Michael Landon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Michael Landon
Michael Landon vuonna 1990
Michael Landon vuonna 1990
Syntymäaika 31. lokakuuta 1936
Syntymäpaikka Forest Hills, New York, Yhdysvallat
Aktiivisena 19561991
Kuolinaika 1. heinäkuuta 1991 (54 vuotta)
Kuolinpaikka Malibu, Kalifornia, Yhdysvallat
Oikea nimi Eugene Maurice Orowitz
Ammatti näyttelijä, ohjaaja
Merkittävät roolit Joe Cartwright (Bonanza)
Charles Ingalls (Pieni talo preerialla)
Puoliso Dodie Frasier (1956-1962)
Lynn Noe (1963-1982)
Cindy Clerico (1983-1991)
Aiheesta muualla
IMDb
Palkinnot

Michael Landon (alun perin Eugene Maurice Orowitz, 31. lokakuuta 19361. heinäkuuta 1991) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja ohjaaja. Hänet muistetaan parhaiten television perhesarjoista kolmen vuosikymmenen ajalta. 1960-luvulla hän nousi maineeseen televisiosarja Bonanzan Little Joe Cartwrightina, ja 1970-luvun lasten ja nuorten sarjasta Pieni talo preerialla, jossa hän esitti Ingallsin perheen isää Charles Ingallsia. Vielä 1980-luvulla hän esiintyi televisiosarjassa Enkeli maantiellä (Highway to Heaven), jossa hän esitti enkeliä. Hän myös ohjasi useita kahden viimeksi mainitun sarjan jaksoja.[1]

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukioaikana Landon menestyi hyvin yleisurheilussa, eritoten keihäänheitossa. Hän sai urheilustipendin University of Southern Californiaan, mutta ei voinut jatkaa urheilu-uraansa käsivamman vuoksi.[1] Tämän vuoksi hän siirtyi näyttelemään pikkurooleja pienissä näytelmissä, ja myöhemmin vaihtoi nimensä Michael Landoniksi. Nimen hän valitsi Los Angelesin puhelinluettelosta.

Tuottaja Herman Cohen löysi nuoren Landonin ja kiinnitti hänet elokuvaansa I Was a Teenage Werewolf (1957) Tony Riversin rooliin. Hän näytteli myös nimiroolin elokuvassa The Legend of Tom Dooley (1959).

Saman vuonna hän liittyi televisiosarja Bonanzan näyttelijäkaartiin, jossa hän esitti Cartwrightien perheen nuorinta poikaa, Joe Cartwrightia, ja hänestä tuli nopeasti yksi sarjan rakastetuimpia hahmoja. Sarjan lähestyessä päätöstä Landon pyysi ja sai luvan ohjata muutamia sarjan jaksoja. Sarja lopetettiin 14 vuoden ja 461 jakson jälkeen.[1]

Pian Bonanzan lopettamisen jälkeen Landon näytteli tv-elokuvassa nimeltä Little House on the Prairie (Pieni talo preerialla). Elokuva perustui kirjailija Laura Ingalls Wilderin samannimiseen lastenkirjaan, ja kehittyi myöhemmin televisiosarjaksi jota tuotettiin kahdeksan vuoden ajan (1974–1983). Landon itse näytteli Ingallsin perheen isää, Charles Ingallsia, mutta myös tuotti, käsikirjoitti ja ohjasi sarjaa sekä toimi sarjan vastaavana tuottajana.[1]

Kun Pieni talo preerialla päättyi vuonna 1983, Landon tuotti vielä televisiosarjan Highway to Heaven (Enkeli maantiellä).[1] Sarja päättyi vuonna 1989, kun Landonin hyvä ystävä Victor French kuoli keuhkosyöpään.

Vuonna 1991 Landon esiintyi vielä televisioyhtiö CBS:n tuottamassa kaksituntisessa uuden sarjan Us pilottijaksossa. Sarjasta oli tarkoitus tulla Landonin neljäs menestyssarja, mutta samana vuonna hänellä todettiin haimasyöpä[1], joka oli levinnyt maksaan. Ennuste oli huono, ja Landonin viimeisistä haastatteluista pystyy havaitsemaan, että hän tiesi kuolevansa. Hänen viimeinen julkinen esiintymisensä oli The Tonight Show:ssa kesäkuussa 1991. Pian tämän jälkeen hän menehtyi Malibussa, Kaliforniassa perheensä ja ystäviensä keskellä. Hänet haudattiin Hillside Memorial Park Cemetery –hautausmaalle Culver Cityssä Kaliforniassa.

Landon meni naimisiin kolmesti. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli häntä kuusi vuotta vanhempi lainopillinen sihteeri Dodie Frasier. Landon adoptoi Frasierin pojan, Markin, sekä toisen pojan. Landon ja Frasier erosivat vuonna 1962, ja Landon meni naimisiin malli (Marjorie) Lynn Noen kanssa. Lynn Noella oli tytär edellisestä avioliitosta, ja Landon ja Lynn saivat neljä lasta. Avioliitto näytti onnelliselta "Hollywood-avioliitolta", joten juorulehdet iskivät Landonin kimppuun kun Landon aloitti seurustelun Cindy Clericon kanssa. Clerico oli meikkitaiteilija Landonin Pieni talo preerialla -sarjassa. Landon ja Clerico avioituivat 1983 ja saivat kaksi lasta.

Vuonna 1995 Landonin kanssanäyttelijä Melissa Gilbert nimesi poikansa Michael Garrett Boxleitneriksi Landonin muiston kunniaksi.

Landonin ja Clericon tytär, Jennifer, näyttelee nykyisin saippuaoopperassa As the World Turns.

Kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suorituksistaan televisiotuotannon hyväksi Michael Landon sai tähden kuuluisalle Hollywood Walk of Fame –kävelykadulle, 1500 North Vine Streetille.

Vuonna 1998 hänet valittiin Oklahoma Cityn National Cowboy & Western Heritage Museum -museon Western Performers Hall of Fame –kunniagalleriaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Landon, Michael (1936–1991), St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.