Ballerina (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ballerina
Ballerina 2016 poster.jpg
Ohjaaja Éric Summer
Käsikirjoittaja
  • Éric Summer
  • Laurent Zeitoun
  • Carol Noble
Tuottaja Laurent Zeitoun
Säveltäjä Klaus Badelt
Kuvaaja Jericca Cleland
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
Kesto 89 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $30 miljoonaa
Tuotto $57,5 miljoonaa
Aiheesta muualla
IMDb

Ballerina (ransk. Leap!, engl. Leap!) on englanninkielinen kanadalais-ranskalainen animaatioelokuva vuodelta 2016. Se on tyyliltään musikaalinen seikkailu. Elokuva kertoo köyhästä orpotytöstä, joka unelmoi urasta balettitanssijana ja saa tilaisuuden koe-esiintyä juhlalliseen Paris Opera Ballet -kouluun.

Elokuvan äänirooleissa ovat mm. Elle Fanning, Dane DeHaan, Maddie Ziegler ja Carly Rae Jepsen. Elokuva julkaistiin aluksi Ranskassa ja Iso-Britanniassa, vuonna 2017 myös Kanadassa sekä useissa muissa maissa. Yhdysvalloissa elokuva julkaistiin 30. elokuuta 2017 nimellä Leap!, ja kyseisessä versiossa osa ääninäyttelijöistä on vaihdettu: DeHaanin tilalla on Nat Wolff, ja lisäksi mukana ovat Kate McKinnon ja Mel Brooks.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1880-luvulla 11-vuotias Félicie (Elle Fanning), köyhä orpotyttö, joka haaveilee ballerinaksi ryhtymisestä, mutta hänellä ei ole muodollista koulutusta, pakenee orpokodistaan Bretagnen maaseudulla parhaan ystävänsä Victorin (Dane DeHaan) kanssa, joka on nuori keksijä. He hdessä menevät Pariisiin, mutta pian he asumuseroon, ja Victorista tulee toimistopoika Gustave Eiffelin työpajassa. Félicie löytää tiensä Pariisin oopperaan, jossa vartija saa kiinni tunkeutumisensa. Hänet pelastaa salaperäinen siivooja, jolla ontuu Odette (Carly Rae Jepsen), joka suostuu päästämään Félicien hänen kanssaan, kunnes hän nousee jaloilleen. Odette työskentelee sekä oopperassa että julmassa ja imperious Régine Le Hautissa (Julie Khaner), varakkaassa ravintoloitsijassa. Auttaessaan Odettea siivoamaan Félicie vakoili Reginen tytärtä Camillea (Maddie Ziegler), joka harjoittelee balettia. Camille näkee Félicien, loukkaa häntä ja heittää Félicien arvokkaan laatikkonsa ikkunasta rikkoen sen. Kun Félicie vie sen Victorin korjattavaksi, hän sieppaa postinkantajan, joka tuo oopperasta kirjeen, jossa Camille päästetään Pariisin oopperan baletin kuuluisaan kouluun osittain äitinsä yhteyden vuoksi. Vihassaan Félicie piilottaa kirjeen ja päättää ottaa Camillen henkilöllisyyden päästäkseen kouluun ja tavoitellakseen unelmaansa.

Odette suostuu mentoroimaan Félicietä, joka myöhemmin saa tietää, että Odette oli entinen prima ballerina. Félicie pitää harjoitteluaan hyvin vaikeana, mutta Camillen hyväksymiskirjeen avulla hän onnistuu ottamaan paikkansa balettikoulussa. Koulun vaativa koreografi Mérante (Terrence Scammell) ilmoittaa, että yksi luokan tytöistä valitaan tanssimaan Claran roolia Pähkinänsärkijässä. Hän erottaa luokan huonoimman tanssijan joka päivä. Félicie paranee joka päivä ja välttää täpärästi eliminoinnin, mutta pari päivää ennen lopullista eliminointia hänen valheensa löydetään. Mérante päättää ottaa Camillen mukaan luokkaan ja antaa Félicien jäädä. Vaikka Félicien rikkomus oli vakava, Mérante näki vahingossa hänen tanssivan intohimoisesti baarissa, jossa hän ja Victor vierailivat. Finaalin karsintaa edeltävänä iltana Félicie laiminlyö harjoittelun mennä treffeille Rudin kanssa, joka on komea poika koulusta, mikä tuottaa Odettelle pettymyksen. Victor näkee Félicien Rudin kanssa ja tulee mustasukkaiseksi. Hän ja Félicie riitelevät. Seuraavana päivänä Félicie on myöhässä koe-esiintymisestä eikä pysty suoriutumaan hyvin, joten Claran osa menee Camillelle.

Regine lähettää Félicien takaisin orpokotiinsa, jossa hän menettää henkensä. Hänellä on unelma olla vauva edesmenneen äitinsä, ballerinan, sylissä, joka antoi hänelle laatikkoa. Hän päättää palata Pariisiin auttamaan Odettea ja pyytämään anteeksi Victorilta. Lavaa siivotessaan Félicie kohtaa Camillen, ja he käyvät tanssitaistelua, jota todistavat kaikki oppilaat Odette ja Mérante. Félicie tekee suuren jetén portaiden yli, kun taas Camille ei voi. Mérante lähestyy kahta tyttöä ja kysyy heiltä, miksi he tanssivat, johon Camille myöntää tanssivansa vain siksi, että hänen äitinsä käskee, kun taas Félicie puhuu liikuttavasti tanssista perintönään ja intohimonaan. Camille myöntää, että Félicien pitäisi tanssia Claraa. Lähellä Eiffelin työpajaa, jossa vapaudenpatsasta rakennetaan, Félicie kutsuu Victorin esitykseen. Raivoisasti häiriintynyt Régine saapuu, jahtaa Félicietä patsaan kruunuun ja pakottaa hänet pois, mutta Victor pelastaa hänet Camillen avulla. He saapuvat oopperaan juuri ajoissa, jotta Félicie voi antaa Odetten erityiset pistekengät; Félicie suutelee Victoria poskelle, ja hän esiintyy Pähkinänsärkijässä pääpalloilijan rinnalla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Elle Fanning  … Félicie Milliner  
 Dane DeHaan  … Victor (amerikkalaisversiossa Nat Wolff)  
 Maddie Ziegler  … Camille Le Haut  
 Carly Rae Jepsen  … Odette  
 Terrence Scammell  … Mérante  
 Julie Khaner  … Régine Le Haut (amerikkalaisversiossa Kate McKinnon)  
 Mel Brooks  … M. Luteau (vain amerikkalaisversiossa)  

Suomenkielisissä äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Petra Pääkkönen  … Félicie  
 Arthur Rinne  … Victor  
 Eleonoora Martikainen  … Camille  
 Matleena Kuusniemi  … Odette  
 Tuomas Uusitalo     
 Tiina Weckström     
 Mikko Erä-Esko     
 Veera Anttila     
 Nana Saijets     

Lähde: [1]

Suomenkielisen version on ohjannut Juha Wuolijoki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Traileri youtube.com.