Aarresaari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aarresaari
Treasure Island
Aarresaaren vuoden 1911 painoksen kansikuva
Aarresaaren vuoden 1911 painoksen kansikuva
Alkuperäisteos
Kirjailija Robert Louis Stevenson
Kieli englanti
Genre seikkailu
Kustantaja Cassell & Company Ltd
Julkaistu 1881–1882, kirjana 1883
Sivumäärä 292
Suomennos
Suomentaja O. E. Lampén (1909)
Hannes Korpi-Anttila (1957)
Jukka Kemppinen (1976)
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1909
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Aarresaari (engl. Treasure Island) on romaani, jonka on kirjoittanut skotlantilainen Robert Louis Stevenson. Aarresaari ilmestyi alun perin jatkokertomuksena Young Folks -lehdessä (18811882). Kirjana se julkaistiin ensi kerran vuonna 1883. Se on suomennettu myös nimellä Merirosvon testamentti.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.


Suosittu seikkailuromaani ja kasvukertomus kertoo Jim Hawkins -nimisestä pojasta, joka lähtee seikkailuun Aarresaarelle. Toisena päähenkilönä on Long John Silver, merirosvo.

Jim Hawkinsin leskiäiti pitää majataloa Englannissa. Hän on äärimmäisen tiukoilla koska velkojakin on. Majataloon sijoittuu kapteeniksi kutsuttu juoppo merimies, joka lopulta juopottelee itsensä hengiltä. Lääkärin tutkiessa häntä tatuoinnit ja arkusta löytyneet paperit kertovat että mies on Billy Bones, pahamaineinen merirosvo. Papereista löytyy aarrekartta, joka kertoo mihin Bonesin päällikön, kuuluisan merirosvokapteeni Flintin, kätkemä aarre on jätetty.

Flintin entinen miehistö jahtaa papereita johtajanaan sokea kerjäläinen Pew.

Lääkäri lähtee mukaan avustamaan Jimiä, ja hän saa rikkaan aatelismiehen mukaan rahoittajaksi. Yhdessä hankitaan kuunari nimeltä Hispaniola ja siihen miehistö. Satamasta mukaan tarttuu entinen merirosvo, silmä- ja jalkapuoli Long John Silver. Hänellä on iso, jumalattomasti kiroileva vihreä papukaija nimeltä Kapteeni Flint.

Silver lupaa pysyä uskollisena aluksen kapteenille.

Aarresaari löytyy - mutta osa miehistöstä nouseekin kapinaan ja aikoo viedä aarteet. Kätköpaikalle tultaessa huomataan että siellä on vain tyhjiä arkkuja ja laatikonlautoja, joista parissakin on nimi Walrus - eli Flintin laivan nimi. Aarre on poissa. Jim pääsee pakoon kapinallisilta ja löytää saaresta miehen nimeltä Ben Gunn. Hänkin on entinen merirosvo, mutta hänet jätettiin saarelle koska hän riitautui muun miehistön kanssa. Jim saavuttaa erakon luottamuksen ja tämä kertoo mihin on siirtänyt aarteen pääosan.

Kapinalliset kukistetaan ja aarre siirretään kuunariin. Toiseen paikkaan kätketty erä hopeaharkkoja sekä suuri asekätkö saavat jäädä sinne missä ovat.

Kapinalliset saavat jäädä saarelle mutta John Silver viedään takaisin Englantiin koska hän auttoi kapinallisten kukistamisessa. Englantiin päästyään rosvo katoaa mukanaan pienehkö määrä kultarahoja, mutta hänen annetaan mennä.

Aarre tasataan sovitusti ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi teos on ilmestynyt jo vuonna 1909 O. E. Lampénin suomentamana. Lasten maailmassa 1950-luvulla ja Pellervo-lehdessä 1960-luvulla suomeksi Ami Hauhion piirtämä Aarresaari-sarjakuva jatkokertomuksena.

Hellas julkaisi 1960-luvun alussa 60-osaisen keräilykuvasarjan AARRESAARI - SKATTKAMMARÖN. Kuvat olivat kooltaan noin 7 x 4 cm kokoisia ja ne julkaistiin purukumikuorissa. Sarjan kuvat olivat Ami Hauhion piirtämiä.

Kunkin kuvan kääntöpuolella oli lyhyt selostus kuvan aiheesta suomeksi ja ruotsiksi. Juoni oli hyvin rankamainen ja sarjakuvatyyppinen. Purukumikuorien hinta oli tuolloisessa rahassa 5 penniä kappale. Aihe oli ensimmäisiä lajissaan ja tuli hyvin suosituksi.

Elokuvasovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos on filmatisoitu lukuisia kertoja, ensi kerran jo vuonna 1912. Disney on tehnyt Aarresaaresta kaksi elokuvaa. Ensimmäisen ohjasi Byron Haskin vuonna 1950. Bobby Driscoll esitti tuolloin Jim Hawkinsia, Robert Newton John Silveriä. Toinen Disney-elokuva on vuonna 2002 ilmestynyt animaatioelokuva Aarreplaneetta (Treasure Planet), jossa tarina on muutettu avaruusseikkailuksi.

Georges Roux'n kuvitusta Aarresaaren vuoden 1885 painokseen: Jim Hawkins ja Aarresaaren aarre.


Suomennoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Treasure Island (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aarresaari.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helmet: Kirjan sivu Viitattu 31.1.2014.