Rooman perustamistarina

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Susi imettämässä Romulusta ja Remusta symboloi Rooman kaupunkia ja valtakuntaa.

Rooman perustivat tarun mukaan 21. huhtikuuta 753 eaa. kaksosveljekset Romulus ja Remus, jotka olivat troijalaisen Aeneaan ja edelleen Alba Longan latinalaisten kuninkaan Numitorin jälkeläisiä. Kuningas Numitorin oli syössyt valtaistuimelta hänen julma veljensä Amulius, kun Numitorin tytär Rhea Silvia oli synnyttämässä.[1] Rhea Silvia oli Vestan neitsyt, jonka sodanjumala Mars oli raiskannut, niinpä kaksospojat olivat puolittain jumalia.

Uusi kuningas pelkäsi, että Romulus ja Remus veisivät häneltä valtaistuimen, joten heidät oli hukutettava. Naarassusi, tai joidenkin tarinoiden mukaan paimenen vaimo, pelasti ja kasvatti heidät, ja kun he olivat riittävän vanhoja, he palauttivat Alba Longan valtaistuimen Numitorille.

Kaksoset perustivat oman kaupungin, mutta Romulus surmasi Remuksen heidän kiistellessään siitä, kumpi heistä olisi Rooman kuningas, tosin eräiden lähteiden mukaan kiista oli siitä, kumpi antaisi nimensä kaupungille. Romuluksen nimestä sitten lopulta juontuu kaupungin nimi. Koska kaupungissa ei ollut naisia, tarinan mukaan latinalaiset kutsuivat sabiinilaisia juhlaan ja varastivat heidän naimattomat tyttärensä, josta seurauksena oli latinalaisten ja sabiinien yhdistyminen.[2]

Toisen tarinan mukaan, jonka on kirjannut kreikkalainen historioitsija Dionysios Halikarnassolainen, Aeneas vei troijalaisia merimatkalle. Kun aikaa oli kulunut myrskyävällä merellä, he ajautuivat Tiberin rannalle. Pian maihinnousun jälkeen miehet halusivat lähteä merelle, mutta mukana olleet naiset eivät halunneet lähteä. Yksi naisista nimeltä Roma ehdotti, että naiset polttaisivat laivat estääkseen lähdön. Ensin miehet suuttuivat Romalle, mutta pian he huomasivat, että paikka oli ihanteellinen asuinpaikka. Paikka sai nimensä laivat sytyttäneen naisen kunniaksi.

Sabiinittarien ryöstöä kuvaava patsas.

Kaupungin perustamisvuosi perustuu Terentius Varron teoksiin, muitakin vuosia on annettu vuosien 758 eaa ja 728 eaa välillä. Tarun mukaan kaupungin perustaminen tapahtui 438 vuotta Troijan valloituksen jälkeen. Kaupungin perustamista on käytetty myöhemmin myös ajanlaskun alkukohtana (ab urbe condita). Tätä eivät roomalaiset yleisesti käyttäneet, mutta se esiintyy joissain luetteloissa konsuleista, ja myöhemmät historioitsijat omaksuivat sen.

Kaupungin perustamista juhlittiin Pales-jumalan mukaan nimetyssä Parilia-juhlassa 21. huhtikuuta.[3] Päivä on saattanut olla myös vuoden vaihtumisen merkki, konsulien virkaanastumisen 1. tammikuuta ohella.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.