Ballerina (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ballerina
Ohjaaja Éric Summer
Käsikirjoittaja
  • Éric Summer
  • Laurent Zeitoun
  • Carol Noble
Tuottaja Laurent Zeitoun
Säveltäjä Klaus Badelt
Kuvaaja Jericca Cleland
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Gaumont
E1 Entertainment Canada
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 89 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $30 miljoonaa
Tuotto $57,5 miljoonaa
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Ballerina (ransk. Leap!, engl. Leap!) on englanninkielinen kanadalais-ranskalainen animaatioelokuva vuodelta 2016. Se on tyyliltään musikaalinen seikkailu. Elokuva kertoo köyhästä orpotytöstä, joka unelmoi urasta balettitanssijana ja saa tilaisuuden koe-esiintyä juhlalliseen Paris Opera Ballet -kouluun.

Elokuvan äänirooleissa ovat mm. Elle Fanning, Dane DeHaan, Maddie Ziegler ja Carly Rae Jepsen. Elokuva julkaistiin aluksi Ranskassa ja Iso-Britanniassa, vuonna 2017 myös Kanadassa sekä useissa muissa maissa. Yhdysvalloissa elokuva julkaistiin 30. elokuuta 2017 nimellä Leap!, ja kyseisessä versiossa osa ääninäyttelijöistä on vaihdettu: DeHaanin tilalla on Nat Wolff, ja lisäksi mukana ovat Kate McKinnon ja Mel Brooks.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa 1880-luvun Bretagnen maaseudulla sijaitsevasta orpokodissa, jossa 11-vuotias orpotyttö Félicie (Elle Fanning) haaveilee ballerinan urasta. Hän päättää keksijäystävänsä Victorin (Dane DeHaan) kanssa paeta orpokodista ja matkustaa Pariisiin. Pariisissa Victorista tulee Gustave Eiffelin apupoika ja Félicie löytää tiensä Pariisin oopperaan, jossa vartija ottaa hänet kiinni luvattomasta tunkeutumisesta. Tytön kuitenkin pelastaa Odette-niminen siivooja (Carly Rae Jepsen), joka ontuu. Odette lupaa Félicielle majasijan luotaan siivousapua vastaan.

Pian Odette ja Félicie menevät siivoamaan varakkaan ravintoloitsija Régine Le Haut'n (Julie Khaner) kotiin. Töiden lomassa Félicie jää tarkkailemaan Reginen Camille-tytärtä (Maddie Ziegler), kun tämä harjoittelee balettia. Camille näkee Félicien, loukkaa häntä ja heittää Félicien edesmenneen äidin antaman rasian ikkunasta. Kun Félicie vie hajonneen rasian Victorin korjattavaksi, hän saa käsiinsä postinkantajan tuoman kirjeen, jossa ilmoitetaan Camillen päässeen Pariisin oopperan balettikouluun. Camillelle suutuksissaan Félicie piilottaa kirjeen ja päättää mennä kouluun tätä esittäen.

Odette suostuu auttamaan Félicietä balettiharjoituksissa. Myöhemmin tytölle selviää, että Odette on entinen prima ballerina. Félicie pitää harjoittelua hyvin vaikeana, mutta Camillen hyväksymiskirjeen avulla hän pääsee kouluun. Koulun vaativa koreografi Mérante (Terrence Scammell) ilmoittaa, että yksi luokan tytöistä valitaan tanssimaan Claran roolia Pähkinänsärkijässä. Joka päivä hän erottaa luokan huonoimman tanssijan. Félicie edistyy päivä päivältä enemmän ja saa jäädä luokalle senkin jälkeen, kun hänen valheensa selviää. Mérante antaa Félicien jäädä siksi, koska hän näki sattumalta tämän tanssivan intohimoisesti baarissa ja oli siitä vaikuttunut. Hän ottaa luokalle myös Camillen.

Lopullista karsintaa edeltävänä iltana Félicie ei harjoittele, vaan menee treffeille koulutoverinsa Rudin kanssa. Kun Victor näkee Félicien Rudin kanssa, tulee hän mustasukkaiseksi. Victor ja Félicie riitelevät. Seuraavana päivänä Félicie on myöhässä koe-esiintymisestä eikä suoriudu hyvin, joten Claran osa menee Camillelle.

Regine lähettää Félicien takaisin orpokotiin, jossa hän on alakuloinen. Nähtyään unen ballerinaäidistään hän päättää palata Pariisiin. Oopperan lavaa siivotessaan Félicie kohtaa Camillen. He aloittavat tanssitaistelun, jota todistavat kaikki oppilaat, Odette ja Mérante. Lopuksi Félicie tekee suuren jetén portaiden yli. Camille ei pysty samaan. Lopulta Mérante lähestyy kahta tyttöä ja kysyy heiltä, miksi he tanssivat. Camille myöntää tanssivansa vain siksi, että hänen äitinsä käskee, kun taas Félicie puhuu tanssista intohimonaan. Camille myöntää, että Félicien pitäisi tanssia Claraa.

Félicie kutsuu Victorin esintykseen lähellä vapaudenpatsaan rakennustyömaata. Raivokas Régine ilmestyy paikalle ja jahtaa Félicien patsaan kruunuun. Victor ja Camille kuitenkin pelastavat hänet. Lapset saapuvat oopperaan juuri ajoissa, jotta Félicie ehtii pukea päälleen Odetten erityiset kärkitossut. Félicie suutelee Victoria poskelle ja esiintyy Pähkinänsärkijässä päätanssijan rinnalla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Elle Fanning  Félicie Milliner  
 Dane DeHaan  Victor (amerikkalaisversiossa Nat Wolff)  
 Maddie Ziegler  Camille Le Haut  
 Carly Rae Jepsen  Odette  
 Terrence Scammell  Mérante  
 Julie Khaner  Régine Le Haut (amerikkalaisversiossa Kate McKinnon)  
 Mel Brooks  M. Luteau (vain amerikkalaisversiossa)  

Suomenkielisissä äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Petra Pääkkönen  Félicie  
 Arthur Rinne  Victor  
 Eleonoora Martikainen  Camille  
 Matleena Kuusniemi  Odette  
 Tuomas Uusitalo    
 Tiina Weckström    
 Mikko Erä-Esko    
 Veera Anttila    
 Nana Saijets    

Lähde: [1]

Suomenkielisen version on ohjannut Juha Wuolijoki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Traileri youtube.com.