Matka maailman ympäri (piirrossarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matka maailman ympäri
Around the World with Willy Fog / La Vuelta al Mundo de Willy Fog
Alkuteksti sarjan englanninkielisestä versiosta.
Alkuteksti sarjan englanninkielisestä versiosta.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika noin 25 minuuttia
Luoja(t) Luis Ballester
Fumio Kurokawa
Alkuperämaa  Espanja
 Japani
Alkuperäiskieli espanja
japani
Verkko Espanja Televisión Española
Japani TV Asahi
Suomi Yle TV1
Suomi Yle TV2
Suomi Elisa Viihde Viaplay
Suomi Ruutu+ Lapset
Esitetty 1. elokuuta – 26. elokuuta 1983 (Espanja)
Jaksoja 26
Tuotanto
Tuottaja(t) Claudio Biern Boyd
José Manuel Iglesias
José Luis Rodríguez
Ohjaaja(t) Luis Ballester Bustos
Fumio Kurokawa
Käsikirjoittaja(t) Ryuzo Nakanishi
Jules Verne (romaani)
Tuotantoyhtiö(t) BRB Internacional S.A.
Nippon Animation Co. Ltd.
Seuraaja Willy Fog 2 (Matka maailman keskipisteeseen & Matka kapteeni Nemon kanssa)
Aiheesta muualla
IMDb

Matka maailman ympäri (esp. La Vuelta al Mundo de Willy Fog, jap. アニメ80日間世界一周, Anime 80 nichikan sekai isshuu) on kirjailija Jules Vernen kirjaan Maailman ympäri 80 päivässä perustuva espanjalaisen BRB Internacionalin tuottama ja japanilaisen Nippon animation -studion toteuttama 26-osainen piirrossarja.[1]

Erot kirjaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirrossarja on hyvin uskollinen alkuperäisteokselle, mutta siihen on lisätty keskeisiksi hahmoiksi Tiko, Transfer ja Bully. Transfer, joka pyrkii sabotoimaan Foggin matkaa, aiheuttaa useita läheltä piti -tilanteita, joita on piirrossarjassa enemmän kuin romaanissa. Sarjaan on myös lisätty Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan sijoittuvia seikkailuita, joita ei kirjassa ole.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmojen nimet ovat Yleisradion tekemässä suomen kielelle jälkiäänitetyssä sarjassa.

 • Phileas Fogg (alkuperäisessä versiossa Willy Fog[1]) on sarjan päähenkilö. Hän on Lontoossa asuva herrasmiesleijona. Luonteeltaan Fogg on tyyni ja rauhallinen. Hän on sarjan alussa äärimmäisen tarkka tietyistä ajoista ja rutiineista. Loppua kohden hänestä tulee joustavampi. Hän on Reformi-klubin jäsen, missä hän viettääkin suurimman osan aikaansa. Hän on sarjan alussa poikamies, mutta matkan aikana hän tutustuu ja rakastuu Prinsessa Romyyn, jonka kanssa lopulta avioituu.
 • Passepartout, lausutaan ”Paspartuu” (alkuperäisessä versiossa Rigodon[1]) on sarjan toinen päähenkilö, pariisilainen sirkustaiteilijakissa, joka on ollut monenlaisissa töissä ennen Foggin palvelijana oloa. Hän haluaisi vain asettua aloilleen, sillä hän on kyllästynyt jatkuvaan matkustelemiseen. Passepartout’n luonne on erittäin avulias ja ystävällinen. Hän on erittäin uskollinen isäntäänsä kohtaan. Hänen paras ystävänsä on Tiko, jonka kanssa hän tuleekin loistavasti toimeen lukuun ottamatta sitä, että hän ärsyyntyy toisinaan Tikon loputtomaan ruokahaluun ja hieman ajattelemattomiin tekoihin. Passepartout on myös Romin sanoin ”hyvin ritarillinen” palvelija.
 • Tiko (myös Tico[1]) on pieni espanjalainen hamsteri ja sarjan maskotti. Hän on Passepartout’n paras ystävä. Tiko on luonteeltaan erittäin iloinen ja humoristinen. Pienestä koosta huolimatta Tikolla on aina nälkä. Hän esiintyi ennen Passepartout’n kanssa sirkuksessa. Tiko kantaa mukanaan aurinkokelloa, jota hän usein käyttää kellonajan tarkistamiseen, usein myös ruoka-ajan ilmoittamiseen. Kellon hän sai saksalaiselta arkeologilta Suezin kanavan lähellä.
 • Prinsessa Romy: (alkuperäisessä kirjassa Aouda[1]) on intialainen prinsessapantteri, joka pakotettiin väkisin menemään naimisiin vanhan, rikkaan miehen kanssa. Kun mies kuoli, hänen oli määrä joutua poltettavaksi uhriseremoniassa. Fogg ystävineen pelastaa Romyn, ja hän pyytää että saisi matkustaa heidän mukanaan Singaporeen, missä hänellä on sukulaisia. Singaporessa kuitenkin selviää, että Romyn sukulaiset ovat muuttaneet Hongkongiin. Hongkongissa Romy saa tietää, että hänen sukulaisensa ovat kuolleet kulkutautiin. Kun prinsessa on toipunut järkytyksestä, herra Fogg ehdottaa, että tämä tulisi asumaan heidän kanssaan Lontooseen, missä herra Fogg voisi huolehtia hänen turvallisuudestaan. Matkan aikana Romy rakastuu herra Foggiin. Heidän saapuessaan Lontooseen Romy tarjoutuu avioitumaan koko omaisuutensa menettäneen herra Foggin kanssa, sillä Romy uskoo, että jaetut vaikeudet on helpompi voittaa.
 • Fix ja Bully (alkuperäisessä versiossa Dix ja Bully) ovat Scotland Yardin luotettavat salapoliisikoirat, jotka lähtevät herra Foggin perään. Fix on älykäs ja käytännöllinen, mutta liiankin virkaintoinen. Hän on myös monesti valmis käyttämään epärehellisiäkin keinoja saadakseen Foggin kiinni. Bully taas on Fixin työtoveri. Hän on hyväsydäminen, mutta usein kömpelö ja ajattelematon, ja hänellä on myös taipumus tulla laivamatkoilla usein merisairaaksi. Huolimatta heidän epäonnekkaasta matkastaan maailman ympäri tarkoituksena saada herra Fogg pidätettyä heidän sanotaan olevan Scotland Yardin taitavimmat vainukoirat. Fix on poliisiarvoltaan komisario ja Bully konstaapeli.
 • Kenraali Korn: Fogg kumppaneineen tapaa Englannin armeijan kenraalina toimivan Cornin Suezilla. Kenraali Corn on matkalla Intiaan ja hieman jähmeän alun jälkeen hän liittyy Foggin seurueeseen. Hän vakuuttuu Foggin herrasmiesmäisestä käytöksestä ja innostuu tämän tavoitteesta matkustaa maailman ympäri ennätysajassa. Kenraali Corn on vakaa ja harkitsevainen persoona, mutta hänkin osallistuu Romyn pelastamiseen. Hän on hyvin haikeana, kun joutuu eroamaan uusista ystävistään näiden jatkaessa matkaansa.
 • Transfer: Susi, jonka herra Sullivan palkkaa pilaamaan Foggin matkan. Kaikki hänen yrityksensä kuitenkin menevät järjestään pieleen, kunnes hän lopulta joutuu antamaan kokonaan periksi. Transfer on erinomainen naamioituja. Hänen tunnuspiirteensä sarjassa on hänen kiiltävä silmänsä.
 • Herra Sullivan[1]: Nähdään usein sarjan ”pääkonnana”. Hän on Englannin pankin pääjohtaja ja Reformi-klubin jäsen, hahmoltaan susi. Hän palkkaa Transferin hidastamaan herra Foggin matkaa maailman ympäri. Hän vihaa herra Foggin rehvastelua ja miestä kokonaisuudessaan. Sullivan myös usein piikittelee ja väheksyy Lordi Guinnessia ja tämän mielipiteitä, vaikka tämä olisikin oikeassa.
 • Farrell, Johnson ja Wesson: Reformi-klubin jäseniä, jotka Sullivanin ohella lyövät myös vetoa herra Foggin kanssa. Farrel on kettu, joka omistaa laivanyhtiön, Johnson supikoira, joka omistaa rautatieyhtiön ja Wesson on saukko, joka omistaa Morning Chronicle -lehden ja on Ralphin esimies.
 • Lordi Guinness: Vanha pyörätuolissa istuva vuohi. Hän on myös Reformi-klubin puheenjohtaja, joka arvostaa todella kovasti herra Foggia ja luottaa tähän asiassa kuin asiassa.
 • Ralph: Nuori ja idealistinen Morning Chronicle -lehden toimittajaorava. Ralph kirjoitti artikkelin, jonka inspiroimana Fogg lähtee matkalleen.
 • Ylikomisario Rowan: Scotland Yardin ylikomisario on pahassa jamassa. Englannin pankista on ryöstetty 55 000 puntaa eikä ryöstö ole selvinnyt, pääepäilty Phileas Fogg matkaa maailmalla, parhaat vainukoirat Fix ja Bully ovat vähän väliä hukassa ja pankin pääjohtaja Sullivan käy säännöllisesti uhkailemassa häntä. Rowan polttaa usein sikareita.
 • Parsi: Koa-norsun omistaja Parsi ei halunnut vuokrata rakasta norsuaan Foggin seurueelle, koska norsu kaipasi lepoa pitkän matkan jälkeen. Transfer kolkkasi Parsin ja varasti norsun ja lähti itse viemään matkalaisia viidakon halki. Herättyään Parsi lähti Koan perään apunaan Fix ja Bully, joista tosin oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Parsi saavuttaa norsunsa pian sen jälkeen kun Prinsessa Romy on pelastettu ja auttaa matkalaiset Allahabadiin. Fogg maksaa Parsille ruhtinaallisen korvauksen Koan avusta.
 • Mongolia-laivan kapteeni: Mongolia-laivan kapteeni on kokenut merenkävijä. Foggin pyynnöt matkan jouduttamisesta eivät aluksi innosta häntä, mutta rahapalkkio saa kapteenin innostumaan ja Fogg voittaakin hänen avullaan kaksi päivää. Laivanmatkan päättyessä kapteeni toivottaa Foggille paljon onnea ja on mielissään, että on voinut olla avuksi.
 • Merirosvo: Tämä merirosvojen perillinen lähtee viemään laivasta myöhästyneitä Foggia ja Prinsessaa Yokohamaan, mutta myrskyn takia laivan ei ole mahdollista päästä ajoissa perille. Neuvokas kapteeni keksii purjehtia General Grant -laiva kiinni jo avomerellä ja pysäyttää tämän käyttäen merirosvo-isänsä oppeja. Aluksi hän ei suhtaudu Foggin kyydityspyyntöön suopeasti, mutta kun Fogg pohtii hänen laivansa kestävyyttä ja lupaa palkkion, herää kovan kapteenin kilpailuhenki.
 • General Grant -laivan kapteeni: General Grantin kapteeni on jo kuullut Phileas Foggista ja tämän vedosta ja on mielissään saadessaan tämän laivaansa. He purjehtivat Yokohaman kautta kohti San Franciscoa mutta joutuvat pysähtymään Havaijilla ja tulipalon vuoksi laiva ei pääsekään määränpäähänsä vaan joutuu Meksikoon. Kapteeni on hyväntuulinen ja ystävällinen veikko eikä lannistu vastoinkäymistä vaan haluaa pyytettömästi auttaa Foggia voittamaan vedon.
 • Bullman: Tunnetaan myös nimellä Mr. Bullman. Bullman omistaa Union Pacific -junan ja sattuu matkustamaan sillä yhtä aikaa Foggin seurueen kanssa. Hän on melko röyhkeä ja omahyväinen tyyppi ja hyvin ylpeä rautatiestä ja junastaan. Siksipä hän ottaa raskaasti sillalla menetetyt vaunut.
 • Kapteeni Speedy: Tunnetaan myös nimellä Andrew Speedy. Hän on itsepäinen, rahanahne sekä omahyväinen mies. Vasta kun Fogg tarjoaa huomattavan suuren rahapalkkion, Kapteeni Speedy suostuu ottamaan matkalaiset Henrietta-laivaansa. Mutta silloinkaan hän ei myönny vaihtamaan kurssiaan kohti Englantia vaan laivan määräpää on Ranska. Sairastuttuaan hän on niin epätoivoinen että luovuttaa Foggille kapteenin paikan, jotta pääsisi mahdollisimman nopeasti lääkäriin. Parannuttuaan hän on taas oma itsensä eikä sulata helposti Foggin suunnitelmia. Lopulta hän suostuu myymään laivansa, mutta hinta on kova.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Suomenkielinen nimi Espanjankielinen nimi Esitetty Suomessa (vuoden 1995 uusinta)
1. Suuri vedonlyönti La Apuesta 26. maaliskuuta 1995
2. Lähtö / Hyvää matkaa La Partida 2. huhtikuuta 1995
3. Salaperäinen ranskatar El viaje maccidentado 9. huhtikuuta 1995
4. Tuomion temppeli Se busca a Willy Fog 16. huhtikuuta 1995
5. Valepuvussa Willy Fog y el fantasma 23. huhtikuuta 1995
6. Seikkailu Bombayssa En la pagoda 30. huhtikuuta 1995
7. Tien pää El expreso de Calcuta 7. toukokuuta 1995
8. Viidakon vaarat / Norsun selässä (sarjan ensiesitys, Yle TV1 1985) Peligro en la selva 14. toukokuuta 1995
9. Romyn pelastaminen El rescate de Romy 21. toukokuuta 1995
10. Lahja Parsille Un regalo para Parsi 28. toukokuuta 1995
11. Syylliset El bombin de Rigodon 4. kesäkuuta 1995
12. Haaksirikko Tempestad en el mar de China 11. kesäkuuta 1995
13. Hovimestarin ongelma Rigodon cae en la trampa 18. kesäkuuta 1995
14. Matkalla Yokohamaan Rumbo a Yokohama 25. kesäkuuta 1995
15. Akitan sirkus El circo de Akita 2. heinäkuuta 1995
16. Jälleen yhdessä / Pysähdys Havaijilla Fiesta en Hawai 9. heinäkuuta 1995
17. Matka kuumailmapallolla Viaje en globo 16. heinäkuuta 1995
18. Hong Kongissa / Välienselvittely En el ferrocarril del pacifico 23. heinäkuuta 1995
19. Hurja junamatka / Totuuden hetki La estampida 30. heinäkuuta 1995
20. Uskalias päätös / Villin lännen sotamaalaus Una decision arriesgada 6. elokuuta 1995
21. Omituinen juna / Outo juna Un tren muy especial 13. elokuuta 1995
22. Rigodonin paluu / Pakkasessa El regreso de Rigodon 20. elokuuta 1995
23. Määränpää New York / Määränpäänä Liverpool Destino Nueva York 27. elokuuta 1995
24. Kapina / Tuli kannen alla Motin en la Henrieta 28. elokuuta 1995
25. Phileas Fogg pidätetään / Viimeinen juna Lontooseen El arresto de Willy Fog 3. lokakuuta 1995
26. Loppuratkaisu / Päivästä kiinni Decision final 10. lokakuuta 1995

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielinen nimi Englanninkielinen nimi Vuosi
Willy Fog: Matka maailman ympäri 80 päivässä Willy Fog - Around the World in 80 Days: The TV Movie 1995

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja esitettiin ensi kerran Suomen televisiossa Yle TV1 -kanavalla vuonna 1985 alkuperäisellä espanjan kielellä.[2] Suomennoksen tekijänä Sini Sovijärvi.

Yleisradion toteuttama suomen kielelle jälkiäänitetty sarja ensiesitettiin Yle TV1 -kanavalla vuosina 1990–1991.[3] Suomenkielinen versio on esitetty uusintana vuosina 1995 ja 2000 Veturi-ohjelmassa sekä Yle TV2 -kanavalla vuosina 2010–2011.[2]

Suomenkieliset ääninäyttelijät (Yleisradion jälkiäänitys)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheisessa listassa on vain osa ääninäyttelijöiden esittämistä roolihahmoista.

  Jarmo Heikkinen    Konstaapeli Bully, Kenraali Korn, Wesson, Kapteeni Speedy, sivuäänet  
  Harri Hyttinen    Tico, Salapoliisi Fix  
  Kaija Kiiski    Prinsessa Romy, kaikki naisroolit  
  Jarmo Koski    Passepartout, Herra Sullivan, sivuäänet  
  Heikki Määttänen    Kertoja, Transfer, Lordi Guinness, Farrel, sivuäänet  
  Eero Saarinen    Phileas Fogg, Ralph, Johnson, Ylikomisario Rowan  

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Select Video Ab julkaisi sarjan jaksot 1–4 suomenkielisellä puheella vuokravideotallenteina. Sarjan nimi vuokratallenteissa on Willy Fog seikkailee maailman ympäri. Näissä tallenteissa ääninäyttelijöinä toimivat Matti Ranin, Kauko Helovirta, Matti Olavi Ranin, Jarno Hiilloskorpi, Aaro Jaronen, Sirkka Harpovaara, Pekka Merinen, Matti Merinen, Eero Merinen, Ari Ryynänen ja Taisto Santikko[4][5].

Sarjan 26 osaa on tiivistetty myös 75 minuuttia pitkäksi televisioelokuvaksi, joka on esitetty muiden maiden televisiossa. Alun perin Suomessa se julkaistiin videolle vuonna 1995 Castle Communicationsin julkaisemana ja Sesam Juniorin tuottamana. Myöhemmin vuonna 2001 Pan Vision julkaisi elokuvan uudestaan VHS:lle sekä DVD:lle. Elokuvaversion on jälkiäänittänyt suomeksi PVP Voice Oy. Tässä dubbauksessa näyttelijät Eero Saarinen ja Heikki Määttänen olivat mukana Yleisradion 1990-luvun alussa tehdyssä jälkiäänityksessä. Muut ääninäyttelijät ovat Ari-Matti Hedman, Elise Langenoja, Minna Tasanto, Anssi Känsälä ja Pauli Virta.

Finnkino julkaisi huhtikuussa 2008 sarjan suomenkielisen version kaikki jaksot kuuden DVD-levyn boksissa.[6]

VLMedia julkaisi joulukuussa 2020 sarjan suomenkielisen version kaikki jaksot kuuden DVD-levyn boksissa.[7]

Jatkosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1993 sarjalle tehtiin 26-osainen jatkosarja Willy Fog 2, joka Suomessa on esitetty nimillä Matka maailman keskipisteeseen (osat 1–13) ja Matka kapteeni Nemon kanssa (osat 14–26). Sarja perustuu Vernen kirjoihin Matka Maan keskipisteeseen ja Sukelluslaivalla maapallon ympäri. Jatko-osissa käytettiin samoja hahmoja kuin Matka maailman ympäri -sarjassa, toisin kuin niissä Vernen kahdessa kirjassa, joihin jatko-osat pohjautuvat.

Musikaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirrossarjaan perustuva musikaali sai ensi-iltansa Madridissa vuonna 2008 sarjan 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Näytelmän pääosissa olivat Jaume Ortonobas (Phileas Fogg), Laura Toledo (prinsessa Romy), José Troncoso (Passepartout) sekä Celia Vioque (Tiko).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Around the World with Willy Fog / La Vuelta al Mundo de Willy Fog Flyer. 1983. BRB Internacional. Arkistoitu 11.7.2013. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi), (espanjaksi)
 2. a b Matka maailman ympäri 80 päivässäArkistoitu kopio Muistikuvaputki. 17.3.2009. Yleisradio. Arkistoitu 29.5.2017. Viitattu 27.5.2017.
 3. Kemppinen Petri: Japanissa Muumit saavat jo jatko-osia Yleisradio aloittaa sarjan keväällä. Helsingin Sanomat, 23.10.1990. artikkelin verkkoversio (Tilaajille).
 4. Willy Fog seikkailee maailman ympäri 1. Suuri vedonlyönti FIx-galleria. Viitattu 20.11.2012.
 5. Willy Fog seikkailee maailman ympäri 2. Junalla, laivalla ja kamelilla FIx-galleria. Viitattu 20.11.2012.
 6. Willy Fog - Matka maailman ympäri 80 päivässä (arkistoitu sivu) Archive.is. Finnkino. Arkistoitu 29.4.2013. Viitattu 3.8.2018.
 7. Ohjelmatiedot: Matka maailman ympäri suomikassu.fi. Viitattu 28.12.2022.