The Thing – ”se” jostakin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”The Thing” ohjaa tänne. Vuonna 2011 valmistuneesta elokuvasta kertoo artikkeli The Thing (vuoden 2011 elokuva).
The Thing – ”se” jostakin
John Carpenter’s The Thing
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja John Carpenter
Käsikirjoittaja Bill Lancaster
Perustuu John W. Campbellin novelliin Olento
Tuottaja David Foster
Lawrence Turman
Säveltäjä Ennio Morricone
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja Todd C. Ramsay
Tuotantosuunnittelija John J. Lloyd
Erikoistehosteet Rob Bottin
Pääosat Kurt Russell
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö MCA
Universal Pictures
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 109 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, norja
Budjetti 15 miljoonaa dollaria
Tuotto 19,6 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Thing – ”se” jostakin (engl. The Thing, myös John Carpenter’s The Thing) on John Carpenterin ohjaama yhdysvaltalainen tieteiskauhuelokuva vuodelta 1982. Se on toinen filmatisointi John W. Campbellin novellista Olento (Who Goes There?). Ensimmäinen filmatisointi ’Se’ toisesta maailmasta sai ensi-iltansa vuonna 1951. The Thing – ”se” jostakin julkaistiin DVD:llä vuonna 2003 ja blu-raylla vuonna 2011. Elokuvan esiosa The Thing sai ensi-iltansa vuonna 2011.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva alkaa kun Maahan putoaa lentävä lautanen. 100 000 vuotta myöhemmin, vuonna 1982, Etelämantereella norjalaisen tutkimusaseman helikopteri jahtaa lumessa juoksevaa siperianhuskya. Koiran päästessä Outpost 31 -nimiselle yhdysvaltalaisten asemalle norjalaiset laskeutuvat. Yrittäessään osua koiraan toinen norjalaisista ampuu vahingossa yhtä yhdysvaltalaisista jalkaan, jolloin aseman johtaja ampuu norjalaisen. Toinen norjalainen yrittää heittää käsikranaatin, mutta se lipeää hänen kädestään ja räjäyttää helikopterin. Mies menehtyy räjähdyksessä.

Yhdysvaltalaisten helikopterilentäjä MacReady (Kurt Russell) ja lääkäri Copper (Richard Dysart) lentävät norjalaisten tukikohtaan. Tukikohta on palanut maan tasalle ja kaikki norjalaiset ovat kuolleet väkivaltaisesti. MacReady ja Copper tuovat takaisin tullessaan mukanaan pahoin epämuodostunutta ihmistä muistuttavan jäätyneen ruumiin sekä norjalaisten tutkimusmuistiinpanoja. Muistiinpanojen joukossa oleva videotallenne paljastaa norjalaisten löytäneen jäästä lentävän lautasen matkustajineen ja kaivaneen ne esiin.

Norjalaisilta paennut koira viedään koira-aitaukseen, jossa se myöhemmin alkaa muuttaa muotoaan, paljastuen hirviömäiseksi avaruusolennoksi. Olento poltetaan liekinheittimellä. Vähitellen käy ilmi, että avaruusolento on kuitenkin jo onnistunut korvaamaan jonkun tai joitakuita aseman miehistöstä, sillä se kykenee jäljittelemään toisia eliöitä. Aseman tiedemies Blair (Wilford Brimley) sekoaa ja tuhoaa viestintä- ja kulkuvälineet, jolloin hänet lukitaan työkaluvajaan. Loput miehistöstä ajautuvat vainoharhaisuuteen, kun yksi toisensa jälkeen paljastuu muotoaan muuttaneeksi hirviöksi tai joutuu sen uhriksi. MacReady keksii testin, jolla aidot ihmiset voidaan erottaa avaruusolennoista kuumentamalla näiden verinäytteitä. Kaikki avaruusolennoiksi paljastuvat tuhotaan liekinheittimellä, ja jäljelle jää neljä ihmiseksi todistettua miestä. Testaamatta jäänyt Blair on kuitenkin paennut vajasta kaivamansa tunnelin kautta ja rakentanut salaa puolivalmiin avaruusaluksen, paljastuen näin myös avaruusolennoksi. Kun muut tuhoavat aluksen, Blair hävittää aseman lämmitysgeneraattorin – MacReadyn arvelun mukaan tappaakseen kaikki muut kylmään ja jäädäkseen itse odottamaan keväällä saapuvia pelastajia.

Lopulta MacReady, joka vaikuttaa avaruusolennon ohella ainoalta henkiinjääneeltä, räjäyttää koko tukikohdan tuhotakseen olennon lopullisesti. Myös Childs-niminen mies (Keith David) on jäänyt eloon, ja elokuva päättyy kun jo pahoin kylmettyneet MacReady ja Childs katsovat tukikohdan hiipuvaa paloa arvuutellen, onko jompikumpi mahdollisesti avaruusolennon synnyttämä kaksoisolento.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kurt Russell  R.J. MacReady  
 Wilford Brimley  tri. Blair  
 Keith David  Childs  
 Donald Moffat  Garry  
 Richard Masur  Clark  
 David Clennon  Palmer  
 Thomas G. Waites  Windows  
 Joel Polis  Fuchs  
 T.K. Carter  Nauls  
 Richard Dysart  tri. Copper  
 Charles Hallahan  Vance Norris  
 Peter Maloney  George Bennings  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva ei saanut suotuisaa vastaanottoa valmistuessaan. Säveltäjä Ennio Morricone sai elokuvan musiikista Razzie-ehdokkuuden. Elokuvan erikoistehosteet on luonut Rob Bottin. Myöhemmin siitä on kuitenkin tullut tieteiselokuvan klassikko, ja sitä pidetään laajalti yhtenä onnistuneimmista uusintaversioista koskaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]