Orpo

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Tämä artikkeli käsittelee orpoutta. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Orvot, Thomas Kenningtonin maalaus vuodelta 1885.

Orpo on lapsi, joka on menettänyt toisen (puoliorpo) tai molemmat (täysorpo) vanhempansa.[1] Orvon käsite sisältää yleensä ajatuksen, että vanhemman tai vanhempien menetys on tapahtunut ennenaikaisesti, äkillisesti tai muulla tavoin traagisesti.

Orvon asema, orpous, muodostaa emotionaalisen, sosiaalisen ja taloudellisen, sävyltään negatiivisen kategorian. Emotionaalisessa mielessä orpouteen liitetään ikävä, sosiaalisessa ja taloudellisessa mielessä orpous merkitsee puutteita hoivassa, kasvatuksessa ja toimeentulossa.

Orvot maailmalla[edit | edit source]

Orvot ovat suhteellisen harvinaisia länsimaissa, mutta kehitysmaissa ja sotaakäyvissä maissa miljoonia lapsia elää mm. sotaorpoina.

Maanosa Orpojen
määrä
Orpoja %
lapsista
Afrikka 34 294 000 11.9%
Aasia 65 504 000 6.5%
Latinalainen Amerikka 8 166 000 7.4%
Yhteensä 107 964 000 7.6%
  • Vuoden 2001 tilastot lähde: 2002 UNICEF/UNAIDS report[2]

Merkittäviä orpoja[edit | edit source]

Merkittäviin asemiin yltäneitä orpoja ovat mm. Nelson Mandela, Andrew Jackson; muslimien profeetta Muhammed; kirjailijoista Edgar Allan Poe ja Leo Tolstoi. Amerikkalainen Henry Darger on esittänyt orpoutensa kauhuja taiteessaan. Muusikot Louis Armstrong ja Johann Sebastian Bach ja Babe Ruth sekä lukemattomat muut kirjallisuuden ja populaarikulttuurin henkilöt ovat olleet orpoja.

Katso myös[edit | edit source]

Lähteet[edit | edit source]

  1. Orpo Kielitoimiston sanakirja. Viitattu 8.3.2015.
  2. TvT Associates/The Synergy Project: Children on the Brink 2002: A Joint Report on Orphan Estimates and Program Strategies UNAIDS and UNICEF.

Kirjallisuutta[edit | edit source]

  • Sjöqvist, Suzanne (toim.) 2006. Hän on kanssani kumminkin : vanhempansa menettäneet lapset ja nuoret kertovat. Helsinki : Tammi

Aiheesta muualla[edit | edit source]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Orpo.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.