Gustave Eiffel

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gustave Eiffel

Alexandre Gustave Eiffel [alɛkˈsɑ̃dʀ gysˈtaːv ɛˈfɛl] (15. joulukuuta 1832, Dijon27. joulukuuta 1923, Pariisi) oli ranskalainen sillanrakennusinsinööri, joka tunnetaan Eiffel-tornin rakentajana.[1] Torni rakennettiin vuosina 1887–1889 Pariisin vuoden 1889 maailmannäyttelyä varten. Moderneista rakennusmateriaaleista ja rakenteista kiinnostunut Eiffel myös suunnitteli New Yorkin Vapaudenpatsaan tukirakenteet.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eiffel syntyi Dijonissa. Sukunimi Eiffel otettiin käyttöön, kun Eiffelin saksalaiset sukulaiset muuttivat Ranskaan 1700-luvulla. Nimi tulee Nettersheimin kaupungissa Nordrhein-Westfalenissa sijaitsevasta Eifel-vuoresta. Ranskalaiset eivät osanneet lausua suvun alkuperäistä nimeä Bönickhausen. Eiffelin äidin hiilibisnes salli Eiffelin opiskella kemiaa École Centrale des Arts et Manufactures -koulussa Pariisissa. Eiffel otti isänsä etikka- ja maalitehtaan haltuunsa. Perheriitojen takia Eiffel joutui luopumaan tehtaasta ja meni yritykseen, joka suunnitteli rautatiesiltoja.lähde?

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charles Nepveu antoi Eiffelille ensimmäisen työn, jossa tämä toimi rautatiesiltojen työmaiden johtajana ympäri Ranskaa. Eiffel et Cie oli Eiffelin rakennusfirma. Belgialainen Téáphile Seyrigin suhteillalähde? Eiffelin yhtiö sai luvan rakentaa 160 metrin rautatiesillan Ponte D'Arrabidan Portoon. Silta yhdistää Porton ja Dourojoen.[2]

Gustave Eiffel suunnitteli myös La Ruchen asuintaloa Pariisiin ja ranskalaisten Yhdysvalloille 1886 lahjoittaman Vapaudenpatsaan tukirakenteet.[2]

Kun vuoden 1889 maailmannäyttely lähestyi, onnistui Eiffel saamaan läpi aikaisemmasta Barcelonan maailmannäyttelystä hylätyn tornisuunnitelmansa rakentamisen. Rakentajansa mukaan nimetty takorautaosista koottu kehärakenteinen 300 metriä korkea Eiffel-torni rakennettiin vuosina 1887–1889. Torni oli Eiffelin ensimmäinen suuri rakennusoperaatio. Rakennustöitä pidettiin vaarallisina tornin korkeuden takia, mutta vain yksi rakennusmies menehtyi rakennustöiden aikana. Eiffel-torni oli tarkoitus purkaa maailmannäyttelyn jälkeen, mutta se säästettiin. Vaikka tornista ei alkujaan pidetty, siitä on tullut hyvin merkittävä maamerkki.lähde?

Vuonna 1887 Eiffel oli mukana Panaman kanavan rakennusprojektissa, jota johti Ferdinand de Lesseps. Tarkoituksena oli rakentaa kanava Panaman kannaksen yli Karibianmereltä Tyynelle valtamerelle. Eiffel suunnitteli kanavan sulut. Kanavaprojekti epäonnistui, sillä malaria, keltakuume, rakennusvirheet, tulvat sekä muut trooppiset taudit ja onnettomuudet vaikeuttivat suuresti työntekoa. Jopa 20 000 ranskalaisten työntekijää kuoli tauteihin.lähde?

Eiffelin maine kärsi vuonna 1892 paljastuneen Panama-skandaalin yhteydessä, vaikka hän ei ollut vastuussa kanavayhtiön taloudellisista vaikeuksista ja niihin liittyneestä lahjonnasta. Vuonna 1893 hänet tuomittiin yhtiön johtajien kanssa sakkoihin ja vankeuteen varojen väärinkäytöstä, mutta valitusoikeus kumosi tuomion.[2] Eiffelin osuutta Panaman kanavaan ei otettu koskaan huomioon, kun Yhdysvaltain presidentti Theodore Roosevelt osti vuonna 1903 kymmenellä miljoonalla dollarilla Ranskalta rakennushankkeen ja amerikkalaiset käyttivät toisenlaisia rakenteita kanavan sulkuporteissa.lähde?

Elämänsä viimeiset 30 vuotta Eiffel käytti tieteellisiin tutkimuksiin- Hän etsi erilaisia käyttötapoja nimeään kantavalle tornille, johon tuli sääasema ja radioantenni. Hän keräsi säähavaintoja monista rakennelmistaan ja tutki aerodynamiikkaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gustave Eiffel Encyclopædia Britannica. Viitattu 23.6.2016.
  2. a b c d Gustave Eiffel: A Passionate Engineer La Tour Eiffel. Viitattu 23.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]