Leski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo lesken yleismerkityksestä, lesket ovat myös lintuja.
François Fleury-Richard: Valentina Visconti suree kuollutta puolisoaan Orléansin herttuaa (1802). - Eremitaaši, Pietari.

Leski on avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa ollut luonnollinen henkilö, jonka puoliso on kuollut liiton voimassa ollessa. Leski on myös siviilisääty.[1] Leskinaiset ovat yleisempiä kuin leskimiehet, koska naiset elävät keskimäärin miehiä pidempään.

Leskeyteen liittyviä perinteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aviopuolison kuoleman jälkeen leskellä oli suruaika, leskenvuosi, jonka aikana hän suriselvennä kuollutta läheistään. Kristinuskon mukaan avioliitto päättyy kuolemaan. Suruaikana uudelleenavioitumista ei katsottu hyvällä entisajanselvennä yhteiskunnassa.lähde?

Lesken taloudellinen turva Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leskellä on avio-oikeus puolison omaisuuteen, ellei sitä ole avioehtosopimuksella poistettu.[2] Vanhemmassa lainsäädännössä avio-oikeuden nimitys oli naimaosa. Leskellä on oikeuksia jäämistöoikeuden perintökaaressa. Leskelle maksetaan leskeneläkettä tietyissä tilanteissa.

Rituaalimainen lesken murha Kiinassa ja Intiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vielä 1800-luvulla oli yleistä Kiinassa ja Intiassa, että leski murhataan (tai leski tekee itsemurhan) pian miehensä kuoleman jälkeen.[3]

Leskiriitit Nigeriassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nigeriassa lukuisten yhteisöjen leskiriitteihin kuuluu se, että leski juo veden jolla kyseisen naisen kuolleen miehen ruumis on pesty. Uskomus on sellainen, että leski menehtyy pesuveden juomiseen, jos hän on tehnyt jotain miehen kuolemista edesauttavaa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.