Haimasyöpä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haimasyöpä
MBq cystic-carcinoma-pancreas.jpg
5-vuotisennuste 2,5 %
Ensioireet laihtuminen, vatsakipu, ihon keltaisuus, suolen toiminnan muuttuminen
Tärkein hoitomuoto leikkaus, sädehoito
Uusia tapauksia Suomessa vuosittain 1 000
Alkuvaiheen tutkimuksia ultraäänitutkimus
Riskitekijät tupakointi[1]

Haimasyöpä on haimasta lähtevä syöpä. Haimasyöpä on Euroopan kolmanneksi tappavin syöpä[2]. Uusia haimasyöpiä todetaan Suomessa selvästi enemmän kuin EU-maissa keskimäärin, ja haimasyöpään sairastuu Suomessa joka vuosi noin 1 000 ihmistä[3].

Haimasyöpään sairastumisen riski kasvaa iän myötä, ja sen esiintymishuippu on noin 70 vuoden iässä. 95 % haimasyövistä on adenokarsinoomia. Jos syöpä alkaa haiman endokriinisestä osasta, sitä kutsutaan saarekesolusyöväksi. Sen oireet ovat erilaiset kuin muiden haimasyöpien. Saarekesolusyöpiä todetaan Suomessa noin 6–20 vuodessa.

Riskitekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tupakointi aiheuttaa arviolta 30 % kaikista todettavista haimasyöpätapauksista.[4] Myös muita riskitekijöitä tunnetaan. 10 prosentilla haimasyöpäpotilaista sairautta on esiintynyt suvussa aiemmin.[5] Alkoholi altistaa haimasyövälle välillisesti: sen runsas käyttö kasvattaa kroonisen haimatulehduksen riskiä, ja tämä taas on yksi haimasyöpäriskiä kasvattavista tekijöistä.[6]

Nuuska on useissa tutkimuksissa yhdistetty haimasyöpään. Sen käyttäjillä on yli kaksinkertaisesti suurempi sairastumisriski kuin henkilöillä, jotka eivät käytä nuuskaa.lähde?

Haimasyöpää voi ehkäistä oikeanlaisella ruokavaliolla. Jotkin tutkimukset ovat havainneet yhteyden liikalihavuuden ja liikunnallisten harrasteiden puutteen sekä haimasyövän välillä.lähde?

Haimasyövän riski kasvaa iän myötä. Suurin osa sairastuneista sijoittuu ikähaarukkaan 60–80. Nuoremmillakin sairautta voi esiintyä satunnaisesti, varsinkin jos sitä on esiintynyt aiemmin suvussa. Vuosina 1990–1994 yksikään alle 25-vuotias suomalainen ei sairastunut yhdeksänkymmenluvun alussa haimasyöpään.[7]

Haimasyöpä on yleisempää miehillä, mutta naispuolisten potilaiden määrä on ollut viime aikoina kasvussa. Sairauden esiintyvyys on muita suurempi afroamerikkalaisilla, diabeetikoilla ja autismikirjon ihmisillä[8].

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haimasyöpä on usein alkuvaiheessaan oireeton. Myöhemmin voi esiintyä muun muassa kipua vatsassa ja selässä, laihtumista sekä ihon kellastumista. Joskus esiintyy myös ripulia ja oksentelua.

Tavallisimmat etäpesäkkeiden kohteet haiman adenokarsinoomassa ovat maksa, vatsakalvo ja keuhkot.[9]

Tutkimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilaille, joiden epäillään sairastavan haimasyöpää, tehdään yleensä ensimmäiseksi ultraäänitutkimus. Mahdollisia tutkimustapoja on kuitenkin useita.

Ennuste ja hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haimasyövän ennuste on huonompi kuin yhdenkään muun syövän. Keskimääräinen elinajan ennuste on vain puoli vuotta diagnoosista.[1] Viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisesta enää 2,5 % potilaista on elossa.

Sekä solunsalpaajat (sytostaatit) että immuunihoidot tehoavat huonosti haimasyöpään.[10]. Haimasyövän ensisijainen hoitomuoto on yleensä leikkaus. Pankreatikoduodenektomian eli Whipplen leikkauksen jälkeen haimasyövän viisivuotisennuste on noin 20 % ja mahdollisesti jopa 40 %, ellei tauti ole levinnyt imusolmukkeisiin[11]. Jos koko syöpäkudosta ei voida poistaa, leikkauksella on mahdollista lievittää taudin oireita.

Kemoterapiassa voidaan haimasyövän kohdalla hyödyntää esimerkiksi fluorourasiiliä, kapesitabiinia ja gemsitabiinia.[12]

Tunnettuja potilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja haimasyöpää sairastaneita henkilöitä ovat muun muassa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Haimasyöpä: Uutta tietoa salakavalasta syövästä. Terve.fi. Viitattu 7.4.2017.
 2. Yhä useampi suomalainen kuolee haimasyöpään. https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/d179b01e-f75a-4dd0-8981-d2405d29d9e7
 3. Haimasyövästä EU:n kolmanneksi tappavin syöpä. Olli-Juhani Piri, Terve.fi. Viitattu 7.4.2017.
 4. http://www.who.int/tobacco/research/cancer/en/
 5. http://www.mskcc.org/mskcc/html/1038.cfm
 6. http://www.cancerhelp.org.uk/help/default.asp?page=3102
 7. http://www.gastrolab.net/d1cpacf.htm
 8. Autismikirjon ihmisillä kohonnut riski kuolla ennenaikaisesti. http://www.puoltaja.fi/blogi/autismikirjon-ihmisilla-suuri-riski-kuolla-ennenaikaisesti
 9. Pancreatic Cancer Frequently Asked Questions
 10. Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005899988.html
 11. USC Department of Surgery: Whipple operation/surgery
 12. CancerHelp UK: Chemotherapy for pancreatic cancer
 13. Rajala Panu: Hirmuinen humoristi - Veikko Huovisen satiirit ja savotat. WSOY, 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]