’Se’ toisesta maailmasta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
’Se’ toisesta maailmasta
The Thing from Another World
Elokuvan mainosjuliste
Elokuvan mainosjuliste
Ohjaaja Christian Nyby
Howard Hawks
Käsikirjoittaja Novelli:
John W. Campbell, Jr.
Käsikirjoitus:
Charles Lederer
Howard Hawks
Ben Hecht
Tuottaja Howard Hawks
Säveltäjä Dimitri Tiomkin
Kuvaaja Russell Harlan
Leikkaaja Roland Gross
Pääosat Margaret Sheridan
Kenneth Tobey
Douglas Spencer
Robert O. Cornthwaite
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta 1951
Kesto 87 min /81 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

’Se’ toisesta maailmasta (engl. The Thing from Another World) on vuonna 1951 valmistunut yhdysvaltalainen tieteiskauhuelokuva. Elokuvan ohjasivat Christian Nyby sekä Howard Hawks ja se perustuu John W. Campbellin vuonna 1938 julkaisemaan novelliin Olento (engl. Who Goes There?).[1] Elokuvan tunnetuin repliikki on lehtimies Scottyn loppukehotus "Tarkkailkaa taivasta!" ("Watch the Skies!")

John Carpenter ohjasi aiheesta alkuperäistarinalle huomattavasti uskollisemman[1] uudelleenfilmatisoinnin nimellä The Thing – ”se” jostakin vuonna 1982.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sijoittuu Pohjoisnavalle vuonna 1949. Tutkimusaseman miehistö havaitsee jäätikölle syöksyvän tunnistamattoman esineen. Kun miehistö yhdessä paikalle lähetettyjen sotilaiden kanssa löytää esineen jäästä, he tajuavat sen olevan avaruusalus. Retkikunta yrittää räjäyttää aluksen jäästä esiin, mutta räjähdys tuhoaa aluksen.

He löytävät kuitenkin jäätyneen avaruusolennon ruumiin ja tuovat sen jääkimpaleen sisällä tutkimusasemalle, missä jää olennon ympäriltä kuitenkin epähuomiossa sulaa. Tällöin hirviö herää eloon ja karkaa lumimyrskyyn. Koirat hyökkäävät olennon kimppuun ja purevat poikki sen toisen käden. Tiedemiehet tutkivat kättä, joka lämmettyään herää henkiin. He toteavat olennon olevan eräänlainen kasvi, joka käyttää verta ravinnokseen.

Tiedemiesten ja sotilaiden välille syntyy erimielisyys siitä, tulisiko olento yrittää tuhota. Pian huomataan, että olento on hyvin voimakas ja ettei sitä voi tappaa tavallisilla aseilla; olento kykenee kasvattamaan menetetyn kädenkin tilalle uuden. Tutkimusasemalle toistuvasti hyökkäilevä olento yritetään polttaa paloöljyllä, mutta se onnistuu pakenemaan. Se imee veren kuiviin kahdesta tiedemiehestä ja haavoittaa vielä kahta muuta. Lopulta ihmiset onnistuvat rakentamaan olennolle ansan ja tuhoavat sen sähköllä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b http://www.1000misspenthours.com/reviews/reviewsn-z/thing1951.htm The Thing/The Thing from Another World (1951)