Ballerina (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ballerina
Leap!
Ohjaaja Éric Summer
Käsikirjoittaja Éric Summer
Laurent Zeitoun
Carol Noble
Tuottaja Laurent Zeitoun
Säveltäjä Klaus Badelt
Kuvaaja Jericca Cleland
Pääosat Elle Fanning
Dane DeHaan
Maddie Ziegler
Carly Rae Jepsen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Ranska
Tuotantoyhtiö Gaumont (Ranska)
Entertainment One (Kanada)
Ensi-ilta
Kesto 89 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $30 miljoonaa
Tuotto $57,5 miljoonaa
Aiheesta muualla
IMDb

Ballerina (engl. Leap!) on englanninkielinen kanadalais-ranskalainen animaatioelokuva vuodelta 2016. Se on tyyliltään musikaalinen seikkailu. Elokuva kertoo köyhästä orpotytöstä, joka unelmoi urasta balettitanssijana ja saa tilaisuuden koe-esiintyä juhlalliseen Paris Opera Ballet -kouluun.

Elokuvan äänirooleissa ovat mm. Elle Fanning, Dane DeHaan, Maddie Ziegler ja Carly Rae Jepsen. Elokuva julkaistiin aluksi Ranskassa ja Iso-Britanniassa, vuonna 2017 myös Kanadassa sekä useissa muissa maissa. Yhdysvalloissa elokuva julkaistaan 30. elokuuta 2017 nimellä Leap!, ja kyseisessä versiossa osa ääninäyttelijöistä on vaihdettu: DeHaanin tilalla on Nat Wolff, ja lisäksi mukana ovat Kate McKinnon ja Mel Brooks.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1880-luvulle sijoittuvassa tarinassa nuori Félicie tahtoo tulla ballerinaksi, ja karkaa orpokodista parhaan ystävänsä Victorin kanssa. He matkaavat yhdessä Pariisiin, mutta joutuvat pian eroon toisistaan. Victor päätyy apupojaksi Gustave Eiffelin työpajaan, kun taas Félicie törmää Pariisin juhlalliseen oopperabalettikouluun. Siellä hän kohtaa salaperäisen Odetten, joka työskentelee varakkaalle ravintolan omistajalle Régine Le Hautille sekä kilpasiskon, Réginen ylimielisen tyttären Camillen.

Odette ottaa Félicien suojiinsa, kun taas Camille näkee hänet vakoilemassa balettiharjoituksiaan ja rikkoo Félicielle rakkaan soittorasian. Félicie sieppaa Camillelle tarkoitetun hyväksyvän kirjeen balettikouluun, ja ilmoittautuukin sinne itse esiintyen Camillena. Odette lupautuu Félicien mentoriksi, ja tämä saa myöhemmin selville toista jalkaansa ontuvan Odetten olevan entinen prima ballerina. Félicie kokee vaikeuksia baletin opettelussa, mutta kehittyy sen verran, että pääsee ehdokkaaksi Claran rooliin Pähkinänsärkijässä. Hän kuitenkin mokaa tilaisuutensa valitsemalla treffit komean pojan kanssa harjoitusten sijaan, ja riitantuu Victorin kanssa. Opettaja Mérante antaa Claran roolin Camillelle, ja Félicie palaa takaisin orpokotiin masentuneena ja intonsa menettäneenä. Nähtyään unen äidistään hän päättää palata takaisin balettikouluun auttamaan Odettea ja sopimaan välit Victorin kanssa. Koulun lavalla Félicie ajautuu balettikilpailuun Camillen kanssa, voittaa ja Claran rooli myönnetään hänelle. Félicie ja Victor sopivat välinsä, ja Réginen raivoisasta väliintulosta huolimatta Félicie ehtii näytäntöönsä ajoissa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Elle Fanning  … Félicie Milliner  
 Dane DeHaan  … Victor (amerikkalaisversiossa Nat Wolff)  
 Maddie Ziegler  … Camille Le Haut  
 Carly Rae Jepsen  … Odette  
 Terrence Scammell  … Mérante  
 Julie Khaner  … Régine Le Haut (amerikkalaisversiossa Kate McKinnon)  
 Mel Brooks  … M. Luteau (vain amerikkalaisversiossa)