’Se’ toisesta maailmasta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
’Se’ toisesta maailmasta
The Thing from Another World
Elokuvan mainosjuliste
Elokuvan mainosjuliste
Ohjaaja Christian Nyby
Howard Hawks
Käsikirjoittaja
Perustuu John W. Campbellin novelliin
Who Goes There?
Tuottaja Howard Hawks
Säveltäjä Dimitri Tiomkin
Kuvaaja Russell Harlan
Leikkaaja Roland Gross
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö RKO Radio Pictures Incorporation
Ensi-ilta
Kesto 87/81 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

’Se’ toisesta maailmasta (engl. The Thing from Another World) on vuonna 1951 valmistunut yhdysvaltalainen tieteiskauhuelokuva. Elokuvan ohjasivat Christian Nyby ja Howard Hawks, ja se perustuu John W. Campbellin vuonna 1938 julkaistuun novelliin ”Olento” (”Who Goes There?”).[1] Elokuvan tunnetuin repliikki on lehtimies Scottyn loppukehotus ”Tarkkailkaa taivasta!” (”Watch the Skies!”)

John Carpenter ohjasi aiheesta alkuperäistarinalle huomattavasti uskollisemman[1] uudelleenfilmatisoinnin nimellä The Thing – ”se” jostakin vuonna 1982.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sijoittuu Pohjoisnavalle vuonna 1949. Tutkimusaseman miehistö havaitsee jäätikölle syöksyvän tunnistamattoman esineen. Kun miehistö yhdessä paikalle lähetettyjen sotilaiden kanssa löytää esineen jäästä, he tajuavat sen olevan avaruusalus. Retkikunta yrittää räjäyttää aluksen jäästä esiin, mutta räjähdys tuhoaa aluksen.

He löytävät kuitenkin jäätyneen avaruusolennon ruumiin ja tuovat sen jääkimpaleen sisällä tutkimusasemalle, missä jää olennon ympäriltä kuitenkin epähuomiossa sulaa. Tällöin hirviö herää eloon ja karkaa lumimyrskyyn. Koirat hyökkäävät olennon kimppuun ja purevat poikki sen toisen käden. Tiedemiehet tutkivat kättä, joka lämmettyään herää henkiin. He toteavat olennon olevan eräänlainen kasvi, joka käyttää verta ravinnokseen.

Tiedemiesten ja sotilaiden välille syntyy erimielisyys siitä, tulisiko olento yrittää tuhota. Sitä ei voi tappaa tavallisilla aseilla ja se kykenee kasvattamaan menetetyn kädenkin tilalle uuden. Tutkimusasemalle toistuvasti hyökkäilevä olento yritetään polttaa paloöljyllä, mutta se onnistuu pakenemaan. Se imee veren kuiviin kahdesta tiedemiehestä ja haavoittaa vielä kahta muuta. Lopulta ihmiset onnistuvat rakentamaan olennolle ansan ja tuhoavat sen sähköllä.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Margaret Sheridan  sihteeri ”Nikki” Nicholson  
 Kenneth Tobey  kapteeni Hendry  
 Robert Cornthwaite  tohtori Carrington  
 Douglas Spencer  Ned ”Scotty” Scott  
 William Self  korpraali Barnes  
 James Arness  avaruusolento (’se’)  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen sanoo elokuvan alkuperäisen hiostavan kauhutunnelman olevan yhä omaa luokkaansa ja antaa elokuvalle täydet viisi tähteä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ashlin, Scott: The Thing/The Thing from Another World (1951) 1000 Misspent Hours and Counting. (englanniksi)
  2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]