Halloween – naamioiden yö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Halloween – naamioiden yö
Halloween
Suomalainen elokuvateatterijuliste
Suomalainen elokuvateatterijuliste
Ohjaaja John Carpenter
Käsikirjoittaja John Carpenter
Debra Hill
Tuottaja Debra Hill
John Carpenter
Kool Lusby
Irwin Yablans
Moustapha Akkad
Säveltäjä John Carpenter
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja Charles Bornstein
Tommy Lee Wallace
Tuotantosuunnittelija Tommy Lee Wallace
Pääosat Donald Pleasence
Jamie Lee Curtis
P.J. Soles
Nancy Loomis
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Compass International Pictures
Falcom International
Levittäjä Compass International Pictures
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 25. lokakuuta 1978
Suomi 13. heinäkuuta 1979
Kesto Teatteriversio
91 min
Extended cut
101 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 325 000 dollaria
Tuotto 70 000 000 dollaria
Seuraaja Halloween II – tappajan paluu
Halloween (2018)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Halloween – naamioiden yö (engl. Halloween, tuotantovaiheessa sisäisesti nimellä The Babysitter Murders) on John Carpenterin ohjaama yhdysvaltalainen kauhuelokuva vuodelta 1978. Siinä kuuluisa sarjamurhaajahahmo Michael Myers teki ensiesiintymisensä. Elokuvaa pidetään etenkin 1980-luvulla suosiossa olleiden slasher-elokuvien esi-isänä ja edelläkävijänä ja modernin kauhuelokuvan merkkipaaluna yleensäkin. Naamioiden yö aloitti Halloween-elokuvasarjan. Alkuperäinen on silti ainoa, jonka Carpenter on ohjannut. Ohjaaja itse sävelsi ja tulkitsi elokuvan piinaavan syntetisaattorilla soitetun teemasävelmän.

Elokuva sai uudelleenfilmatisoinnin vuonna 2007. Sen ohjasi, käsikirjoitti ja tuotti muusikkona paremmin tunnettu Rob Zombie, jonka perimmäisenä tarkoituksena oli saattaa Michael Myers sekä elokuvasarja takaisin vanhaan hohtoon, jolloin nämä vielä onnistuivat pelottamaan katsojaansa ja luomaan tiivistunnelmaista jännitystä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva alkaa peräti neljä minuuttia kestävällä kameraotolla, jossa tapahtumat nähdään Michael Myersin näkökulmasta. Kuusivuotias Myers surmaa vanhemman sisarensa Judithin keittiöveitsellä vuoden 1963 halloweenina. Vanhemmat saapuvat ja lähes transsinkaltaisessa tilassa oleva poika kiidätetään välittömästi mielisairaalaan tohtori Sam Loomisin (Donald Pleasence) hoidettavaksi.

Kahdeksan vuoden hoidon jälkeen Loomis epäilee, että Myers ei ole muuta kuin itse puhdas pahuus. Toiset seitsemän vuotta Loomis yrittää pitää häntä lukkojen takana, kunnes Myersista tulee täysi-ikäinen ja hänet on määrä viedä oikeuden eteen. Loomis on hakemassa häntä, mutta Myers pakenee sairaalasta ja palaa kotikaupunkiinsa Haddonfieldiin.

Myers pukee kasvoilleen naamion ja ottaa kohteekseen lapsenvahtina olevan Laurie Stroden (Jamie Lee Curtis) ja joitakin tämän ystäviä. Päivällä Myers ahdistelee Laurieta esimerkiksi tarkkailemalla tätä ikkunasta. Samaan aikaan Loomis saapuu Haddonfieldiin ja menee paikallisen seriffin Lee Brackettin (Charles Cyphers) puheille ja kertoo mahdollisesti koko kaupungin olevan vaarassa. Seriffi ei ota puheita kovin vakavasti mutta lupaa auttaa ja he ryhtyvät etsimään Myersia ennen kuin verilöyly alkaisi.

Illan tultua Michael tappaa kolme Laurien ystävää ja houkuttelee Laurien taloon, jossa ruumiit ovat. Laurie säikähtää ja pelkää henkensä edestä. Myers tulee esiin ja alkaa jahdata tätä. Laurie selviää Myersin hyökkäyksistä ja onnistuu haavoittamaan tätä sukkapuikolla ja veitsellä. Lopulta Myers pääsee kuitenkin yllättämään Laurien ja melkein kuristaa tämän hengiltä, kunnes tämä riuhtaroi Myersin naamion pois hänen kasvoiltaan. Silloin Loomis saapuu ja ampuu Myersia kuusi kertaa ja Myers putoaa parvekkeelta. Mutta kun hän menee katsomaan alas, Myers on kadonnut jäljettömiin.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jamie Lee Curtis  Laurie Strode  
 Donald Pleasence  Tri. Loomis  
 Nancy Kyes  Annie Brackett  
 P.J. Soles  Lynda van der Klok  
 Charles Cyphers  Seriffi Leigh Brackett  
 Kyle Richards  Lindsey Wallace  
 Brian Andrews  Tommy Doyle  
 John Michael Graham  Bob Simms  
 Nick Castle  Michael Myers (aikuisena maskin kanssa)  
 Tony Moran  Michael Myers (aikuisena ilman maskia)  
 Will Sandin  Michael Myers (lapsena)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halloweenin budjetti oli vain noin 325 000 dollaria. Se kuvattiin 21 päivässä keväällä 1978. Murhaajan naamioksikin valittiin halpa William Shatner -naamio, johon lisättiin valkoinen maalikerros, silmäaukot ja hiukset. Lisäksi monet näyttelijät pitivät yllä omia vaatteitaan. Tekijöillä oli vaikeuksia löytää kurpitsoja filmausajankohdan takia ja syksyn lehdetkin olivat keinotekoisia ja niitä kierrätettiin kohtauksesta toiseen. Elokuva on yksi menestyneimmistä independent-elokuvista. Siihen on vuoteen 2009 mennessä tehty yhdeksän jatko-osaa.

Mainoslauseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Night HE Came Home!
  • HE came home for HALLOWEEN
  • Everyone is entitled to one good scare
  • Trick or treat… or die
  • Let's celebrate the horror
  • Happy Halloween!
  • The Trick Is To Stay Alive!

Kohtelu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion elokuvatarkastamo leikkasi elokuvasta 33 sekuntia elokuvan ennakkotarkastuksessa vuonna 1979 ja antoi elokuvalle leikkauksen jälkeen ikärajaksi K18. Vuonna 1986 elokuva ennakkotarkastettiin uudelleen ja Valtion Elokuvatarkastamo piti ennallaan aiemman päätöksensä ja elokuvasta leikattiin jälleen tuo samainen 33 sekuntia.[1] Edelleen vuonna 1989 videolevitystä varten elokuvalle annettiin ikäraja K18 ja voimassa olleen videolain perusteella sitä ei siten saanut Suomessa myydä eikä levittää.[2] Täyskielto kumoutui 1. tammikuuta 2001 kuvaohjelmien tarkastusta koskevan lakimuutoksen yhteydessä.

Extended Cut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan esitysoikeudet televisiossa myytiin CBS:lle neljällä miljoonalla dollarilla vuonna 1982. Ehtona oli, että elokuvaa pidennettäisiin kymmenellä minuutilla pidemmäksi. Carpenter käsikirjoitti ja ohjasi Halloween 2:n aikoihin kolmessa päivässä neljä kohtausta, jotka yhdistettiin elokuvaan. Näin muodostui pidennetty versio, joka on myös julkaistu DVD:llä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Halloween – naamioiden yö -DVD:n ekstramateriaali, triviaosuus

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Halloween Elonet. Viitattu 11.3.2018.
  2. Sedergren, Jari.: Taistelu elokuvasensuurista : valtiollisen elokuvatarkastuksen historia 1946-2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, [2006]. 85017263. ISBN 9517468121. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]