Aaltojen kuohu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aaltojen kuohu
海がきこえる
Umi ga Kikoeru
Ohjaaja Tomomi Mochizuki
Käsikirjoittaja Keiko Niwa
Perustuu Saeko Himuron romaaniin
Tuottaja Toshio Suzuki
Nozomu Takahashi
Säveltäjä Shigeru Nagata
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Studio Ghibli
Levittäjä Netflix
HBO Max
Ensi-ilta 1993 Japani
Kesto 72 min
Alkuperäiskieli japani
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Aaltojen kuohu (jap. 海がきこえる) on Tomomi Mochizukin ohjaama ja Studio Ghiblin tuottama anime-elokuva vuodelta 1993. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 3. lokakuuta 2008.

Elokuvan tuotanto venyi aikataulun ja budjetin yli josta johtuen joitakin muita projekteja peruttiin.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kōchissa Taku Morisaki saa soiton ystävältään, Yutaka Matsunolta, joka pyytää Takua tapaamaan hänet lukiossa. Hän löytää Yutakan viehättävän naispuolisen vaihto-oppilaan, Rikako Muton, luota. Rikako on akateemisesti lahjakas ja hyvä urheilussa, mutta ylimielinen. Takun mielestä Rikako on surullinen jouduttuaan lähtemään Tokiosta. Luokka tekee matkan Havaijille ja Rikako pyytää Takua lainaamaan hänelle rahaa. Takulla on osa-aikatyö, joten hän antaa Rikakolle 60000 jeniä. Rikako lupaa maksaa takaisin ja vaatii Takua olemaan kertomatta asiasta kenellekään.

Kōchissa alkaa kolmas lukuvuosi ja Rikako saa uuden ystävän, Yumi Kohaman. Rikako ei ole maksanut Takun rahoja takaisin ja Taku miettiikin, onko tämä unohtanut koko asian. Yllättäen levoton Yumi soittaa Takulle kertoen, että Rikako oli huijannut hänet tulemaan lentokentälle tekaistua konserttimatkaa varten. Oikeasti he suuntaavat kohti Tokiota, ja Yumi kertoo, että Rikako osti liput Takun rahoilla. Taku ryntää kiireen vilkkaa lentokentälle. Rikakon isä kiittää Takua, maksaa lainan takaisin ja järjestää tälle huoneen Hyattista. Rikako kertoo, että kun hänen vanhempansa riitelevät, menee Rikako useimmiten isänsä puolelle. Sittemmin Rikako on kuitenkin huomannut, ettei hänen isänsäkään välitä hänestä. Taku tarjoaa Rikakolle vuoteensa ja nukkuu itse yönsä kylpyammeessa. Seuraavana aamuna Rikako käskee Takun ulos hotellista voidakseen vaihtaa vaatteet lounastreffejä varten. Taku lähtee kävelemään ympäri kaupunkia ja nukuttuaan hotellissa saa soiton Rikakolta, joka pyytää Takua pelastamaan hänet hänen ex-poikaystävältään, Okadalta.

Kotona Rikako ei ole huomaavinaan Takua, mutta kertoo ystävilleen, että he viettivät illan yhdessä. Taku syyttää luokassa Rikakoa hänen parhaan ystävänsä loukkaamisesta. He menevät käytävälle, jossa Rikako lyö Takua poskeen, Takun vastatessa samalla mitalla. Koulun syksyinen festivaali lähestyy ja Rikako muuttuu entistä etäisemmäksi muista tytöistä, joista monet halveksivat häntä avoimesti. Taku näkee Rikakon puolustavan itseään toisen oppilaan hyökkäykseltä ja sanoo olevansa vaikuttunut siitä, miten hän suojeli itseään. Rikako lyö Takua uudestaan, mutta katuu tätä nopeasti ja juoksee pois. Yutaka lyö Takun maahan, kutsuu tätä idiootiksi, ja kävelee pois. Kolmikko ei puhu toisilleen lainkaan loppuvuoden aikana.

Taku, Yutaka ja Yumi kohtaavat luokkakokouksessa vuosia myöhemmin, kun taas Rikako ei osallistu kokoukseen. Kouluaikoja muistellessaan Yutaka tunnustaa lyöneensä Takua, koska hän vihastui siitä, että Taku vietti aikaa Rikakon kanssa, vaikka tämä oli tyly Yutakaa kohtaan ja koska hän oli myös itse rakastunut Rikakoon. Kaksikko katselee auringonlaskua ja valtameren aaltoja. Myöhemmin Taku näkee Rikakon asemalaiturilla ja tajuaa aina rakastaneensa häntä.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Japaniksi Suomeksi
Taku Morisaki Nobuo Tobita Rasmus Lehtosaari
Yutaka Matsuno Toshihiko Seki Ruska Lehtosaari
Rikako Muto Yōko Sakamoto Sara Lohiniva
Yumi Kohama Kae Araki Satu Pikkusaari
Tadashi Yamao Hikaru Midorikawa Antti L. J. Pääkkönen
Takun äiti Ai Satō Henna Hyttinen
Rikakon isä Kinryū Arimoto Pekka Autiovuori
rehtori Takeshi Watabe Ossi Ahlapuro

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sevakis, Justin: Ocean Waves 31.7.2008. Anime News Network. Viitattu 24.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.