Painajainen Elm Streetillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa, joka kuuluu samannimiseen elokuvasarjaan. Elokuvasarjasta on erillinen artikkeli, kuten myös vuonna 2010 ilmestyneestä elokuvasta sekä videopelistä.
Painajainen Elm Streetillä
A Nightmare on Elm Street
Suomalainen elokuvajuliste.
Suomalainen elokuvajuliste.
Ohjaaja Wes Craven
Käsikirjoittaja Wes Craven
Tuottaja Robert Shaye
Säveltäjä Charles Bernstein
Kuvaaja Jacques Haitkin
Leikkaaja Patrick McMahon
Rick Shaine
Pääosat John Saxon
Roonee Blakley
Heather Langenkamp
Amanda Wyss
Nick Corri
Johnny Depp
Robert Englund
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Media Home Entertainment
Smart Egg Pictures
Levittäjä New Line Cinema
Ensi-ilta Yhdysvallat 16. marraskuuta 1984
Suomi 27. kesäkuuta 1986
Kesto 91 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 1,1 miljoonaa $[1]
Tuotto 57 miljoonaa $[2]
Seuraaja Painajainen Elm Streetillä 2 – Freddyn kosto
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Painajainen Elm Streetillä (engl. A Nightmare on Elm Street) on yhdysvaltalainen kauhuelokuva vuodelta 1984. Elokuvan ohjasi Wes Craven ja pääosissa näyttelivät Robert Englund, Heather Langenkamp, John Saxon ja Johnny Depp.

Painajainen Elm Streetillä on erityisesti kauhuelokuviin erikoistuneen elokuvaohjaaja Wes Cravenin ensimmäinen jättimenestys; vain vähän yli miljoonan dollarin budjetilla tuotettu elokuva tuotti 57 miljoonaa dollaria.[1][2] Freddy Kruegerista tuli elokuvan myötä suosittu pop-kulttuurin hahmo, jonka tunnistettavia piirteitä ovat veitsien lisäksi palovammojen peittämät kasvot, punavihreäraidallinen villapaita ja vanha hattu. Elokuvan menestys nostatti myös lähes tuntemattoman New Line Cineman maineikkaimpien elokuvastudioiden joukkoon vuosikymmeniksi.[3] Painajainen Elm Streetillä on myös saanut kuusi jatko-osaa ja vuonna 2010 ensi-iltansa saaneen uusintaversion.

Elokuvassa sittemmin kuuluisaksi näyttelijäksi tullut Johnny Depp teki ensimmäisen roolinsa. Elokuvan loppukohtaus ei miellyttänyt Cravenia, joka olisi halunnut hienotunteisuutta ja yleisölle enemmän pohdittavaa Nancyn ja tämän ystävien kohtalosta, minkä seurauksena hän ja tuottaja Robert Shaye riitaantuivat päätyen kompromissiratkaisuun.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa neljä nuorta: Nancy Thompson (Heather Langenkamp), tämän poikaystävä Glenn Lantz (Johnny Depp), Nancyn ystävä Tina Gray ja Rod Lane, alkavat nähdä painajaisia palovamma-arpisesta miehestä, jolla on villapaita, hattu ja toisessa kädessä hansikas, jossa on neljä veistä kynsinä. Eräänä yönä, nuorten nukkuessa neljästään samassa talossa, Tina kuolee omituisesti vatsaan ilmestyviin viiltoihin keskellä yötä. Tinan poikaystävää syytetään murhasta. Tämä on paennut, mutta hänet saadaan kiinni ja hän joutuu vankilaan. Nancylle kuitenkin selviää, että murhan takana on Freddy Krueger, entinen lastenmurhaaja joka poltettiin aikoinaan elävältä, ja joka nyt vainoaa nuoria näiden unissa. Nancy päättää aloittaa taistelun Elm Streetin Freddyä vastaan.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 John Saxon    Donald Thompson  
 Ronee Blakley    Marge Thompson  
 Heather Langenkamp    Nancy Thompson  
 Amanda Wyss    Tina Gray  
 Nick Corri    Rod Lane  
 Johnny Depp    Glen Lantz  
 Charles Fleischer    Tohtori King  
 Joseph Whipp    Parker  
 Robert Englund    Freddy Krueger  
 Lin Shaye    Opettaja  
 Joe Unger    Garcia  
 Mimi Craven    Sairaanhoitaja  
 Jack Shea    Pappi  
 Ed Call    Herra Lantz  
 Sandy Lipton    Rouva Lantz  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikalaisarviot olivat Painajaiselle suopeita, ja The New York Times valitsi sen vuonna 2004 yhdeksi tuhannesta kaikkien aikojen parhaasta elokuvasta.[5]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Esko Rautakorpi pitää tätä Elm Street -sarjan ensimmäistä elokuvaa todella hyvin toteutettuna ja aidosti pelottavana. Hän antaa elokuvalle neljä tähteä viidestä, mikä teoksen mukaan vastaa sanallista arviota ”erinomainen”.[6] Elokuvan ikäraja on K-18.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Craig Marks & Rob Tannerbaum: Freddy Lives: An Oral History of A Nightmare on Elm Street Vulture. 20.10.2014. New York. Viitattu 26.9.2022. (englanniksi)
  2. a b A Nightmare on Elm Street AFI Catalog of Feature Films. Viitattu 26.9.2022. (englanniksi)
  3. New Line Cinema, Inc. History FundingUniverse. Viitattu 26.9.2022. (englanniksi)
  4. Kurland, Daniel: Why Wes Craven Had Regrets About A Nightmare On Elm Street's Ending Horror. 3.6.2020. Screen Rant. Viitattu 20.7.2020. (englanniksi)
  5. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Viitattu 2.7.2016.
  6. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

 

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.