Halloween III – pahuuden yö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Halloween III – pahuuden yö
Halloween III: Season of the Witch
DVD-erikoisjulkaisun kansikuva.
DVD-erikoisjulkaisun kansikuva.
Ohjaaja Tommy Lee Wallace
Käsikirjoittaja Tommy Lee Wallace
Tuottaja Debra Hill
John Carpenter
Säveltäjä John Carpenter
Alan Howarth
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja Millie Moore
Pääosat Tom Atkins
Stacey Nelkin
Dan O'Herlihy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Dino De Laurentiis Corporation
Ensi-ilta Yhdysvallat 22. lokakuuta 1982
Suomi 6. tammikuuta 1984
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 2,5 miljoonaa $lähde?
Tuotto 14,4 miljoonaa $lähde?
Edeltäjä Halloween II – tappajan paluu
Seuraaja Halloween 4
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Halloween III – pahuuden yö (Halloween III: Season of the Witch) on kauhuelokuva vuodelta 1982 ja Halloween-sarjan kolmas osa. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Tommy Lee Wallace. Ensimmäisen Halloween -elokuvan ohjannut John Carpenter toimi elokuvan tuottajana ja säveltäjänä.

Elokuvan juoni ei liity aiempien elokuvien tapaan sarjamurhaaja Michael Myersiin, kuten myöskään muihin hahmoihin tai Haddonfield-kaupunkiin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tässä elokuvassa tohtori Daniel 'Dan' Challis joutuu tekemisiin omituisen, tapauksen kanssa, kun hänen sairaalaansa tuodaan loukkaantunut mies, joka tapetaan raa'asti ja tappaja sytyttää itsensä palamaan. Kuolleen miehen tytär Ellie Grimbridge ryhtyy Challisin kanssa tutkimaan tapausta, kun mieheltä löytyy Silver Shamrock-yhtiön valmistama halloween-naamari, ja heidän matkansa vie kohti idyllistä Santa Miraa, jossa Silver Shamrock-yhtiö kehittelee jotakin kammottavaa tulevaa pyhäinpäivää ja sitä juhlivia lapsia varten. Pian käy ilmi, että yhtiön suunnittelemat Halloween-naamarit ovat tappavia jos niiden ylläpitäjä tuijottaa televisiosta yhtiön ohjelmaa. Daniel yrittää estää toimia, mutta jää kiinni ja hänellekin puetaan ylle naamari ja hänet laitetaan television eteen. Hän onnistuu kuitenkin pakenemaan ja tuhoamaan tehtaan hänen uuden tyttöystävän avulla joka tosin paljastuu tämän jälkeen robotiksi ja uhkaa tappaa Danielin. Daniel pääsee karkuun huoltoasemalle missä on alkamaisillaan ohjelma ja lapsia saapuu taloon. Elokuva loppuu juuri ennen kuin naamarit alkavat vaikuttaa ja siihen kun Daniel huutaa puhelimeen televisioyhtiölle ``PYSÄYTTÄKÄÄ SE!!!!!!!´´. Elokuva jättää kuvan, että pahuus voittaa ja kaikki Yhdysvaltojen lapset menehtyvät.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Atkins  … Tohtori Daniel Challis  
 Stacey Nelkin  … Ellie Grimbridge  
 Dan O'Herlihy  … Conal Cochran  
 Michael Currie  … Rafferty  
 Ralph Strait  … Buddy Kupfer  
 Jadeen Barbor  … Betty Kupfer  
 Brad Schacter  … Little Buddy  
 Garn Stephens  … Marge  
 Al Berry  … Harry Grimbridge  

Poikkeus elokuvasarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halloween III poikkeaa sarjan aiemmista osista siksi, että aloitusfilmin ohjannut ja myös toisen osan käsikirjoittanut John Carpenter oli kyllästynyt tekemään Michael Myersista elokuvia.lähde? Sen sijaan hänellä oli alun perin suunnitelmana tehdä vain elokuvasarjaa aiheena ”pyhäinpäivä”, ja että Halloween III olisi yksi halloween-aiheiseen liittyvistä erillisitä tarinoista.lähde?

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai nuivia arvosteluja poikkeavuudestaan aiempiin osiin juoneltaan, joten Carpenterin ideasta luovuttiin ja jo vuonna 1988 tehtiin ilman Carpenteria neljäs Halloween-elokuva, joka palautti Michael Myersin takaisin.lähde?

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen piti elokuvan ideaa kekseliäänä ja toteutustakin ”kohtalaisen karmivana”. Hän antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä, yhden enemmän kuin sarjan kakkososalle, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salminen, Kari: ”Halloween III”, Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.