) John Carpenter
Debra Hill
Elokuvasarja Halloween-elokuvasarja
Ammatti sarjamurhaaja
Näyttelijä(t) Will Sandin
Tony Moran
Nick Castle
Dick Warlock
Adam Gunn
George P. Wilbur
Eric Preston
Don Shanks
Chris Durand
Brad Loree
Daeg Faerch
Tyler Mane
Chase Wright Vanek
James Jude Courtney

Michael Myers (s. 19. lokakuuta 1957) on fiktiivinen Halloween-elokuvien tunnettu sarjamurhaajahahmo. Myers on yksi tunnetuimmista fiktiivisistä sarjamurhaajista yhdessä Texasin moottorisahamurhat -elokuvien Leatherfacen, Painajainen Elm Streetillä -elokuvien Freddy Kruegerin ja Perjantai 13. päivän Jason Voorheesin kanssa. Myers oli myös tärkein esikuva viimeksi mainitulle, sillä Voorhees on Myersin tavoin kookas mies, joka käyttää naamaria peittämään kasvonsa ja yleensä samaa teräasetta. Michael Myers esiintyy jokaisessa Halloween-elokuvassa paitsi kolmannessa (Halloween III: Season of the Witch).

Michaelin alkuperäinen näyttelijä Tony Moran oli vain reilut 180 senttimetriä pitkä. Rob Zombie halusi hahmosta pidemmän, joten Myersia päätyi esittämään noin 205 senttimetriä pitkä Tyler Mane.

Vuonna 2018 ensi-iltansa saanut elokuva Halloween on suora jatko-osa ensimmäiselle vuoden 1978 elokuvalle ja sivuuttaa edellisten jatko-osien juonijatkumon. Vuoden 2018 elokuvalle on tuotettu kaksi jatko-osaa: Halloween Kills (2021) ja Halloween Ends (2022).

Alkuperäisessä versiossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haddonfieldissä Michael Audrey Myers tappoi kuusivuotiaana isosiskonsa Judithin veitsellä ja vanhemmat saapuivat kauhuissaan paikalle. Michael vietiin lähes transsin kaltaisessa tilassa heti mielisairaalaan ja sai henkilökohtaiseksi lääkärikseen tohtori Samuel James Loomisin. Kahdeksan vuoden hoidon jälkeen Tri Loomis epäilee, ettei Myers ole muuta kuin itse silkka pahuus. Toiset seitsemän vuotta hän yrittää pitää Myersia lukkojen takana, kunnes hänestä tulee täysikäinen ja hänet on vietävä oikeuden eteen. Myers kuitenkin pakenee, ja varastaa naamion ja veitsen sekä ottaa kohteekseen Laurie Stroden (joka paljastui Myersin siskoksi) ja lähtee surmaamaan häntä.

Uudessa versiossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymmenvuotias Michael Myers asuu perheessä, jota äiti elättää strippaamalla, sillä isäpuoli on työtön narkomaani. Michaelin lisäksi perheeseen kuuluvat isosisko Judith ja pikkusisko Laurie. Koulussa Michaelia kiusataan äitinsä ammatin takia. Halloweenyönä Michael tappaa isosiskonsa lisäksi siskonsa poikaystävän, kiusaajansa ja isäpuolensa. Hänet viedään mielisairaalaan Tri Loomiksen hoidettavaksi. Vuosien varrella Michael on kasvanut isoihin mittoihin ja tehnyt mielipuolisia maskeja. Kun hän tulee täysi-ikäiseksi, hänet viedään oikeuden eteen, mutta hän tappaakin vartijat ja palaa lapsuudenkotiinsa, josta löytää maskinsa. Sitten hän lähtee veriselle matkalle kohti pikkusiskoansa Laurieta.

Alkuperäisessä Halloweenissa lapsi Myers näyttää normaalilta kuusivuotiaalta pojalta, eikä hänessä ole erityisiä tuntomerkkejä. Aikuisena Myers oli 180 senttimetriä pitkä. Hänellä on kasvoillaan valkoinen, kasvoja myötäilevä maski. Lisäksi hänellä on melkein aina haalarimainen puku ja keittiöveitsi. Myers ei myöskään aikuisena puhu mitään.

Vuoden 2007 uudelleenfilmatisoinnissa Myers on keskimittainen kymmenvuotias lapsi. Hänellä on pitkät vaaleat hiukset ja kasvoilla masentunut katse. Myers käyttää pellemaskia, paitsi isosiskonsa tappaessaan hän käytti jo omaa maskiaan. Aikuisena Myersilla on ruskeat pitkät hiukset, parta ja hän on 205 senttimetriä pitkä. Löytäessään vanhan maskinsa lapsuudenkotinsa raunioista oli se likaisempi ja siinä oli muutama paikkaus. Haalari on myös likaisempi, mutta veitsi pysyy samana.

Tunnetuimmat Michael Myersin uhrit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Judith Myers: Michaelin isosisko kuoli ensimmäisen elokuvan (Halloween – naamioiden yö) alussa, kun Michael tappoi hänet lapsena, minkä jälkeen hänet vietiin mielisairaalaan. Judithin kuolema osoitti Michaelin olevan täysin kykenemätön ymmärtään tekojensa kauheutta.

Annie Brackett: Laurien ystävä ja sheriffi Leigh Brackettin tytär. Laurien ystävistä hän kuolee ensimmäisenä Michaelin käsissä.

Lynda Van Der Klok: Toinen Laurien ystävä, joka seurustelee Bob Simmsin kanssa. Lynda ja Bob joutuvat kummatkin Michaelin murhaamiksi.

Laurie Strode: Michaelin nuorempi sisko adoptoitiin Stroden perheeseen tämän ollessa vasta vauva. Lauriesta tulee ensimmäisestä elokuvasta alkaen Michaelin pääasiallinen kohde ja jo toisessa elokuvassa hän pääsee perille sukulaissuhteestaan Michaeliin. Vaikka Laurie on selvinnyt pitkään Michaelin murhayrityksistä, hän kuoli Halloween: Resurrection -elokuvan alussa. Hän yritti tappaa Michaelin, mutta teki edellisen elokuvan muistojen takia raskaan virheen. Vuoden 2018 Halloweenin jatkumo tosin määrittää Resurrectionin ja muiden jatko-osien tapahtumat kaanooniin kuulumattomiksi, joten Laurie Strode on uudessa jatkumossa vielä selvinnyt hengissä Michael Myersilta.

Jamie Lloyd: Jamie on Michaelin siskontytär, joka oli Michaelin uhri neljännestä elokuvasta lähtien. Jamielle kehittyi myöhemmin telepaattinen yhteys enoonsa, minkä avulla hän näki enteitä Michaelin läsnäolosta ja murhista. Michael tappoi hänet elokuvassa Halloween: The Curse of Michael Myers.

Rachel Carruthers: Rachel on Jamien ottosisko Carruthersin perheestä, johon Jamie sijoitetaan. Rachel oli luonteeltaan aina ystävällinen, ja fiksu ja mietti aina järjellä. Hän oli ihastunut hänen ystäväänsä Bradyyn. Rachel näytti olevan kuitenkin mustasukkainen, sillä Brady oli naisten keskuudessa hyvin pidetty ja hän näki useasti, miten Brady flirttaili Kelly Meekerille, joka siis on Sheriffi Ben Meekerin tytär ja päätti, ettei heidän juttunsa tulisi toimimaan. Rachel ja Jamie pakeni Jamien enoa Michael Myersia Sheriffi Meekerin kotona, ja he kiipesivät talon katolle, mutta Michael seurasi heitä perässä. Rachel ja Jamie selviävät hengissä, ja myöhemmin heidän päästessään kotia, Jamien saaneena trauman Michael Myersista tämä lyö saksilla sijaisäitiään ja Rachelin biologista äitiä Darlenea rintaan tämän täyttäessä kylpyammeen vedellä Jamielle. Tämä todisti Jamiella ja Michaelilla olevan telepaattinen yhteys toisiinsa.

Rachel tulee katsomaan, miten lastensairaalan osastolla makaava ja traumatisoitunut Jamie voi. Tohtori Loomis soitti hänelle henkilökohtaisesti. Sairaalassa Rachelin lähtiessä ulos huoneen ikkuna rikotaan kivellä jossa lukee Pahan lapsen on kuoltava. Rachel päättää lähteä vanhempiensa kanssa maalle. Jamie jää Haddonfieldiin ja hänen peräänsä katsoo Tina Williams, joka on yksi Rachelin läheisimmistä ystävistä sekä tohtori Sam Loomis. Michael murhaa Rachelin tämän harhauduttua Jamien huoneeseen pudonneen kuvakehyksen avulla, ja yllättää tämän takaa päin ja iskee sakset kylmäverisesti tämän rintaan. Jamie löytää Rachelin kuolleena pyörätuolissa myöhemmin illalla Michaelin ullakolta. Hän esiintyi kahdessa Halloween elokuvassa; Halloween 4 ja Halloween 5.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]