Robert Newton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Newton
Robert Newton ja Linda Darnell elokuvassa Merirosvo Mustaparta (1952).
Robert Newton ja Linda Darnell elokuvassa Merirosvo Mustaparta (1952).
Henkilötiedot
Syntynyt1. kesäkuuta 1905
Shaftesbury, Dorset, Englanti
Kuollut25. maaliskuuta 1956 (50 vuotta)
Beverly Hills, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Robert Newton (1. kesäkuuta 1905 Shaftesbury, Dorset, Englanti25. maaliskuuta 1956 Beverly Hills, Kalifornia, Yhdysvallat) oli brittiläinen teatteri- ja elokuvanäyttelijä.

Newton oli suosittu näyttelijä sekä teatterissa että valkokankaalla parin vuosikymmenen ajan. Hän aloitti uransa teatterissa, ja hänen elokuvauransa alkoi vuonna 1937, jolloin hänet nähtiin Kuningatar Elisabet -elokuvassa yhdessä maamiehensä, näyttelijä Laurence Olivierin kanssa. Vuonna 1939 hän teki sivuosasuorituksen Alfred Hitchcockin elokuvassa Jamaica Innin rannikkorosvot (1939), ja hänet nähtiin myöhemmin mm. elokuvissa Oliver Twist (1948), Salainen aarresaari (1950) ja Maailman ympäri 80 päivässä (1956).

Newtonin tunnetuin roolisuoritus oli merirosvo 'Pitkä John' Silverin osa elokuvissa Salainen aarresaari (1950) ja Pitkä John Silver (1954). Vuonna 1953 hänet nähtiin Richard Burtonin ja James Masonin ohella elokuvassa Erämaan rotat.

Menestyksekkäästä urastaan huolimatta Newtonin uraa varjosti hänen vaikea alkoholiongelmansa, minkä vuoksi hän menehtyi vain 50-vuotiaana. Newton toimi eräänlaisena roolimallina näyttelijä Oliver Reedille ja etenkin rumpali Keith Moonille.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Robert Newton