The Thing (vuoden 2011 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Thing
Ohjaaja Matthijs van Heijningen Jr.
Käsikirjoittaja Eric Heisserer
Perustuu John W. Campbelln pienoisromaaniin Olento
Tuottaja
Säveltäjä Marco Beltrami
Kuvaaja Michel Abramowicz
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 103 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, norja
Budjetti 38 miljoonaa dollaria
Tuotto 31,5 miljoonaa dollaria[1]
Seuraaja The Thing – ”se” jostakin
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

The Thing on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tieteiskauhuelokuva, jonka on ohjannut Matthijs van Heijningen Jr. ja käsikirjoittanut Eric Heisserer. Se on esiosa John Carpenterin ohjaamalle vuoden 1982 elokuvalle The Thing – ”se” jostakin. Elokuva kertoo vuoden 1982 elokuvaan liittyvän norjalaisen tutkimusaseman tarinan.

Elokuva alkaa, kun norjalaiset löytävät Etelänavalla jään alle hautautuneen avaruusaluksen sekä sen matkustajan. Amerikkalainen paleontologi Kate Lloyd (Mary Elizabeth Winstead) yhdessä kollegansa Adam Finchin (Eric Christian Olsen) lentävät Etelänavalle pilottien Sam Carterin (Joel Edgerton) ja Derek Jamesonin (Adewale Akinnuoye-Agbaje) avulla. Laskeutuessaan he tapaavat norjalaisen tutkimusaseman johtajan Edvard Wolnerin (Trond Espen Seim) ja ainoan ei englantia puhuvan mekaanikon Larsin (Jørgen Langhelle). Norjalaiset näyttävät Katelle ja Adamille avaruusaluksen ja tuntemattoman olennon, joka on jään vankina. He vievät sen jääkuutiona takaisin tutkimusasemalle ja varastoivat sen kaukana päärakennuksesta. Sander vaatii saada olennosta näytteen, jolloin porukka poraa jääkuutioon reiän ja irrottavat sen kautta olennosta pienen palan, jonka he säilövät petrilasiin.

Illemmalla kaikki juhlivat löytönsä kunniaksi, paitsi Derek. Hän menee katsomaan jääkuutiossa nukkuvaa olentoa, kunnes Lars ilmestyy hänen takaa ja säikäyttää Derekin. Larsin lähdettyä ja Derekin käännettyä selkänsä jääkuutiolle, olento vapauttaa itsensä ja pakenee katon läpi. Derek hälyttää koko tutkimusaseman ja kertoo tapahtuneesta. Kahden ja kolmen ryhmillä olentoa lähdetään etsimään, kunnes Henrik (Jo Adrian Haavind) löytää sen puurakennuksen alta. Olento vetää lonkerollaan Henrikin luokseen ja alkaa syödä tätä. Olentoa ei saada tuliasein tapettua, mutta Sam polttaa olennon kerosiinin avulla. Olennon palanut ruumis viedään tutkimusasemalle.

Sander suorittaa olennolle ruuminavauksen, löytäen lukuisia elimiä sekä Henrikin ylävartalon koskemattomana. Hänen kasvoillaan oleva iho näyttää miltei uudelta, vaikka olento söi häntä. Kate huomaa metalliesineen ja kysyy sen tarkoitusta. Henrikin kollegat selittävät metalliesineen olleen Henrikin käden sisällä, joka kannatti hänen heikkoa käsirakennetta. Mikroskoopista olennon näytettä katsottuaan, Sanders ja Kate hämmästyvät. Olennon solut ovat yhä elossa ja tuhoamassa Henrikin soluja. Lopulta solut korvaavat Henrikin solut ja matkivat hänen soluja.

Seuraavana aamuna Sam ja Derek laittavat helikopterin lähtövalmiuteen, aikeinaan viedä Olav hoitoon, joka on yhä traumatisoitunut Henrikin kuolemasta. Katen käydessä vessassa, hän löytää neljä veristä hammastäytettä lattialta ja suihkusta verta. Hän juoksee ulos ja vilkuttaa jo ylös nousseelle helikopterille. Ennen kuin Sam ehtii laskeutua tutkimusasemalle, kyydissä oleva Griggs (Paul Braunstein) muuntautuu ja tappaa Olavin. Helikopteri lentää tutkimusaseman yli ja alkaa menettää korkeutta, kunnes se pakkolaskeutuu vuorille. Samiin ja Derekiin ei saada yhteyttä ja heidät oletetaan kuolleen.

Katen tullessa takaisin sisälle hän selittää ymmärtäneen asian: "Se" ei voi jäljitellä epäorgaanisia esineitä ja sen takia se sylkee ne pois. Näin kävi esimerkiksi Henrikin metalliosan ja Griggsin kanssa, jolle todennäköisesti hampaantäytteet kuuluvat. Tutkimusryhmä päättää pyytää apua viereiseltä venäläisasemalta. Juliette, joka on ainut naispuolinen tutkija norjalaisesta tutkimusryhmästä, ehdottaa, ettei heidän pitäisi hankkia apua ja haluaa estää avunpyynnön. Juliette epäilee Colinin (Jonathan Walker) olevan Se. Hän näyttää Katelle, missä avaimet lumikissoihin. Katen penkoessa avaimia lokeroista, hän huomaa yhden avaimen kadonneen. Tähän Juliette ei kuitenkaan vastaa, joka muuntautuu ja lähtee jahtaamaan Kate ympäri tutkimusasemaa. Kate juoksee Karlin (Carsten Bjørnlund) ohi, joka joutuu Julieten surmatuksi. Lars polttaa Julieten liekinheittimen avulla.

Tämän jälkeen ryhmä kokoontuu nyt saaden lisää tietoa Siitä. Se on niin kuin virus, jos edes hiukan sen verta tai joku sen osa koskettaa toista ihmistä, se ihminen assimiloituu ja muuttuu. Ryhmä päättää erottaa tarttuneet ja terveet karanteenin avulla. Adam ja Sander työskentelevät laboratoriossa kehittäen verikoetta samalla kun Lars ja Kate tekevät ulkona olevat lumikissat käyttökelvottomiksi. Kaksikko palaa tutkimusasemalle, mutta huomaavat laboratorion olevan tulessa. He myös huomaavat horisontissa kaksi hahmoa: Samin ja Derekin. Tutkimusryhmä lukitsee heidät epäillen heidän olleen Se.

Kun verikoe ei ole mahdollinen tulipalon takia, Kate keksii käytännöllisen testin: hän valaisee taskulampulla Larsin purukalustoa ja huomaa siellä hammastäytteet. Kaikilla, paitsi Adamilla, Sanderilla, Colinilla ja Edvardilla on hammastäytteet. Epäiltyjä pidetään aseiden avulla silmällä ja Sam sekä Derek tuodaan testattavaksi. Heitä ei kuitenkaan löydy rakennuksesta, vaan he ovat paenneet lattialla olevan reiän avulla. Lars juoksee toiselle rakennukselle, mihin reikä vie ja joutuu siepatuksi. Ryhmä olettaa Samin ja Derekin tappaneen Larsin.

Sam ja Derek ilmestyvät tutkimusasemalle, uhaten ryhmää liekinheittimellä. Edvard käskee liekinheittimellä varustautunutta Pederiä (Stig Henrik Hoff) tappamaan Samin ja Derekin. Derek ampuu Pederin, mutta huolimattomasti osuu myös hänen selässä olevaan kaasutankkiin, josta lattialle valuva neste aiheuttaa räjähdyksen. Räjähdys vie Edvardilta tajunnan ja hänet kannetaan toiseen huoneeseen. Edvard muuntautuu, haavoittaa Adamia ja assimiloi Jonaksen (Kristofer Hivju). Ryhmän vastarinnasta huolimatta Sitä ei saada tapetuksi. Ennen kuin Se karkaa, Se haavoittaa Derekia ja fuusioi omat kasvonsa Adamin kanssa. Tästä muodostuu alkuperäinen olento, jonka Outpost 31 -aseman ryhmä myöhemmin löytää. Derek kuolee haavoihinsa ja Kate polttaa assimiloidun Jonasin ja sekä Derekin.

Kate ja Sam päättävät tuhota Sen ja jakaantuvat eri suuntiin. Jakonaamainen Se löytää pöydän alle piiloutuneen Sanderin ja assimiloi tämän. Sen jälkeen Se ryhtyy jahtaamaan Samia ja ajaa tämän nurkkaan keittiöön. Kate ilmestyy ja polttaa Sen liekinheittimellä, mutta Se pakenee ulos. Lopulta Se kuolee kuumuuteen ja jää makoilemaan lumeen. Kate ja Sam huomaavat Sen ottaneen jo Sanderin muodon, joka pakenee tutkimusasemalta. Kate ja Sam lähtevät lumikissalla Sen perään avaruusalukselle, jolla Se pääsisi pakoon.

Kate ja Sam ajavat avaruusaluksen löytöpaikalle. Kate ja Sam menevät sen sisälle, mutta Kate putoaa syvemmälle alukseen ja eksyy Samista. Kate löytää aluksen energialähteen, mutta Se yllättää hänen takaa. Kate konttaa tunneliin suojaan, mutta Se repii hänet pois sieltä. Ennen kuin Se ehtii assimiloida Katen, hän heittää kranaatin Sen suuhun. Kate ja juuri ilmestynyt Sam pakenevat avaruusaluksesta, kun Se räjähtää. Räjähdys katkaisee aluksen virran. Sam ja Kate ovat lähdössä lumikissalla, kunnes Kate huomaa Samissa jotain outoa: Samin vasemmasta korvasta on kadonnut korvakoru. Sam hipaisee väärää korvaansa, jolloin Kate polttaa hänet. Hänen epäilykset muuttuvat todeksi, kun Samilta pääsee Sille tutun karmivan huudon. Kate istuutuu toiseen lumikissaan ja kuva muuttuu mustaksi.

Ennen lopputeksejä, norjalainen helikopteripilootti Matias (Ole Martin Aune Nilsen) saapuu tutkimusasemalle löytäen sen osittain tuhoutuneeksi. Samalla paljastuu, että Colin oli tehnyt itsemurhan viiltämällä kaulansa ja ranteensa auki. Lars alkaa ampua Matiasta ja tulee ulos rakennuksesta. Hän tarkistaa Matiaksen hampaat, todeten tämän ollen ihminen. Lars huomaa siperianhuskyn juoksemassa tutkimusasemasta pois ja yrittää ampua sitä HK33:lla mutta laukaukset menevät ohi. Lars käskee Matiasta lentämään koiran perässä Larsin ampuessa koiraa. Tämä loppukohtaus toimii alkukohtauksena vuoden 1982 elokuvalle.

 Mary Elizabeth Winstead  Kate Lloyd  
 Joel Edgerton  Sam Carter  
 Ulrich Thomsen  Sander Halvorson  
 Eric Christian Olsen  Adam Finch  
 Adewale Akinnuoye-Agbaje  Derek Jameson  
 Paul Braunstein  Griggs  
 Trond Espen Seim  Edvard Wolner  
 Kim Bubbs  Juliette  
 Jørgen Langhelle  Lars  
 Jan Gunnar Røise  Olav  
 Stig Henrik Hoff  Peder  
 Kristofer Hivju  Jonas  
 Jo Adrian Haavind  Henrik  
 Carsten Bjørnlund  Karl  
 Jonathan Walker  Colin  
 Ole Martin Aune Nilsen  Matias  

Erikoisefektit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisista nykyajan elokuvista poiketen The Thing käytti vahalla ja robotein työstettyjä asuja, jotka teki Amalgamated Dynamics. Tämä elokuva seurasi 1982 elokuvan periaatetta, jossa ei käytetty yhtään tietokoneanimaatiota. Tässä elokuvassa tehtiin samalla tavalla, paitsi että tietokoneella vain annettaisiin loppusilaus efekteille. Tuntemattomista syistä, kaikki efektit korvattiin tietokoneanimaatiolla, joka närkästytti ADIta. Tämä vaikutti suuresti elokuvan vastaanottoon. ADI myöhemmin Kickstarter-rahoituksen avulla teki oman elokuvansa, Harbinger Down, jossa ei ollut yhtään tietokoneanimaatiolla tehtyä hirviötä.lähde?

  1. The Thing (2011) Box Office Mojo. Viitattu 17.9.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.