David Foster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Foster

David Foster O.C., O.B.C., LL.D. (s. 1. marraskuuta 1949 Victoria, Kanada) on kanadalainen muusikko ja maailman menestyneimpiä pop-tuottajia. Hän on voittanut lukuisia Grammy-palkintoja parhaana sovittajana, säveltäjänä sekä tuottajana.

Hän on tuottanut muun muassa näiden artistien levyjä: Josh Groban, Céline Dion, Barbra Streisand, Kenny Rogers, The Corrs, George Harrison, Earth, Wind & Fire, Chaka Khan, Laura Pausini, Whitney Houston, Michael Jackson, Luis Miguel, Chicago, Richard Marx, Mariah Carey, Destiny's Child, Anne Murray, Olivia Newton-John, Andrea Bocelli, Lara Fabian, Dolly Parton, Julio Iglesias, Gordon Lightfoot, Madonna, Al Jarreau ja Yes.

David Foster tunnetaan myös AOR-musiikin (adult oriented rock) suurena vaikuttajana, ja hän perustikin 1980-luvulla amerikkalaisen studiokitaristi Jay Graydonin kanssa AOR-yhtyeen Airplay, joka teki yhden levyn vuonna 1980. AOR-musiikki on edelleen suosiossa mm. Tanskassa ja Ruotsissa. Suurimpia AOR-tyylin yhtyeitä olivat 1980-luvulla mm. Chicago, jonka 1980-luvun albumeista David Foster tuottikin muutaman.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Fosterin perheestä tehtiin vuonna 2005 Fox-kanavalla tosi-TV:n kaltainen televisio-ohjelma, joka kertoi hänen uusioperheestään, kun hän yrittää paimentaa kahta toisen vaimonsa ylihemmoteltua poikaa hankkimaan oikeat työpaikat heidän Malibun yli 40 miljoonan dollarin kartanossaan. Sarjaa ehdittiin lähettää vain kahden jakson verran, jonka jälkeen Fox päätti keskeyttää sen liian vähäisiin katsojiin vedoten. MTV Finland näytti kummatkin jaksot Suomessa.

Foster oli naimisissa Alankomaista kotoisin olevan entisen mallin ja sisustussuunnittelijan Yolanda Hadidin kanssa vuodesta 2011 vuoteen 2017.[1] Foster avioitui kesällä 2019 laulaja-näyttelijä Katharine McPheen kanssa ja he saivat maaliskuussa 2021 lapsen joka on McPheen esikoinen ja Fosterin kuudes lapsi. Pari tapasi American Idol -ohjelman kuvauksissa vuonna 2006, jolloin McPhee oli ohjelmassa kilpailijana ja Foster sen vierailevana esiintyjänä ja mentorina.[2]