Jennifer Darling

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jennifer Darling
Henkilötiedot
Syntynyt19. kesäkuuta 1946 (ikä 77)
Yhdysvallat Pittsburgh, Pennsylvania
Näyttelijä
Taiteilijanimet Jenifer Darling
Aktiivisena 1970–
Merkittävät roolit Irma Langinstein
(Turtles – mutanttikilpikonnat)
Aiheesta muualla
IMDb

Jennifer Darling (s. 19. kesäkuuta 1946 Pittsburgh, Pennsylvania, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan varsinkin lukuisista äänirooleista animaatiotuotannoissa.

Darling syntyi Pittsburghissa, Pennsylvaniassa vuonna 1946. Hän aloitti tanssimisen kolmevuotiaana Gene Kelly Dance Studiolla ja täytettyään kuusi vuotta Darling pääsi ensi kerran esiintymään studion ohjelmistoon. 14-vuotiaana hän esiintyi pari kertaa "Ted Mack & the Original Amateur Hour" ohjelmassa vuonna 1948. Sitä ennen 13-vuotiaasta lähtien Darling alkoi harrastamaan laulamista. Teini-ikäisenä hän siirtyi opiskelemaan Pittsburghin Playhouse School of Acting, josta Darlingin opinnot jatkuivat Carnegie Mellon -yliopistolle, jossa hän valmistui draaman puolelta. Valmistumisen jälkeen Darling työskenteli usean vuoden ajan Pittsburghin Playhousessa ennen muuttoa Washington D.C.:hen Washington Arena Stagelle. Sieltä hän muutti vielä Connecticutiin työskentelemään Longwharf Repertory -yhtiöön ennen muuttoaan New Yorkiin.

Ura näyttelijänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darlingin ensiesiintymise Broadwaylla oli "How Now Dow Jones" -näytelmässä, jonka jälkeen hän esiintyi muun muassa "Maggie Flynn"- ja "Fire" -näytelmissä. Teatterin ohella Darling siirtyi samalla television pariin vuonna 1970 esiintyen pitkäaikaisessa saippuasarjassa "The Secret Storm", jossa hän näytteli ensimmäistä prostituoitua päiväsaikaisessa televisiosarjassa. Darlingin hahmon suosion myötä hän näytteli hahmoa vuoteen 1971 asti, jonka aikana Troy Donahue tuotiin sarjaan mukaan näyttelemään hahmon poikaystävää.

Vuonna 1973 Darling muutti Hollywoodiin ja kuusi viikoa myöhemmin sai ensimmäisen pitkäaikaisen roolin televisiosarjasta "Temperatures Rising", jossa hän esiintyi vuosien 1973–1974 aikana. Vierailtuaan televisiosarjassa Kuuden miljoonan dollarin mies vuonna 1974, Darling oli mukana myös sarjoissa "The Bionic Woman" ja "Eight Is Enough", joiden myötä hän oli ainoa näyttelijä, joka esiintyi kolmessa tuolloin kymmenen parhaan joukossa olleessa televisiosarjassa. 1990-luvulla Darling teki enimmäkseen vierailevia esiintymisiä televisiosarjoissa, kuten "L.A. Law", "Bodies of Evidence", "Cheers", "Dharma & Greg" ja "Hulluna sinuun". Lisäksi hän esiintyi pormestarin roolissa elokuvassa Poliisiopisto 2: Eka komennus.

Ääninäyttelijänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytelmäroolien ohella Darling on ollut uransa aikana yksi käytetyimmistä äänistä Hollywoodissa. Ensimmäisiä äänirooleja hän teki vuonna 1982 animaatiosarjaan Smurffit, jonka jälkeen Darlingin tunnetuin äänirooli lienee suositussa animaatiosarjassa Turtles – mutanttikilpikonnat. Sarjan aikana ja sen jälkeen hän on ollut mukana useissa Disneyn tuotannoissa, kuten Pieni merenneito, Pilipalipilotit, Varjoankka, Kaunotar ja hirviö, Aladdin, Keisarin uudet kuviot ja Autot.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]