Kapteeni Keltaparta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Keltaparta
Yellowbeard
Ohjaaja Mel Damski
Käsikirjoittaja Graham Chapman
Peter Cook
Bernard McKenna
David Sherlock
Tuottaja Carter DeHaven
Säveltäjä John Morris
Kuvaaja Gerry Fisher
Leikkaaja William H. Reynolds
Pääosat Graham Chapman
Peter Boyle
Richard "Cheech" Marin
Tommy Chong
Peter Cook
Marty Feldman
Martin Hewitt
Michael Hordern
Eric Idle
Madeline Kahn
James Mason
John Cleese
Kenneth Mars
Valmistustiedot
Valmistusmaa Englanti
Tuotantoyhtiö Orion Pictures Corporation
Ensi-ilta 1983
Kesto 92 min
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kapteeni Keltaparta (Yellowbeard) on komediafilmi vuodelta 1983. Sen käsikirjoitti Monty Pythonin Graham Chapman yhdessä David Sherlockin kanssa ja ohjauksesta vastasi Mel Damski. Pääosia näyttelevät Peter Boyle, Monty Pythonin jäsenet Graham Chapham, Eric Idle ja John Cleese, sekä Marty Feldman viimeisessä roolissaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Merirosvokapteeni Keltaparta (Chapman) onnistuu suorittamaan koko 20-vuotisen, veropetoksesta saamansa vankeustuomion huolimatta raskaista vuosista, jotka hän vietti terrorisoiden valtameriä. Koska hän ei ole paljastanut valtavan aarteensa sijaintia, kasvattaa Kuninkaallinen laivasto hänen vankeuttaan 140 vuodella toivoen salaa, että hän pakenisi etsimään aarrettaan.

Keltaparta pääseekin pakenemaan ja lähtee aarteenetsintään poikansa Danin (jonka isästä ei ole ihan täyttä varmuutta), Danista huolta pitäneen lordi Lambournin (Cook) ja tämän ystävän tohtori Gilpinin (Hordern) kanssa. Valitettavasti aarteen perässä ovat myös Keltaparran entinen, petollinen puosu Moon (Boyle) apurinsa Gilbertin (Feldman) kanssa sekä Kuninkaallisen laivaston komentaja Clement (Idle) apunaan kuuro Pew (Cleese) ja Danin äiti Betty (Kahn)...

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Asko Alanen kuvasi elokuvaa ”tyrmistyttävän epähauskaksi” huolimatta nimekkäistä näyttelijöistä. Hän antoi elokuvalle tähtien sijasta pommin, mikä vastaa sanallista arviota ”täysin epäonnistunut tekele”.[1]

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marty Feldman kuoli sydänkohtaukseen kuvatessaan Méxicossa 1982. Hänen hahmonsa kuolema, joka kuvattiin myöhemmin, tulee melko satunnaisena lopputuloksena: Feldmanin hahmo häviää hukkumalla rikkihappoaltaaseen.
  • Pilapiirtäjä Sergio Aragones oli kuvaamassa roolia samalla studiolla Keltaparran kuvauksen aikaan ja tapasi Feldmanin säikäyttäen tämän. Feldman kuoli seuraavana päivänä. Aragones on kertonut tarinoita tapahtumissa iskulauseen kanssa "Minä tapoin Marty Feldmanin".
  • Kapteeni Keltaparta on yksi filmeistä joita Graham Chapman teki Monty Pythonin hajottua.
  • John Cleese teki roolin filmiin vain lojaalisuudestaan Chapmanille. Luettuaan käsikirjoituksen hän piti sitä yhtenä huonoimmista lukemistaan.
  • David Bowiella oli filmissä cameorooli haita esittävänä merimiehenä.
  • Piraattialus nimettiin "Edithiksi" Chapmanin äidin mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]