Keith Moon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keith Moon
Keith Moon 4 - The Who - 1975-2.jpg
Keith Moon vuonna 1975
Syntynyt 23. elokuuta 1946
Kuollut 7. syyskuuta 1978 (32 vuotta)
Kotipaikka Englannin lippu Lontoo, Englanti
Tyylilajit Rock, progressiivinen rock
Laulukieli englanti
Ammatit muusikko
Soittimet rummut
Yhtyeet The Who

Keith John Moon (23. elokuuta 1946 Lontoo, Iso-Britannia7. syyskuuta 1978 Lontoo, Iso-Britannia) oli brittiläinen rockmuusikko, joka tuli tunnetuksi The Who -yhtyeen rumpalina. Moonia pidetään ja arvostetaan yhtenä rockhistorian merkittävimmistä rumpaleista ja taiteilijapersoonista.

Moonin soittotyyli oli omalaatuinen, rönsyilevä, arvaamaton ja jopa maaninen. Häntä oli opettanut soittamaan Carlo Little, joka oli soittanut satunnaisesti mm. The Rolling Stonesin kanssa. Moon on tunnettu erityisesti siitä, että hän ei juurikaan käyttänyt hi-hatia soittaessaan.

The Whon uran alkuvuosina Moonilla oli tapana rikkoa rumpusetti aina show'n päätteeksi. Onkin sanottu että Keith Moon "hajotti enemmän settejä kuin kukaan muu pääsee koskaan edes soittamaan". Hän käytti myös tuplabassorumpuja ensimmäisten rockrumpaleiden joukossa. Yhtyeen kitaristille ja lauluntekijälle Pete Townshendille Moon oli ainoa oikea rumpali. Vuonna 1975 Moon julkaisi pääasiassa coverkappaleita sisältäneen ainoan sooloalbuminsa Two Sides Of The Moon.

Luonteeltaan Moon oli villi ja omalaatuinen keppostelija. Hän koetteli yhtyeensä jäsenten ja suuren yleisön hermoja kuuluisilla tempauksillaan, joista pahamaineisimpia oli lontoolaiseen juutalaisravintolaan marssiminen natsiunivormussa. Moonin riehaannuttua The Who poistettiin usein hotelleista. Jälkikäteen on päätelty, että hyvin todennäköisesti Keith Moonilla oli tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö eli ADHDlähde?.

Väkivaltainen, itsetuhoinen ja raskas elämäntyyli, tolkuton juopottelu ja huumeiden käyttö tuhosivat Moonin. Hän kuoli Harry Nilssonin asunnossa Lontoossa alkoholiongelmaansa määrätyn rauhoittavan klometiatsoli-lääkkeen yliannostukseen 32-vuotiaana. Sattumoisin muutamaa vuotta aikaisemmin samassa asunnossa ja samassa sängyssä oli kuollut toinen rocksuuruus, The Mamas & the Papas -yhtyeen Cass Elliot. Nilsson myi asunnon pian Moonin kuoleman jälkeen Pete Townshendille.