Romulus ja Remus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusanat ”Romulus” ja ”Remus” ohjaavat tänne. Nimen "Romulus" muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla. Remus-nimisestä kuusta kerrotaan artikkelsisa Remus (kuu).
Romulus ja Remus.
Romuluksen temppeli Forum Romanumilla.

Romulus ja hänen veljensä Remus olivat roomalaisen mytologian mukaan Rooman kaupungin perustajat. He olivat sodanjumala Marsin ja papitar Rhea Silvian poikia. Romulusta pidetään myös Rooman ensimmäisenä kuninkaana. Rooma perustettiin tarun mukaan 21. huhtikuuta 753 eaa.. Romulus tappoi myöhemmin Remuksen, koska tämä pilkkasi Rooman muuria.

Legenda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli Rooman perustamistarina
Capitolinuksen susi, tekijä tuntematon: Naarassusi imettää Romulusta ja Remusta. Alkuperäinen patsas on etruskilainen, mutta nykyaikaan on säilynyt sen keskiaikainen jäljennös, johon lapset on lisätty jälkikäteen legendan vaikutuksesta.

Myytti kuului näin: Remus ja Romulus olivat Rooman kaupungin myyttiset perustajat. He olivat sodanjumala Marsin ja Vestan papittaren Rhea Silvian (joka oli Alba Longan kuninkaan Numitorin tytär) lapsia.

Koska Vestan papittarien tuli olla neitsyitä, Rhea Silvia tuomittiin kuolemaan. Remus ja Romulus laskettiin korissa Tiber-jokeen ja heidät lähetettiin kuolemaan. Kori ajautui kuitenkin kuivalle maalle ja naarassusi pelasti pojat ja imetti heitä läheisessä Lupercal-luolassa. Myöhemmin Faustulus-paimen löysi pojat ja hän ryhtyi vaimonsa Acca Larentian kanssa kasvattamaan heistä voimakkaita nuorukaisia.

Remus joutui myöhemmin vallasta syöstyn Numitorin paimenten vangiksi. Remus sai selville taustansa ja Remus ja Romulus auttoivat Numitorin takaisin Alba Longan kuninkaaksi. Palkinnoksi Numitor antoi Remukselle ja Romulukselle Palatium-kukkulan, ja tälle maalle veljekset perustivat Rooman kaupungin.

Veljekset rakensivat kaupunginmuurin ja sen sisälle savimajoja. Romulus julistautui kaupungin hallitsijaksi ja nimesi sen itsensä mukaan. Remus suuttui ja pilkatakseen veljeään hyppäsi kaupunginmuurin yli. Tästä Romulus suuttui ja tappoi veljensä. Jotkut uskovat, että veljekset olisivat riidelleet kaupungin nimestä (Rooma vai Remora).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
--
Rooman kuningas
 
Seuraaja:
Numa Pompilius