Michael Palin

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michael Palin
Michael Palin vuonna 2005.
Michael Palin vuonna 2005.
Syntymäaika 5. toukokuuta 1943 (ikä 75)
Syntymäpaikka Sheffield, Britannia
Ammatti näyttelijä, kirjailija, televisiojuontaja
Merkittävät roolit roolit Monty Pythonissa
Ken Pile (Kala nimeltä Wanda)
Puoliso Helen Gibbins (1966–)
Palkinnot

BAFTA: 1989, 2005 (special award)

Ehdokkuudet

BAFTA: 1984, 1992

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Michael Edward Palin (CBE, s. 5. toukokuuta 1943) on brittiläinen koomikko, näyttelijä ja kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten Monty Python -ryhmän jäsenenä, mutta myös lukuisista BBC:lle tekemistään matkailudokumenttisarjoista. Palin on julkaissut matkoistaan useita kirjoja ja kirjoittanut myös kaunokirjallisuutta.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael Palin syntyi vuonna 1943 Sheffieldissä, Pohjois-Englannissa, Mary ja Edward Palinin toisena lapsena. Hänellä oli yhdeksän vuotta vanhempi sisko Angela, joka kuitenkin teki itsemurhan vuonna 1987.[1] Palin opiskeli Oxfordin Brasenose Collegessa historiaa vuosina 1962–1965. Opiskeluaikanaan hän kirjoitti ja esitti komediaa ensimmäisen kerran opiskelutoverinsa Robert Hewisonin kanssa yliopiston joulujuhlassa.[2] Oxfordissa Palin tutustui myös Terry Jonesiin.

Vuonna 1959 Palin tapasi Helen Gibbinsin ja he menivät naimisiin vuonna 1966.[2] Valmistuttuaan yliopistosta vuonna 1965 hän alkoi kirjoittaa komediaa BBC:lle yhdessä Terry Jonesin kanssa, esimerkiksi sarjoihin The Ken Dodd Show ja The Billy Cotton Bandshow.[3] Palin ja Jones työskentelivät ensimmäistä kertaa Graham Chapmanin, John Cleesen ja Eric Idlen kanssa vuonna 1966 The Frost Report -sarjan yhteydessä.

Vuonna 1969 Palin alkoi tehdä Monty Pythonin Lentävä Sirkus -sarjaa yhdessä Jonesin, Chapmanin, Cleesen, Idlen ja Terry Gilliamin kanssa.[4] Sarjaa tehtiin neljän tuotantokauden ajan, minkä lisäksi ryhmä teki neljä elokuvaa. Monty Pythonin jälkeen Palin on esiintynyt muun muassa Terry Gilliamin ohjaamissa elokuvissa. Hänen ehkä tunnetuin Pythonien ulkopuolinen elokuvaroolinsa on komediassa Kala nimeltä Wanda, josta hänet palkittiin parhaan sivuosan BAFTA:lla.[5]

Viime vuosina Palin on tehnyt useita matkailuohjelmia BBC:lle ja kirjoittanut matkailukirjoja. Hänen mukaansa (kuten muidenkin Monty Pythonin jäsenten) on nimetty asteroidi, 9621 Michaelpalin.[6]

Palin ja Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1980 Monty Python -ryhmä levytti Palinin säveltämän ja laulaman kappaleen ”Finland”. Se julkaistiin Monty Python -albumilta Contractual Obligation Album. Kappaleen kertoja toivoo pääsevänsä käymään Suomessa, joka on maa juuri häntä varten.

Vuonna 1992 Palinin dokumenttisarjan Navalta Navalle avausjakson tapahtumat sijoittuvat Suomeen, joka toimii toisena etappina Palinin matkalla pohjoisnavalta etelänavalle.[7] Suomessa Palin matkustaa Rovaniemeltä Helsinkiin junalla. Helsingissä hän saunoo Neil Hardwickin ja Lasse Lehtisen kanssa. Suomesta hän matkustaa laivalla Tallinnan kautta Leningradiin ja sieltä edelleen kohti etelänapaa. Edellämainittu Monty Pythonin kappale ”Finland” kuullaan kyseisessä jaksossa.

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dokumenttisarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maailman ympäri 80 päivässä (Michael Palin: Around the World in 80 Days, 1989)
  • Navalta navalle (Pole To Pole, 1992)
  • Great railway journeys jaksot: Confessions of a train spotter (1981) ja From Derry to Kerry (1994)
  • Tyynenmeren kierros (Full Circle with Michael Palin, 1997)
  • Papa Hemingwayn jalanjäljillä (Michael Palin’s Hemingway Adventure, 1999)
  • Halki suuren Saharan (Sahara, 2002)
  • Halki Himalajan (Himalaya, 2004)
  • Palin ja uusi Eurooppa (Michael Palin’s New Europe, 2007)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Michael Palin.