Déjà Vu (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Déjà Vu
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Tony Scott
Käsikirjoittaja Bill Marsilii
Terry Rossio [1]
Tuottaja Jerry Bruckheimer
Säveltäjä Harry Gregson-Williams
Kuvaaja Paul Cameron
Leikkaaja Chris Lebenzon
Pääosat Denzel Washington
Val Kilmer
Paula Patton
Bruce Greenwood
Adam Goldberg
Jim Caviezel
Kaylene Bryan
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Touchstone Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 22. marraskuuta 2006
Kesto 126 min
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti 75 milj USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Déjà Vu on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut rikos/trillerielokuva, jossa on myös sci-fi:n elementtejä. Elokuvan ohjasi Tony Scott, tuotti Jerry Bruckheimer ja käsikirjoittivat Bill Marsilii ja Terry Rossio. Elokuvan tähtiä ovat muun muassa Denzel Washington, Jim Caviezel ja Paula Patton päähahmoina sekä Val Kilmer, Adam Goldberg ja Matt Craven sivuhenkilöinä. Déjà Vu -elokuvassa ATF:n agentti Douglas Carlin matkustaa ajassa taaksepäin estääkseen massiivisen terrori-iskun New Orleansissa ja pelastaakseen naisen nimeltä Claire Kuchever.

Elokuvan ensi-ilta New York Cityssä oli 20. marraskuuta 2006. Yhdysvaltain yleisölle elokuva julkaistiin kahta päivää myöhemmin ja Meksikossa sekä Kanadassa marraskuun lopussa. Maailmanlaajuisesti elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2007 alussa. Elokuva ansaitsi 64 miljoonaa dollaria Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti yli 180 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria; Déjà Vu oli 23. menestynein elokuva vuonna 2006. Elokuva oli ehdolla yhteensä viiden eri palkinnon saajaksi ja voitti International Golden Reel -palkinnon.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Laskiaistiistaina, New Orleansin Mardi Gras -juhlassa satoja Yhdysvaltain laivaston sotilaita ja heidän perheitään kuljettava autolautta räjähtää ja uppoaa jokeen tappaen vähintään 543 matkustajaa. ATF:n agentti Doug Carlin (Denzel Washington) lähetetään tutkimaan räjähdystä ja hän löytääkin todisteita siitä, että tapahtuma oli terroristin työtä. Doug tapaa tapahtumaa tutkivan poliisin ja FBI:n agentin Paul Pryzwarran (Val Kilmer) ja kertoo heille löydöstään. Toimistolle palattuaan Doug saa tietää joesta ylös nostetusta hiiltyneestä ruumiista, Claire Kucheveristä (Paula Patton). Clairen ruumis oli kuitenkin löydetty jo ennen räjähdystä.

Pryzwarra on vaikuttunut Dougin etsivän taidoista ja vakuuttaa tämän liittymään juuri muodostettuun etsiväosastoon, jonka ensimmäinen tapaus on tutkia räjähdystä. Yhdessä tutkija tri Alexander Dennyn (Adam Goldberg) kanssa tiimi tutkii tapahtumia, jotka johtivat räjähdykseen käyttäen uutta ohjelmaa nimeltä "Lumikki", jonka avulla he pääsevät menneisyyteen (4 päivää, 6 tuntia, 3 minuuttia, 45 sekuntia). He voivat kuitenkin nähdä tapahtumat vain kerran; niitä ei voi kelata eteen tai taaksepäin, vaikka he voivatkin tallentaa näkemänsä. Vakuuttuneena siitä, että Claire on tapauksen tärkein tekijä, Doug yllyttää tiimin keskittymään vain tähän. Tutkiessaan Clairen menneisyyttä "Lumikin" avulla, terroristi soittaa Clairelle ostaakseen tältä auton jolla hän aikoo räjäyttää lautan. Vaikka terroristi päättääkin olla ostamatta autoa, tiimi saa puhelun aikana selville tarkan ajan ja paikan, jossa terroristi tulee olemaan.

Tutkiessaan tapausta Doug saa lopulta selville, että "Lumikki" on itse asiassa aikakone, joka pystyy lähettämään esineitä menneisyyteen. Dennyn vastusteluista huolimatta Doug saa tiimin lähettämään menneisyyden itselleen muistilapun, jossa hän kertoo ajan ja paikan jossa voi tavata ja pysäyttää lautan pommittajan. Dougin työpari, Larry Minuti (Matt Craven) näkee lapun vahingossa ja joutuu ammutuksi tarkistaessaan asiaa. Tultuaan tajuihinsa terroristi ampuu häntä uudelleen ja polttaa hänet. Koska terroristin oma auto tuhoutui ammuskelussa, hän varastaa kidnappaa Clairen ja varastaa tämän auton.

Kasvontunnistusohjelman avulla lautan pommittaja tunnistetaan ja vangitaan. Terroristi osoittautuu harhaluuloiseksi mieheksi nimeltä Carrol Oerstadt (Jim Caviezel), joka on vihainen Yhdysvaltain valtiolle, koska häntä ei päästetty merijalkaväkeen eikä armeijaan. Vakuuttuneena siitä, että tapaus on ratkaistu, valtio sulkee "Lumikki"-yksikön. Vaikka tappaja onkin saatu kiinni, Claire ja lauttaonnettomuuden uhrit pysyvät kuolleina, jonka vuoksi Doug vakuuttaa Dennyn viimeiseen kokeiluun: lähettämään Dougin menneisyyteen pelastamaan Clairen ja pysäyttämään lauttaonnettomuuden. Toimenpide on riskialtis, sillä ketään ihmistä ei ole aikaisemmin lähetetty koneen avulla menneisyyteen ja se saattaisi koitua kuolemaksi. Kaikista odotuksista huolimatta Doug selviytyy matkasta ja pelastaa Clairen vain hetkeä ennen kuin Carroll alkuperäisesti leikkaa tältä sormen irti.

Sidottuaan luodista saamansa haavan Clairen luona, Doug lähtee lautalle ja tappaa Carrollin yhdessä Clairen kanssa, mutta ei kuitenkaan pysty purkamaan pommia. Pelastaakseen kaikki lautalla olleet Doug ja Claire ajavat Clairen auton, jossa pommi on, alas lautalta veteen juuri ennen räjähdystä. Claire pääsee ulos autosta ennen pommin laukeamista, mutta Doug jää autoon ja kuolee vedenalaiseen räjähdykseen. Clairen surressa Dougin kuolemaa, toinen ja samalla nykyinen Doug Carlin lähestyy häntä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Denzel Washington    Erikoisagentti Douglas Carlin  
  Paula Patton    Claire Kuchever  
  Adam Goldberg    Alexander Denny  
  Elden Henson    Gunnars  
  Bruce Greenwood    Jack McCready  
  Val Kilmer    Agentti Paul Pryzwarra  
  Erika Alexander    Shanti  
  Matt Craven    Larry Minuti  
  James Caviezel    Carroll Oerstadt  
  1. Ryan Cormier. "Writer's strike puts Del. native 'on the line'", The News Journal, 2008-01-13. Luettu 2008-01-13. “"Déjà Vu," the $75 million Jerry Bruckheimer-produced, Tony Scott-directed movie that Marsilii co-wrote with Terry Rossio...” [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]