Gastriini

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Gastriini on ruoansulatushormoni, jonka tehtävänä on lisätä mahalaukun sisältämän mahanesteen suolahapon eritystä ja mahalaukun seinämän kasvua.[1] Gastriini on kudoshormoni ja sitä erittyy mahanportin sopen epiteelisoluista[2] sekä pohjukaissuolesta.

Gastriinin erityksen säätely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruuan aiheuttamat näkö-, haju- ja makuaistimukset sekä ruoan pureskelu saavat aikaan hermoimpulssien kulkeutumisen keskushermostoon, josta puolestaan lähtee kiertäjähermoa pitkin hermoimpulsseja ruuansulatuskanavaan. Kiertäjähermosta tulevat hermoimpulssit lisäävät gastriinin eritystä mahan porttiosasta ja pohjukaissuolesta. Myös ravinnon saapuminen mahalaukkuun stimuloi gastriinin eritystä. Gastriini kiertää verenkierron mukana, kunnes palaa mahalaukun seinämän soluihin, joissa se stimuloi mahanesteen eritystä. Näin ollen ruoan päätyminen mahalaukkuun saa aikaan pitkäkestoisen mahanesteen erityksen.

Mikäli mahalaukun pH laskee liian alas, gastriinin eritys inhiboituu. Tämän seurauksena myös happaman mahanesteen eritys vähenee ja pH pääsee tasoittumaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turunen, Seppo: Biologia: Ihminen, s. 177. 5.–7. painos. WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-29701-8.
  2. Haug, Sand, Sjaastad: Ihmisen fysiologia, s. 384. Porvoo: WSOY, 1999. ISBN 951-0-19882-x.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]