Monty Pythonin paremmat pilat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monty Pythonin paremmat pilat
And Now for Something Completely Different
Ohjaaja Ian MacNaughton
Käsikirjoittaja Monty Python -ryhmä
Perustuu televisiosarjaan Monty Pythonin lentävä sirkus
Tuottaja
  • Patricia Casey
  • Victor Lownes
Säveltäjä Douglas Gamley
Kuvaaja David Muir
Leikkaaja Thom Noble
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö
  • Python Pictures
  • Kettledrum/Lownes Productions
Levittäjä Columbia Pictures
Ensi-ilta
Kesto 88 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 80 000 puntaa
Seuraaja Monty Pythonin hullu maailma
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Monty Pythonin paremmat pilat (And Now for Something Completely Different, levitetty Suomessa myös nimellä Elämä on Pythonia) on brittiläisen Monty Python -komediaryhmän ensimmäinen pitkä elokuva vuodelta 1971. Toisin kuin ryhmän myöhemmät elokuvat, se sisältää pelkästään televisiosarjasta Monty Pythonin lentävä sirkus poimittuja irrallisia sketsejä uudelleennäyteltyinä. Sketsien välissä nähdään televisiosarjan tavoin Terry Gilliamin toteuttamia lyhyitä surrealistisia animaatiopätkiä.

Elokuvassa esiintyvät Monty Python -ryhmän jäsenet John Cleese, Graham Chapman, Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones ja Terry Gilliam, jotka myös käsikirjoittivat elokuvan, sekä pieniä sivurooleja tv-sarjassakin esittäneet Carol Cleveland ja Connie Booth. Monty Pythonin paremmat pilat oli alun perin suunnattu pääasiassa yhdysvaltalaiselle yleisölle, joka ei ollut vielä nähnyt Monty Pythonin lentävää sirkusta. Elokuvan tuotti Playboy-lehden Britannian toimitusjohtaja Victor Lownes ja ohjaajana toimi televisiosarjaakin ohjannut Ian MacNaughton. Elokuva tuotettiin alhaisella 80 000 punnan budjetilla. Se menestyi lopulta paremmin kotimaassaan kuin Yhdysvalloissa.

Elokuvassa nähdään joitain Monty Pythonin lentävän sirkuksen kahden ensimmäisen tuotantokauden tunnetuimpia sketsejä, kuten ”Kuollut papukaija”, ”Maailman hauskin vitsi” ja ”Vuoden yläluokkainen hölmö -kisa”. Mukana on myös TV-sarjasta tuttu ”Lumberjack Song” -laulu. Sketsejä on jonkin verran lyhennetty ja muutettu eikä niissä ole mukana sarjassa käytettyä taustanaurua. Elokuvan englanninkielinen nimi viittaa TV-sarjassa ja itse elokuvassakin toistuvaan vitsiin, jossa John Cleesen esittämä kuuluttaja istuu pöytineen erikoisissa paikoissa ja ilmoittaa sketsin vaihtumisesta katsojille sanoilla ”Ja nyt jotain aivan muuta” (”And Now for Something Completely Different”).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]