Sati

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee intialaista uhriseremoniaa. Sati voi tarkoittaa myös buddhalaisuuden henkistä käytäntöä.
”Hindulesken ja hänen edesmenneen puolisonsa polttoseremonia.” Kuva vuonna 1851 ilmestyneestä amerikkalaisesta teoksesta.

Satī (devanagari: सती; lähteestä riippuenselvennä myös suttee tai sutty) on Intiassa harjoitettu uhriseremonia, jossa naispuolinen leski poltetaan yhdessä kuolleen puolisonsa kanssa.[1] Tiukan lainsäädännön vuoksi seremonia suoritetaan nykyään erittäin harvoin.

Näennäisesti satissa on kysymys lesken vapaaehtoisesta halusta seurata puolisoaan kuolemaan, mutta uhrin vapaaehtoisuudesta ei aina ollut täyttä varmuutta. Yleisesti hindulaisuus kuitenkin kieltää itsemurhan, minkä seurauksena satin harjoittamista on arvosteltu.

Satin hyväksynyt leski painaa ”verisen”, punaisen kädenjälkensä taloon, josta hän lähtee poltettavaksi miehensä kanssa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leskenpoltto oli ylempien kastien piirissä ollut tapa, jolla leski näyttää uskollisuutensa seuraamalla puolisoaan kuolemaan. Erään legendan mukaan uskollinen vaimo Savitri seurasi miestään kuolemaan, jolloin Yama-jumala palautti miehen henkiin. Itsensä miehen hautajaisissa tappanutta leskeä palvottiin jumalattarena, joka pääsi taivaaseen miehensä kanssa.[2] Toisaalta eläviin leskiin suhtauduttiin kielteisesti, näiden uskottiin tuovan huonoa onnea. Niinpä mahtisukujen leskien oli uhrattava itsensä perheen kunnian säilyttääkseen. Luultavasti leskenpolton toivat Intiaan arjalaiset, joilla oli tapana haudata päällikkönsä palvelijoineen ja vaimoineen.[2]

Portugalilaiset kielsivät satin Goassa noin vuonna 1515.[3] Hollanti ja Ranska kielsivät sen siirtomaissaan Chinsurahissa ja Pondichéryssä. Britit kielsivät satin Intiassa vuonna 1861.[4] Vuonna 1988 satista tuli rikollista toimintaa Intian laissa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Asko Parpola (toim.), Intian kulttuuri, Otava 2005

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suttee Encyclopedia Britannica. Viitattu 17.7.2013. (englanniksi)
  2. a b Parpola 2005. s. 139
  3. Goa Goacom. Arkistoitu 31.5.2013. Viitattu 12.11.2013. (englanniksi)
  4. Tieteen kuvalehti Historia 8/2014, s.11
  5. India bans widow burning (BBC Witness) BBC World Service. BBC. Viitattu 12.1.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.