Maailman ympäri 80 päivässä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoden 1872 romaanista. Muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Ranskalaisen painoksen kansi (julkaistu 30. tammikuuta 1873). Kustantaja Pierre-Jules Hetzel & Cie, Paris. 217 sivua. Mustavalkoinen kuvitus: De Neuville ja Benett.

Maailman ympäri 80 päivässä (ransk. Le tour du monde en quatre-vingts jours) on Jules Vernen tunnettu romaani. Seikkailuromaani kertoo lontoolaisesta miehestä, joka matkustaa maailman ympäri vedonlyöntimielessä. Romaani julkaistiin ensi kerran vuonna 1872.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Maailmanympärimatkan reitti

Kirjan päähenkilö on englantilainen herrasmies Phileas Fogg, Lontoon Reformikerhon jäsen. Hän keskustelee kirjan alussa klubitoveriensa kanssa siitä, voisiko maailman ympäri matkustaa 80 päivässä. Vaikka Phileas Fogg tunnetaankin erittäin rauhallisena ja kaavoihin kangistuneena miehenä, hän lyö kuitenkin yllättävän impulsiivisesti vetoa siitä, voisiko hän matkustaa maailman ympäri määräajassa. Hän päättää lähteä matkaan heti samana iltana, ja hänen mukaansa lähtee hänen uusi palvelijansa, ranskalainen Jean Passepartout. Tämä pettyy, kun joutuu lähtemään matkalle siitä huolimatta, että isäntä on luvannut hänelle pysyä rauhallisesti kotonaan. Passepartout on aikaisemmin kyllästynyt matkusteluun.

Foggin lähdettyä juuri junalla Lontoosta toinen matkustaja kysyy Foggilta, mihin hän on menossa. Fogg vastaa humoristisesti, mutta rauhallisesti: "Lontooseen". Junassa Passepartout kauhukseen muistaa unohtaneensa sammuttaa huoneensa öljylampun. Fogg sanoo rauhallisesti vähentävänsä öljylampun turhan palamisen matkan aikana Passepartoutin palkasta. Fogg matkustaa ensin Sueziin. Siellä Wilbur Fix -niminen salapoliisi alkaa varjostaa Foggia, sillä tämä vastaa eräästä pankkirosvosta annettuja tuntomerkkejä. Fix ei voi pidättää Foggia, sillä ei vielä ole saanut pidätysmääräystä. Intian läpi matkustaessaan Fogg päättää pelastaa nuoren parsilaisnaisen, Aoudan. Paikalliset aikovat polttaa tämän leskiroviolla kuolleen ruhtinasmiehensä kanssa. Passepartout onnistuu viime hetkellä pelastamaan hänet roviolta, ja Phileas Fogg päättää auttaa naista pääsemään hongkongilaisen setänsä luo.

Hongkongissa käy kuitenkin ilmi, että setä on muuttanut Hollantiin. Phileas Fogg ottaa Aoudan mukaansa lähtiessään Jokohamaan laivalla. Hongkongissa Fix kertoo Passepartout'lle uskovansa Foggin olevan pankkirosvo ja kertoo oman ammattinsa salapoliisina. Passepartout ei usko tätä, mutta Fix huumaa hänet ja Passepartout kulkee Jokohaman-laivaan huumautuneena. Laiva lähtee etuajassa, joten Phileas Fogg ei ehdi siihen. Hänen onnistuu kuitenkin matkustaa Japaniin toisella keinolla: muuan luotsi vie hänet kutteri Tankadérellä Shanghaihin, josta lähtee amerikkalainen, myös Jokohamassa pysähtyvä matkustajalaiva, johon seurue on muutenkin menossa.

Japanissa Passepartout ei onnistu löytämään isäntäänsä ja Aoudaa. Hän pestautuu sirkukseen, sillä hänellä on kokemusta alalta. Fogg ja Aouda tulevat sattumalta sirkukseen, ja kolmikko jatkaa matkaansa yhdessä Yhdysvaltoihin. Fix seuraa Foggia edelleen. Yhdysvalloissa pelkkä pidätysmääräys ei riitä, vaan hän tarvitsee luovuttamispäätöksen. Sitä hän ei kuitenkaan ehdi saada, joten hän jatkaa varjostamista. Phileas Fogg joutuu New Yorkissa maksamaan kalliisti laivamatkasta. Kapteeni ei suostu viemään häntä Britteinsaarille, joten hän lahjoo miehistön ja kaappaa laivan. Lopulta hän tarjoaa kapteenille suuren hyvityksen aiheutuneesta vaivasta ostaen laivan ylihintaan. Irlannista hän matkustaa Englantiin.

Fix pidättää Foggin lopulta Liverpoolissa päivänä, jolloin on Phileas Foggin laskujen mukaan lähdöstä kulunut 80 päivää, eli veto raukeaa. Hänet päästetään lopulta vapaaksi, kun selviää, ettei hän ollutkaan pankkirosvo. On kuitenkin liian myöhäistä, sillä hän ei ehdi Lontooseen ajoissa. Seuraavana päivänä Phileas Fogg pyytää Aoudalta anteeksi, että toi tämän Englantiin eikä voikaan elättää tätä. Aouda kertoo rakastavansa Foggia ja tahtovansa naimisiin rahattomuudesta huolimatta. Passepartout lähtee hoitamaan hääjärjestelyitä, mutta saakin tietää, että Foggin lähdöstä oli edellisenä päivänä kulunut vain 79 päivää. Fogg oli aina aikavyöhykkeen ylittäessään siirtänyt kelloansa tunnin eteenpäin, joten hän oli lopulta 24 tuntia etuajassa. Passepartout kiirehtii kertomaan asiasta Foggille, joka ehtii Reformiklubille viime hetkellä ja voittaa vedon.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Matkan reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikataulu
Lontoosta Sueziin junalla ja höyrylaivalla 7 päivää
Suezista Bombayihin höyrylaivalla 13 päivää
Bombaysta Kalkuttaan junalla ja elefantilla 3 päivää
Kalkutasta Hongkongiin höyrylaivalla 13 päivää
Hongkongista Jokohamaan höyrylaivalla 6 päivää
Jokohamasta San Franciscoon höyrylaivalla 22 päivää
San Franciscosta New Yorkiin junalla 7 päivää
New Yorkista Lontooseen höyrylaivalla ja junalla 9 päivää
yhteensä 80 päivää

Elokuvat ja televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Kirjasta on tehty myös useita animaatioelokuvia ja -televisiosarjoja.

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Matkustus maan ympäri 80:ssä päivässä, suom. Samuli S[uomalainen]; Simelius : Stolpe 1874
  • Maan ympäri 80 päivässä. Suomentanut Samuli Suomalainen. Otava, 1901.
  • Maailman ympäri 80 päivässä. Suomentanut Tauno Karilas. Mantere, 1946.
  • Maailman ympäri 80 päivässä. Suomentanut Kyllikki Hämäläinen. Otava, 1956. ISBN 9789511307679. (1. painos 1956, 9. painos 2016)
  • Maailman ympäri 80 päivässä. Suomentanut Kristina Haataja. Minerva, 2008. ISBN 978-952-492-113-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maailman ympäri 80 päivässä.

 

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]