Pimeä tähti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1974 elokuvaa. Pimeä tähti voi tarkoittaa myös pimeästä aineesta koostuvaa tähteä.
Pimeä tähti
Dark Star
Mainosjuliste
Mainosjuliste
Ohjaaja John Carpenter
Käsikirjoittaja John Carpenter
Dan O’Bannon
Tuottaja John Carpenter
Säveltäjä John Carpenter
Kuvaaja Douglas Knapp
Leikkaaja Dan O’Bannon
Tuotantosuunnittelija Dan O’Bannon
Pääosat Dan O’Bannon
Brian Narelle
Cal Kuniholm
Dre Pahich
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Jack H. Harris Enterprises Inc.
Levittäjä Bryanston Distributing Company
Ensi-ilta 1974
Kesto 83 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 60 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pimeä tähti (Dark Star) on John Carpenterin ensimmäinen pitkä elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1974. Se on musta science fiction -komedia, jota ohjaaja itse on kuvaillut lauseella ”Huomenna hän tulee avaruudessa”. Käsikirjoituksen elokuvaan Carpenter teki Dan O’Bannonin kanssa. Elokuva oli alun perin kengännauhabudjetilla tehty kouluprojekti, johon kuvattiin lisämateriaalia sen saattamiseksi kokoillan elokuvan mittaiseksi. Pimeä tähti on nykyisin kulttielokuvan maineessa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksen päätarkoitus on suojella Maata tuhoamalla mahdollisia epävakailla radoilla olevia planeettoja, jotka saattaisivat syöksyä tähteen seuraavan 10 000 kierroksen aikana ja aiheuttaa novan. Aluksen laitteisto on vuosien kuluessa vähitellen vaurioitunut ja WC-paperi on loppunut. Budjettileikkausten takia Maasta ei voida lähettää huoltoalusta. Alus on 18 parsekin etäisyydellä Maasta, päätellen 10 vuoden signaaliviipeestä. Aluksen kapteeni on kuollut, mutta häntä säilytetään pakastettuna, ja hänen kanssaan voi keskustella.

Aluksen lemmikki, rantapalloa muistuttava avaruusolento, aiheuttaa ruokkijalleen melkein hengenlähdön hissikuilussa. Planeetat räjäytetään keinotekoisella älyllä varustetuilla lämpöydin-laitteilla. Yksi niistä ei kuitenkaan putoa laukaisulaitteen rikkouduttua, ja yhden miehistön jäsenen on mentävä ulos keskustelemaan sen kanssa fenomenologiasta, jotta pommi ei räjähtäisi.

Aluksen miehistön jäsenet kuluttavat luppoaikaansa eri tavoin. Yksi haaveilee surffauksesta, ja hän on rakentanut pulloista soittimen. Yksi on eristäytynyt muista observaatiokupuun. Yksi ei ole astronautti ensinkään vaan polttoaineteknikko, ja hän harrastaa kepposia. Aluksen ääni–kuva-tallennin (joka muistuttaa 8-raitaista kasettia) poistaa automaattisesti kaikki rivoudet:

»(Pinback katsoo videopäiväkirjaansa): Menin Doolittlen luo halliin tänään. Sanoin "<poistettu> Doolittle". Hän sanoi "<poistettu>". Minä sanoin "Tota noin <poistettu><ele poistettu>", eikä hän tajunnut. »

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Brian Narelle    Doolittle  
  Dan O’Bannon    Pinback  
  Cal Kuniholm    Boiler  
  Dre Pahich    Talby (ääni:John Carpenter)  
  Joe Saunders    Komentaja Powell (ääni:John Carpenter)  
  Barbara "Cookie" Knapp    Tietokone  
  Alan Sheretz (Dan O'Bannon)   Pommi #19  
  Adam Beckenbaugh (Dan O'Bannon)   Pommi #20  
  Miles Watkins    Lennonjohto  
  Nick Castle    Alien  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeä tähti nähtiin Suomessa ensi kertaa televisioesityksenä lokakuussa 1984. Mikael Fränti kirjoitti Helsingin Sanomissa, että elokuvassa Carpenterin into ja leikkimieli, mielikuvitus ja herkkyys johtavat melkoiseen riemuvoittoon. ”Pimeã tähti ei ole virheetön työ, ei täydellinen elokuva, mutta katsomiskokemuksen myönteisyys johtuu käsittelytavan poikkeuksellisuudesta ja tieteisfilmin lajityypin luovasta soveltamisesta.”[1]

VideoHound's Golden Movie Retriever luonnehtii Pimeää tähteä nautittavaksi, hauskaksi, oudoksi ja yllättäväksi Carpenterin varhaistyöksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fränti, Mikael: Tieteisfilmien parodiaa. Helsingin Sanomat, 12.1.1984, s. 49. Näköislehti (maksullinen).
  2. Dark Star. (2020). In M. J. Tyrkus (Ed.), VideoHound's Golden Movie Retriever (2020 ed., p. 419). Gale. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 6.5.2022.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.