Eric Idle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eric Idle vuonna 2003.

Eric Idle (s. 29. maaliskuuta 1943 South Shields, Englanti) on brittiläinen näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja ja muusikko. Hänet tunnetaan parhaiten Monty Python -komediaryhmän jäsenenä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eric Idle syntyi South Shieldsissä, Koillis-Englannissa. Hänen isänsä palveli Englannin ilmavoimissa ja selvisi sodasta, mutta kuoli onnettomuudessa vuonna 1945. Isän kuoleman jälkeen Ericin äiti joutui lähettämään hänet sisäoppilaitokseen taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Idle opiskeli englantia Cambridgen yliopistossa. Hän oli mukana yliopiston teatteriryhmässä Cambridge University Footlights Dramatic Club, johon kuuluivat myös tulevat pythonkollegat John Cleese ja Graham Chapman. Hän oli teatteriryhmän puheenjohtaja vuonna 1965 ja oli ensimmäinen, joka salli naisten liittymisen ryhmään.

Vuosina 1967–1969 Idle esiintyi lastenohjelmassa Do Not Adjust Your Set, jossa hänen kanssaan näyttelivät myös tulevat Pythonit Terry Jones sekä Michael Palin. Animaatiot sarjaan teki Terry Gilliam, joka hoiti saman roolin myös Pythonissa.

Idle oli Monty Python -koomikkoryhmän perustajajäsen ja esiintyi sen televisiosarjassa Monty Pythonin lentävä sirkus (1969–1974). Ryhmä on tehnyt lisäksi neljä elokuvaa sekä lukemattoman määrän oheistuotteita äänitteistä ja kirjoista videopeleihin.

Vuonna 2018 julkaistiin Idlen omaelämäkerta Always Look on the Bright Side of Life – A Sortabiography (ISBN 9781474610278).

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idle oli vuosina 1969–1975 naimisissa australialaisen näyttelijän Lyn Ashleyn kanssa. Heillä on poika nimeltä Carey. Idle on asunut vuosikymmeniä Los Angelesissa Yhdysvalloissa toisen vaimonsa Tania Kosevichin kanssa. Heillä on vuonna 1990 syntynyt tytär Lily.[1] Idlelta onnistuttiin 2020-luvun taitteessa parantamaan varhain todettu haimasyöpä[2].

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marriage is no laughing matter when you're a Python Express. 3.5.2009. Viitattu 29.2.2024.
  2. Idle, Eric: Eric Idle: I Survived Pancreatic Cancer. It’s a Funny Story Time Magazine. 21.9.2022. Viitattu 29.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Eric Idle.
  • Eric Idle Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.